Dr Erik Enby kommenterar samtal om alternativmedicin – Homeopati är något på spåren

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 april 2018
- NewsVoice redaktion
Pi-samtal den 28 mars 2018 på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Anonym
Pi-samtal den 28 mars 2018 på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Anonym
Alternativmedicinens verkan och biverkan – Pi-samtal den 28 mars 2018 på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

DEBATT. På Kulturhuset i Stockholm samtalades den 28 mars om alternativmedicinens verkan och biverkan. Arrangemanget var ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Fri Tanke förlag och Kungliga Vetenskapsakademien. Dr Erik Enby har inkommit med en längre kommentar till samtalet. Något oväntat ger Enby tummen upp för homeopatin.

Artikeln är avsevärt förlängd i slutet per den 23 april kl 13:56

Samtalet presenterades så här av arrangörerna, inställningen är från start negativ:

”Varför lockas så många av komplementär och alternativ medicin, trots att många behandlingar saknar vetenskapligt stöd? Industrin för preparat som påstås kunna förbättra hälsa eller träningseffekter har också vuxit sig stark och omsätter årligen flera miljarder kronor, trots att medlen kan vara hälsovådliga. Så varför spelar vetenskapligt stöd en begränsad roll i valet av produkter som ska förbättra vår hälsa? Vad har den etablerade hälso- och sjukvården att lära av komplementär och alternativ medicin? Hur stor roll spelar placebo i behandlingar som påverkar vår hälsa?”

Medverkande var:

  1. Maria Ahlsén, Medicine Doktor i fysiologi, biokemist och legitimerad kostrådgivare.
  2. Dan Larhammar professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet och 3:e vice preses av Kungl. Vetenskapsakademien.
  3. Mats Lekander professor i hälsofysiologi vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet.
  4. Christer Sturmark, moderator, förlagschef på Fri Tanke, ordförande i föreningen Humanisterna

Dr Erik Enby kommenterar samtalet

För mig som sedan snart 40 år försökt att få en uppfattning om huruvida olika former av kronicitet kan förbättras genom att påverka långvarigt sjuka med icke gängse terapier var det förvånande att ta del av hur dessa personer argumenterade när det gällde sådana terapiers vara eller icke vara.

Samtliga i panelen nämnde inte med ett ord något om själva sjukdomsbegreppet. Hur kom det sig? Är man dålig på något sätt, så går man ju till doktorn. Ibland ställs diagnosen leukemi på grund av de symptom som föreligger. Detta är alltså en beteckning på ett tillstånd, men det säger ingenting om tillståndets djupaste natur, dvs den process som orsakar sjukdomsbilden. På samma sätt är det när det gör ont någonstans. Man har värk, men varför har man värk?

Läs hela kommentaren på TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Dr Erik Enby