Nya mytomspunna geoglyfer upptäckta i Peru – Shamaner kan känna till syftet

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 17 april 2018
- NewsVoice redaktion
Geoglyfer i Peru, 2018 - Foto: Luis Jaime Castillo Butters

Med hjälp av satellitbilder och drönare har peruanska forskare upptäckt nya geoglyfer i Peru. De mest kända är sedan tidigare Nasca-linjerna, men det fanns fler att upptäcka som är ännu äldre. Dessa härstammar från Paracas-kulturen och från den mystiska Topará-kulturen, skriver National Geographic. Traditionen att göra geoglyfer är över 1000 år gammal.

Anledningen till att dessa geoglyfer upptäcks först nu beror på att de är svåra eller omöjliga att se från marken, men från hög höjd blir de synliga. Ett undantag är Paracas-geoglyferna som varit kända sedan länge av lokala bybor som sett dem på sluttningar.

Syftet med geoglyferna är omtvistat. Varför har människor skapat mönster och avbildningar vars kompletta former endast kan uppfattas från hög höjd? En vanlig förklaring är att det finns religiösa motiv utan att förklara så mycket om exakt vilka religiösa funktioner det handlar om.

Shamaner kan ha svaret

William Bulhman - Pressfoto
William Bulhman – Pressfoto

William Buhlman som är en amerikansk expert på ämnet “out of body travel” säger att shamaner han träffat i Peru uppger att syftet med geoglyferna är att testa och träna shamaner som reser med en “mind body” att utveckla förmågan till ickelokal perception. Geoglyferna används för att initiera shamanen.

Andra hypoteser handlar om att syftet med geoglyfer är att fungera som tecken ämnade för resenärer från rymden. Det avfärdas av shamaner som skrock, enligt Buhlman.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: geoglyfer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *