Insider avslöjar hur hotelser tvingade fram kriget mot Irak 2003

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 10 april 2018
- NewsVoice redaktion
John R. Bolton - Foto: Michael Vadon, Flickr.com, CC BY 2.0

Jose Bustani som var generaldirektör för Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) avslöjar i en intervju för RT att han hotades att säga upp sig av John R. Bolton en fd Bush-hök och nuvarande National Security Adviser för Trump. När han vägrade hotade Bolton hans barn, säger Bustani.

John R. Bolton arbetade för att starta kriget mot Irak 2003 och när Jose Bustani gått ut med att OPCW slagit fast att det inte fanns kemiska stridsmedel i Irak fick han ett ont öga från Washington. Bustani ville därför att Irak skulle gå med i OPCW.

John R. Bolton - Foto: Michael Vadon, Flickr.com, CC BY 2.0
John R. Bolton – Foto: Michael Vadon, Flickr.com, CC BY 2.0

“Bustani, a Brazilian diplomat, led the organization [OPCW] from 1997 until 2002, when he was ousted after falling out of favor with the US. At the time, he was trying to convince Iraq and Libya to join the organization, meaning that the two countries would have been obliged to dispose of all chemical weapons if they had any.” – RT.com

Bustani äger i intervjun att han fick ett telefonsamtal från Bolton och att Boltons instruktioner var att säga till Bustani att han måste säga upp sig från OPCW. När han frågade varför svarade Bolton att Bustanis “management style” inte var uppskattad av Washington. 

Bustani vägrade säga upp sig. Några veckor senare dök Bolton upp på OPCW:s huvudkontor och sa till Bustani att han hade 24 timmar på sig att säga upp sig. Bustani stod på sig varpå Bolton hotade Bustani med konsekvenser för hans barn, uppger Bustani i intervjun.

Bustani said he “owed nothing” to the US, pointing out that he was appointed by all OPCW member states. Striking a more sinister tone, Bolton said: “OK, so there will be retaliation. Prepare to accept the consequences. We know where your kids are.”

Bustani vägrade fortfarande. Tiden gick och han fick lämna organisationen 2002 efter att ett särskilt mötes arrangerats av OPCW.

On April 21, 2002, a special meeting was finally held in The Hague, and Bustani’s removal was carried out by a vote of 48–7, with 43 abstentions. The diplomat said those who abstained were from developing countries, and that his own government in Brazil “left me behind.”

Bustanis uppfattning om John R. Bolton idag:

“He’s not a man you can have a dialogue with,” Bustani said when asked about his opinion on the newly-appointed National Security Adviser. “On the basis of my own experience, I don’t believe that Mr. Bolton is capable of being a National Security Adviser to any government of the United States.”  – Bustani

NewsVoice kommentar

Syrien befinner sig idag 2018 i ett liknande skede som Irak strax före krigsstarten 2003.

Den ryska kanalen Russia Today (RT.com) har sedan flera år fungerat som en fristad och kanal för experter och politiskt insatta personer som förvägrats att komma till tals eller få ut sina budskap via mainstream medier i Väst.

Text: NewsVoice

Källa

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice