Kina ska ha månbas 2030 – SpaceX tar rymdturister till månen 2018

publicerad 28 april 2018
- av NewsVoice
Kinesisk månbas - Foto: China National Space Administration
Kinesisk månbas - Foto: China National Space Administration
Kinesisk månbas – Bild: China National Space Administration

Kinas motsvarighet till europeiska ESA har meddelat att landet ska ha en månbas på plats 2030. Man tänker sig att kosten ska bestå av grönsaker och mask. SpaceX som nyligen sköt ut en Tesla Roadster i rymden har tidigare meddelat att rymdbolaget ska skicka de första turisterna på en tur runt månen redan 2018.

Staten Kina

Den 24 april la China National Space Administration ut en video som annonserade att supermakten kommer att kolonisera månen. Basen ska bestå av tubliknande bostäder för personalen. Wu Weiren som är chefsdesigner i projektet sa tidigare till Central China TV att drömmen om en bas på månen ska realiseras 2030, skriver magasinet Quartz. Kina finns redan representerad på månen. De landade där med en robot 2013.

Quartz skriver att forskare i full färd med att utveckla grönsaksodling som odlas på astronautavföring och acceptabel maskätning (mjölmask) för de första månborna, enligt Quartz. Redan nu får kinesiska studenter testa kosten i prototypen (Yuegong-1, på svenska Månpalats 1).

Redan i år ska Kina skicka upp en kommunikationssatellit Queqiao som ska fungera som mellanstation för kommunikation mellan jorden och månen. Det ska även skickas en sond till månens baksida i slutet av 2018.

SpaceX Dragon 2 - Pressfoto
Rymdbolaget SpaceX ocj kapseln Dragon 2 – Pressfoto

Rymdbolaget SpaceX

Elon Musk som leder det redan mycket framgångsrika rymdföretaget SpaceX har lovat att världens första rymdturister ska skickas till månen 2018, enligt ett pressmeddelande från 2017 som NewsVoice tidigare skrivit om.

“This presents an opportunity for humans to return to deep space for the first time in 45 years and they will travel faster and further into the Solar System than any before them.”

De första månturisterna som ska få se månens baksida, men inte landa på ytan, är endast två till antalet. De har redan betalt in handpenning för att säkra sina premiärplatser i rymdskeppet Dragon 2. SpaceX har redan ett flerårigt kontrakt att skjuta upp Dragon 2 till den internationella rymdstationen ISS i omloppsbana runt jorden i medeltal 4 gånger per år.

Det ultimata målet för SpaceX är att skicka människor till Mars, enligt pressmeddelandet.

Text: NewsVoice

Relaterat och källor