Läkemedelsverket vill läkemedelsklassa CBD-olja pga medicinska egenskaper

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 april 2018
- Torbjörn Sassersson
Medicinsk cannabis - Foto: Crestock.com

Läkemedelsverket vill att CBD-oljor som innehåller cannabidiol, som är en av 100 cannabinoider i hampa, ska klassas som ett läkemedel enligt läkemedelslagstiftningen. Företag som fram till nu gjort gällande att CBD-olja är livsmedel måste därför söka tillstånd, anser myndigheten. Ett av ”hampaföretagen” anser att myndigheten bara försöker skrämmas.

Företag som producerar och säljer CBD-olja har hittills inte ansökt om att få dessa produkter godkända som läkemedel. Argumentet har varit att CBD-olja kan betraktas som ett livsmedel eftersom halten av cannabidiol är så låg att det inte kan uppstå en farmakologisk effekt, skriver LäkemedelsVärlden.

Läkemedelsverkets utredning gör dock gällande att vissa företag som säljer produkterna gett sken av CBD-olja som en potent medicinsk produkt, vilket även är sant baserat på beprövad erfarenhet av användning av CBD-olja vid flera olika sjukdomstillstånd. Både studier och användare stödjer det påståendet.

CBD-olja - Bild: Nirvara.se
CBD-olja – Bild: Nirvara.se

Läkemedelsverkets förbud gäller omedelbart och företagen har redan meddelats i onsdags denna vecka, skriver LäkemedelsVärlden som ställt frågor till Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket.

”Företagen har tre veckor på sig att överklaga” … ”De kan också begära inhibition, vilket innebär att Förvaltningsrätten tar ställning till om förbuden ska gälla under överklagandetiden eller inte.”

Sara Heyman på LäkemedelsVärlden skriver att företagen som så här långt fått sina produkter förbjudna är aktiebolagen: Nordic Med Can, NirVara Sweden och Curious Oak AB sam att vitena om förbuden överträds ligger på mellan 70,000 och 175,000 kronor.

Aydin Darchini - privat foto
Aydin Darchini – privat foto

NewsVoice ringde upp Aydin Darchini som äger Nordic Med Can och frågade honom om det som påstås artikeln i LäkemedelsVärlden stämmer. Nej, svarar Darchini, som vill kalla artikeln för fake news.

Darchini menar att Läkemedelsverket tagit ett ensidigt beslut om att alla företag som producerar CBD-olja som enbart innehåller cannabinoiden cannabidiol måste söka tillstånd för att få sälja den typen av produkt.

Han säger att Läkemedelsverket och LäkemedelsVärlden försöker skrämma folk att tro att CBD-olja nu är förbjudet att tillverka, sälja och köpa på alla sätt och vis samt att tillverka och sälja ej läkemedelsklassad CBD-olja omedelbart leder till höga böter.

För det första är det inte förbjudet för människor att köpa CBD-olja i Sverige.

För det andra kan inte Läkemedelsverket skicka ut bötesavier hur som helst ungefär som vid en felparkering, säger Darchini till NewsVoice. Läkemedelsverket måste i själva verket gå till Tingsrätten i varje enskilt fall där myndigheten anser det skett en överträdelse. Där har Läkemedelsverket bevisbördan.

”Först anser Läkemedelsverket att CBD-olja är en verkningslös produkt för att därpå försöka klassa det som narkotika och när inte heller det gick vill de läkemedelsklassa oljan”, säger Aydin Darchini.

Både Scandinavian Hemp och Hampabutik.se meddelar att de stoppat sin försäljning den 4 april 2018 på grund av Läkemedelsverkets beslut.

 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: CBD-olja