Läkemedelsverket vill läkemedelsklassa CBD-olja pga medicinska egenskaper

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 april 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Medicinsk cannabis - Foto: Crestock.com
Cannabis - Foto: Crestock.com
Cannabis – Foto: Crestock.com

Läkemedelsverket vill att CBD-oljor som innehåller cannabidiol, som är en av 100 cannabinoider i hampa, ska klassas som ett läkemedel enligt läkemedelslagstiftningen. Företag som fram till nu gjort gällande att CBD-olja är livsmedel måste därför söka tillstånd, anser myndigheten. Ett av “hampaföretagen” anser att myndigheten bara försöker skrämmas.

Företag som producerar och säljer CBD-olja har hittills inte ansökt om att få dessa produkter godkända som läkemedel. Argumentet har varit att CBD-olja kan betraktas som ett livsmedel eftersom halten av cannabidiol är så låg att det inte kan uppstå en farmakologisk effekt, skriver LäkemedelsVärlden.

Läkemedelsverkets utredning gör dock gällande att vissa företag som säljer produkterna gett sken av CBD-olja som en potent medicinsk produkt, vilket även är sant baserat på beprövad erfarenhet av användning av CBD-olja vid flera olika sjukdomstillstånd. Både studier och användare stödjer det påståendet.

CBD-olja - Bild: Nirvara.se
CBD-olja – Bild: Nirvara.se

Läkemedelsverkets förbud gäller omedelbart och företagen har redan meddelats i onsdags denna vecka, skriver LäkemedelsVärlden som ställt frågor till Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket.

“Företagen har tre veckor på sig att överklaga” … “De kan också begära inhibition, vilket innebär att Förvaltningsrätten tar ställning till om förbuden ska gälla under överklagandetiden eller inte.”

Sara Heyman på LäkemedelsVärlden skriver att företagen som så här långt fått sina produkter förbjudna är aktiebolagen: Nordic Med Can, NirVara Sweden och Curious Oak AB sam att vitena om förbuden överträds ligger på mellan 70,000 och 175,000 kronor.

Aydin Darchini - privat foto
Aydin Darchini – privat foto

NewsVoice ringde upp Aydin Darchini som äger Nordic Med Can och frågade honom om det som påstås artikeln i LäkemedelsVärlden stämmer. Nej, svarar Darchini, som vill kalla artikeln för fake news.

Darchini menar att Läkemedelsverket tagit ett ensidigt beslut om att alla företag som producerar CBD-olja som enbart innehåller cannabinoiden cannabidiol måste söka tillstånd för att få sälja den typen av produkt.

Han säger att Läkemedelsverket och LäkemedelsVärlden försöker skrämma folk att tro att CBD-olja nu är förbjudet att tillverka, sälja och köpa på alla sätt och vis samt att tillverka och sälja ej läkemedelsklassad CBD-olja omedelbart leder till höga böter.

För det första är det inte förbjudet för människor att köpa CBD-olja i Sverige.

För det andra kan inte Läkemedelsverket skicka ut bötesavier hur som helst ungefär som vid en felparkering, säger Darchini till NewsVoice. Läkemedelsverket måste i själva verket gå till Tingsrätten i varje enskilt fall där myndigheten anser det skett en överträdelse. Där har Läkemedelsverket bevisbördan.

“Först anser Läkemedelsverket att CBD-olja är en verkningslös produkt för att därpå försöka klassa det som narkotika och när inte heller det gick vill de läkemedelsklassa oljan”, säger Aydin Darchini.

Både Scandinavian Hemp och Hampabutik.se meddelar att de stoppat sin försäljning den 4 april 2018 på grund av Läkemedelsverkets beslut.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: CBD-olja
Stöd NewsVoice 2024
 • Jag fick svar från läkemedelsverket på mail jag skickade till dem – se högre upp:

  “Hej,

  Tack för dina synpunkter och vi ber om ursäkt för att svaret har dröjt. Många har kontaktat oss för frågor och svarstiden har därför blivit längre än vanligt.

  Produkter som används för att behandla sjukdomar behöver hålla högre kvalitet än exempelvis kosttillskott. Anledningen till våra beslut är inte att vi vill förbjuda användningen av CBD, utan bara att företagen måste visa att produkterna håller den kvalitet som lagen kräver. Om det finns ett medicinskt behov finns det möjlighet för läkare att skriva ut läkemedel som inte är godkända i Sverige ännu, s.k. licensförskrivning.

  Läs gärna mer på vår webbplats:
  https://lakemedelsverket.se/OVRIGA-SIDOR/Vanliga-fragor-om-CBD/

  Vänligen Ingela

  image001.jpg

  Swedish Medical Products Agency

  Ingela XXXXXX
  Farmaceut /Utredare
  Pharmacist /Assessor

  Enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika
  Department of Supervision of Cosmetics, Medicinal Products and Narcotics

  P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN
  Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42
  Phone: +46 (0)18 17 46 00 Direct: +46 (0)18 17 47 XX
  http://www.lakemedelsverket.se

 • Jag fick svar från läkemedelsverket på mail jag skickade till dem – se högre upp:

  “Hej,

  Tack för dina synpunkter och vi ber om ursäkt för att svaret har dröjt. Många har kontaktat oss för frågor och svarstiden har därför blivit längre än vanligt.

  Produkter som används för att behandla sjukdomar behöver hålla högre kvalitet än exempelvis kosttillskott. Anledningen till våra beslut är inte att vi vill förbjuda användningen av CBD, utan bara att företagen måste visa att produkterna håller den kvalitet som lagen kräver. Om det finns ett medicinskt behov finns det möjlighet för läkare att skriva ut läkemedel som inte är godkända i Sverige ännu, s.k. licensförskrivning.

  Läs gärna mer på vår webbplats:
  https://lakemedelsverket.se/OVRIGA-SIDOR/Vanliga-fragor-om-CBD/

  Vänligen Ingela

  image001.jpg

  Swedish Medical Products Agency

  Ingela XXXXXX
  Farmaceut /Utredare
  Pharmacist /Assessor

  Enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika
  Department of Supervision of Cosmetics, Medicinal Products and Narcotics

  P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN
  Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42
  Phone: +46 (0)18 17 46 00 Direct: +46 (0)18 17 47 XX
  http://www.lakemedelsverket.se

 • Cannabidiol Reduces Intestinal Inflammation through the Control of Neuroimmune Axis

  Abstract

  Enteric glial cells (EGC) actively mediate acute and chronic inflammation in the gut; EGC proliferate and release neurotrophins, growth factors, and pro-inflammatory cytokines which, in turn, may amplify the immune response, representing a very important link between the nervous and immune systems in the intestine. Cannabidiol (CBD) is an interesting compound because of its ability to control reactive gliosis in the CNS, without any unwanted psychotropic effects. Therefore the rationale of our study was to investigate the effect of CBD on intestinal biopsies from patients with ulcerative colitis (UC) and from intestinal segments of mice with LPS-induced intestinal inflammation. CBD markedly counteracted reactive enteric gliosis in LPS-mice trough the massive reduction of astroglial signalling neurotrophin S100B. Histological, biochemical and immunohistochemical data demonstrated that S100B decrease was associated with a considerable decrease in mast cell and macrophages in the intestine of LPS-treated mice after CBD treatment. Moreover the treatment of LPS-mice with CBD reduced TNF-α expression and the presence of cleaved caspase-3. Similar results were obtained in ex vivo cultured human derived colonic biopsies. In biopsies of UC patients, both during active inflammation and in remission stimulated with LPS+INF-γ, an increased glial cell activation and intestinal damage were evidenced. CBD reduced the expression of S100B and iNOS proteins in the human biopsies confirming its well documented effect in septic mice. The activity of CBD is, at least partly, mediated via the selective PPAR-gamma receptor pathway. CBD targets enteric reactive gliosis, counteracts the inflammatory environment induced by LPS in mice and in human colonic cultures derived from UC patients. These actions lead to a reduction of intestinal damage mediated by PPARgamma receptor pathway. Our results therefore indicate that CBD indeed unravels a new therapeutic strategy to treat inflammatory bowel diseases.

  See more at: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0028159

 • Följande brev skickade jag till läkemedelsverket:

  Hej läkemedelsverket.

  Nu är det tredje gången som det svenska samhället försöker komma åt CBD.

  När ni är så måna om människors hälsa så undrar jag varför tillåter ni kemiska konstgjorda läkemedel som förstör människors hälsa.

  Statiner är bara en av läkemedelsverkets vansinnegodkännande att inte tala om läkemedel vid ADHD eller psykiska störningar.

  Gemensam nämnare för alla myndigheter i Sverige är att göra så mycket skada som möjligt och förgifta befolkningen så mycket som möjligt. Det spelar alltså ingen som helst roll om det handlar om läkemedelsverket, livsmedelsverket, eller strålskyddsverket. Alla går ärenden åt den globala makten och inte ser till människans bästa.

  Denna åsikt är inte bara min.

  Tack och lov så har vi i Sverige enskilda personer som engagerar sig och avslöjar den korruption och övermynderi som råder i detta land.

  Tillbaka i tiden minns jag kolloidalsilver som blev anfallen av myndigheternas översitteri.

  Jag måste säga att jag är tacksam för att vi är med i EU i sådana fall på gott och ont. Det goda är att man kan beställa CBD från en annan EU land där myndigheter inte är så trångsynta som här.

  Själv jobbar jag som personlig assistent och känner till fyra svårt handikappade personer som blev skadade av vacciner = godkända av läkemedelsverket. Att spruta in i sin kropp aluminium och andra olika ämnen är rent vansinne.

  Här bifogar jag en text om hur jag personligen m.fl. ser på det arbete som svenska myndigheter bidrar till:

  Det finns två sätt på vilka man kan förstöra immunitet.
  1.) Paralysera immunsystem med rädsla.
  2.) På det fysiska planet är det vacciner, läkemedel, mat, droger, genetisk manipulation m.fl. Dessutom stress, osäkerhet, negativitet o.s.v. Den verkliga motivationen av nuvarande vetenskaps inriktning är nano – bio – teknologi. Här handlar det om hur man kan föra in i mänskliga kroppar främmande partiklar (molekylära sändare, mikrochips ). Sådana partiklar existerar inte i naturen för att de är tillverkade i laboratorier och inprogrammerade. Sådana partiklar skulle heller aldrig komma på egen hand till specifika områden i kroppen. Här handlar det om energicentra i kroppen som blir programmerade på molekylärnivå.

  Med vänlig hälsning Ivan Björn

  Läkemedelsverket har tagit emot ditt meddelande.

  Nästan all post till myndigheter blir en allmän handling. Det innebär att vem som helst har rätt att begära ut handlingen.
  Innan en handling lämnas ut tas eventuella uppgifter som skyddas av sekretess bort.

  Information om Läkemedelsverket hittar du på vår webbplats: https://lakemedelsverket.se/

  Observera att detta meddelande inte går att svara på.

 • Cannabidiol Reduces Intestinal Inflammation through the Control of Neuroimmune Axis

  Abstract

  Enteric glial cells (EGC) actively mediate acute and chronic inflammation in the gut; EGC proliferate and release neurotrophins, growth factors, and pro-inflammatory cytokines which, in turn, may amplify the immune response, representing a very important link between the nervous and immune systems in the intestine. Cannabidiol (CBD) is an interesting compound because of its ability to control reactive gliosis in the CNS, without any unwanted psychotropic effects. Therefore the rationale of our study was to investigate the effect of CBD on intestinal biopsies from patients with ulcerative colitis (UC) and from intestinal segments of mice with LPS-induced intestinal inflammation. CBD markedly counteracted reactive enteric gliosis in LPS-mice trough the massive reduction of astroglial signalling neurotrophin S100B. Histological, biochemical and immunohistochemical data demonstrated that S100B decrease was associated with a considerable decrease in mast cell and macrophages in the intestine of LPS-treated mice after CBD treatment. Moreover the treatment of LPS-mice with CBD reduced TNF-α expression and the presence of cleaved caspase-3. Similar results were obtained in ex vivo cultured human derived colonic biopsies. In biopsies of UC patients, both during active inflammation and in remission stimulated with LPS+INF-γ, an increased glial cell activation and intestinal damage were evidenced. CBD reduced the expression of S100B and iNOS proteins in the human biopsies confirming its well documented effect in septic mice. The activity of CBD is, at least partly, mediated via the selective PPAR-gamma receptor pathway. CBD targets enteric reactive gliosis, counteracts the inflammatory environment induced by LPS in mice and in human colonic cultures derived from UC patients. These actions lead to a reduction of intestinal damage mediated by PPARgamma receptor pathway. Our results therefore indicate that CBD indeed unravels a new therapeutic strategy to treat inflammatory bowel diseases.

  See more at: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0028159

 • Följande brev skickade jag till läkemedelsverket:

  Hej läkemedelsverket.

  Nu är det tredje gången som det svenska samhället försöker komma åt CBD.

  När ni är så måna om människors hälsa så undrar jag varför tillåter ni kemiska konstgjorda läkemedel som förstör människors hälsa.

  Statiner är bara en av läkemedelsverkets vansinnegodkännande att inte tala om läkemedel vid ADHD eller psykiska störningar.

  Gemensam nämnare för alla myndigheter i Sverige är att göra så mycket skada som möjligt och förgifta befolkningen så mycket som möjligt. Det spelar alltså ingen som helst roll om det handlar om läkemedelsverket, livsmedelsverket, eller strålskyddsverket. Alla går ärenden åt den globala makten och inte ser till människans bästa.

  Denna åsikt är inte bara min.

  Tack och lov så har vi i Sverige enskilda personer som engagerar sig och avslöjar den korruption och övermynderi som råder i detta land.

  Tillbaka i tiden minns jag kolloidalsilver som blev anfallen av myndigheternas översitteri.

  Jag måste säga att jag är tacksam för att vi är med i EU i sådana fall på gott och ont. Det goda är att man kan beställa CBD från en annan EU land där myndigheter inte är så trångsynta som här.

  Själv jobbar jag som personlig assistent och känner till fyra svårt handikappade personer som blev skadade av vacciner = godkända av läkemedelsverket. Att spruta in i sin kropp aluminium och andra olika ämnen är rent vansinne.

  Här bifogar jag en text om hur jag personligen m.fl. ser på det arbete som svenska myndigheter bidrar till:

  Det finns två sätt på vilka man kan förstöra immunitet.
  1.) Paralysera immunsystem med rädsla.
  2.) På det fysiska planet är det vacciner, läkemedel, mat, droger, genetisk manipulation m.fl. Dessutom stress, osäkerhet, negativitet o.s.v. Den verkliga motivationen av nuvarande vetenskaps inriktning är nano – bio – teknologi. Här handlar det om hur man kan föra in i mänskliga kroppar främmande partiklar (molekylära sändare, mikrochips ). Sådana partiklar existerar inte i naturen för att de är tillverkade i laboratorier och inprogrammerade. Sådana partiklar skulle heller aldrig komma på egen hand till specifika områden i kroppen. Här handlar det om energicentra i kroppen som blir programmerade på molekylärnivå.

  Med vänlig hälsning Ivan Björn

  Läkemedelsverket har tagit emot ditt meddelande.

  Nästan all post till myndigheter blir en allmän handling. Det innebär att vem som helst har rätt att begära ut handlingen.
  Innan en handling lämnas ut tas eventuella uppgifter som skyddas av sekretess bort.

  Information om Läkemedelsverket hittar du på vår webbplats: https://lakemedelsverket.se/

  Observera att detta meddelande inte går att svara på.

 • Helt rätt pege63. Om en människa är en helare som hjälper många att bli friska eller få mindre ont, genom handpåläggning, skall denne/a då klassas som ett läkemedel och bara få lägga händer på sina medmänniskor om Läkemedelsverket tillåter det?

 • Helt rätt pege63. Om en människa är en helare som hjälper många att bli friska eller få mindre ont, genom handpåläggning, skall denne/a då klassas som ett läkemedel och bara få lägga händer på sina medmänniskor om Läkemedelsverket tillåter det?

 • Då får dom nog klassa alla frukter, bär, kryddor, örter, grönsaker och för det andra man kan inte klassa patentera naturliga saker. Det skulle vara som att förbjuda hela ekosystemet kålhuvuden där!

 • När vi växte upp fick vi lära oss att korruption var något som pågick i u-länder där snikna statstjänstemän tog mutor och förskingrade biståndspengar. Idag står det klart att en betydligt mer sofistikerad och omfattande korruption bedrivs på höga nivåer i vårt eget land. Framförallt inom områdena “läke-” medel, industriproducerad mat, jordbruk och gifter, och naturligtvis politik. Och de som mutar i uländer verkar ofta komma från samma industrier. Man ser till att ursprungsinnevånarna säljer eller fråntas bördiga delar av landet till t.ex bomullsindustrier för export (av billig GMO-bomull till oss) och låter innevånnarna svälta eller leva på bistånd från oss eller flytta upp i bergen där vårt UN ger bidrag bl.a. till att lära sig odla, i bergen! Och dom som protesterar börjar vi gärna kriga med och kalla för oresonliga warlords om dom gör motstånd. I slutet så är det ofta våra pensionsfonder som investerat i odlingar i Afrika, som samtidigt förstör jord med konstgödsel, GMO och växtgifter samtidigt som vi gör slut på grundvatten som med hjälp av industrijordbruk gradvis tar slut då det nästan aldrig fylls på, pga metoderna som brukas. Så långt bort från regenerativt jorbruk man kan komma. Suck.

 • Då får dom nog klassa alla frukter, bär, kryddor, örter, grönsaker och för det andra man kan inte klassa patentera naturliga saker. Det skulle vara som att förbjuda hela ekosystemet kålhuvuden där!

 • När vi växte upp fick vi lära oss att korruption var något som pågick i u-länder där snikna statstjänstemän tog mutor och förskingrade biståndspengar. Idag står det klart att en betydligt mer sofistikerad och omfattande korruption bedrivs på höga nivåer i vårt eget land. Framförallt inom områdena “läke-” medel, industriproducerad mat, jordbruk och gifter, och naturligtvis politik. Och de som mutar i uländer verkar ofta komma från samma industrier. Man ser till att ursprungsinnevånarna säljer eller fråntas bördiga delar av landet till t.ex bomullsindustrier för export (av billig GMO-bomull till oss) och låter innevånnarna svälta eller leva på bistånd från oss eller flytta upp i bergen där vårt UN ger bidrag bl.a. till att lära sig odla, i bergen! Och dom som protesterar börjar vi gärna kriga med och kalla för oresonliga warlords om dom gör motstånd. I slutet så är det ofta våra pensionsfonder som investerat i odlingar i Afrika, som samtidigt förstör jord med konstgödsel, GMO och växtgifter samtidigt som vi gör slut på grundvatten som med hjälp av industrijordbruk gradvis tar slut då det nästan aldrig fylls på, pga metoderna som brukas. Så långt bort från regenerativt jorbruk man kan komma. Suck.

 • Så sant, Mayne! Korruption som vanligt och ett enkelt sätt att finna lösningar för samhällsproblem = följ pengarnas väg eller vem tjänar på ett sådant här system?
  Jäv mellan statliga myndigheter förekommer som vanligtvis aldrig skulle godtas enligt ett normalt rättssystem.

 • Så sant, Mayne! Korruption som vanligt och ett enkelt sätt att finna lösningar för samhällsproblem = följ pengarnas väg eller vem tjänar på ett sådant här system?
  Jäv mellan statliga myndigheter förekommer som vanligtvis aldrig skulle godtas enligt ett normalt rättssystem.

 • Det finns ju massor av helande kryddor, örter, grönsaker och annat i en sund kost…

  Detta (farlighets)verk kommer att vilja lägga beslag på allt som kan tänkas vara läkande och sedan ska det tillverkas syntetiska medel en masse – vilka ska säljas till den inte ont anande ‘sovande massan’ med mördande(!) reklam. Usch!

 • Det finns ju massor av helande kryddor, örter, grönsaker och annat i en sund kost…

  Detta (farlighets)verk kommer att vilja lägga beslag på allt som kan tänkas vara läkande och sedan ska det tillverkas syntetiska medel en masse – vilka ska säljas till den inte ont anande ‘sovande massan’ med mördande(!) reklam. Usch!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *