Malaysia först ut med att försöka kriminalisera fake news

publicerad 5 april 2018
- av Nya Dagbladet
Monorail i Kuala Lumpur (Malaysia). Foto: EurovisionNim, Wikimedia Commons
Monorail i Kuala Lumpur (Malaysia). Foto: EurovisionNim, Wikimedia Commons
Monorail i Kuala Lumpur (Malaysia). Foto: EurovisionNim, Wikimedia Commons

Malaysia är på väg att som första land i världen göra det olagligt att sprida osanna nyheter, även kallat “fake news” eller “falska nyheter”.

I måndags röstade det malaysiska parlamentet för en lagändring som ämnar att kriminalisera spridningen av falska nyheter. Träder lagen i kraft kommer den som sprider material som antingen är falskt eller skadligt riskera att dömas till maximalt sex års fängelse och tvingas betala dryga böter, rapporterar New York Times.

Lagförslaget har stöd hos det styrande socialkonservativa partiet United Malays National Organisation (UMNO), under ledning av premiärminister Najib Razak, som informerat om lagen och varnat för fake news i en omfattande reklamkampanj. Oppositionen i landet kritiserar däremot lagförslaget och menar att staten vill inskränka yttrandefriheten för politiska dissidenter inför nästa års parlamentsval.

Vi kommer att skapa ett statligt sanningsministerium”, säger Nurul Izzah Anwar, oppositionell politiker och dotter till den fängslade oppositionsledaren Anwar Ibrahim, till New York Times.

Oppositionen tror inte att det är en slump att lagen mot falska nyheter tas fram samtidigt som premiärminister Najib Razak befinner sig i en politisk skandal. Premiärministern anklagas bland annat för att ha förskingrat tiotals miljarder kronor, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet