Monorail i Kuala Lumpur (Malaysia). Foto: EurovisionNim, Wikimedia Commons
Monorail i Kuala Lumpur (Malaysia). Foto: EurovisionNim, Wikimedia Commons

Malaysia är på väg att som första land i världen göra det olagligt att sprida osanna nyheter, även kallat “fake news” eller “falska nyheter”.

I måndags röstade det malaysiska parlamentet för en lagändring som ämnar att kriminalisera spridningen av falska nyheter. Träder lagen i kraft kommer den som sprider material som antingen är falskt eller skadligt riskera att dömas till maximalt sex års fängelse och tvingas betala dryga böter, rapporterar New York Times.

Lagförslaget har stöd hos det styrande socialkonservativa partiet United Malays National Organisation (UMNO), under ledning av premiärminister Najib Razak, som informerat om lagen och varnat för fake news i en omfattande reklamkampanj. Oppositionen i landet kritiserar däremot lagförslaget och menar att staten vill inskränka yttrandefriheten för politiska dissidenter inför nästa års parlamentsval.

Vi kommer att skapa ett statligt sanningsministerium”, säger Nurul Izzah Anwar, oppositionell politiker och dotter till den fängslade oppositionsledaren Anwar Ibrahim, till New York Times.

Oppositionen tror inte att det är en slump att lagen mot falska nyheter tas fram samtidigt som premiärminister Najib Razak befinner sig i en politisk skandal. Premiärministern anklagas bland annat för att ha förskingrat tiotals miljarder kronor, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Harriet Larsson
Gäst
5 april 2018 kl 12:25

Frågan är vem och vilka, som får rätten att bestämma vad som ÄR fake news?
Najib Razak, Emanuelle Macron, Stefan Löfven m.fl har samma gemensamma nämnare, att behålla makten! Ivrigt påhejade av den globala finanseliten med alla oligarker.

Savalle
Savalle
Gäst
5 april 2018 kl 11:35

Minns ni Malaysia Airlines Flight 370? Ett stort flygplan försvann spårlöst. Ombord befann sig ett antal kinesiska cutting edge-tekniker som ansökt om patent på avancerad mikrochipteknik.

OT: Hela den mycket sevärda filmserien ”The Truth About Cancer: A Global Quest” finns nu fritt tillgänglig på YouTube.

Och från och med idag provvisas också en alldeles nyproducerad filmserie utan kostnad. Denna gång handlar det om cancer som drabbar våra husdjur. Varje avsnitt visas fritt bara en dag. Här kan ni beställa filmvisningen. Fyll i emailadress och förnamn så skickas en film varje dag till er under en veckas tid:

https://thetruthaboutpetcancer.com/?gl=5ab2aef9210d2a5a5b261da0