Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Fox News diskuterar medianeurosen och krig med Syrien

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 april 2018
- Torbjörn Sassersson
Tucker Carlson och Glenn Greenwald, 10 april 2018 - Foto: Fox News

DEBATT. Programledaren Tucker Carlson på Fox News bekräftar samma problem som seriösa journalister i Sverige råkar ut för när de ställer svåra frågor till makten. De får kalla handen och bemöts av anklagelser. Den oberoende journalisten Glenn Greenwald försöker förklara de psykologiska mekanismer som ligger bakom beteendet när människor istället står på maktens sida från vilken de njuter av våld.

Text: Torbjörn Sassersson | #medianeurosen

Vi ser medianeurosen varje dag i medierna, oförmågan att ställa bra frågor och agera professionellt och oberoende. Istället ser vi journalister som på ett psykopatiskt sätt vurmar för ett krig mot ett annat land utan omtanke för alla civila dödsoffer. Istället för att granska makten fäller journalister i stället domslut och uppmanar sedan till avrättning. Assad ska dömas till döden utan att ens brottet (kemattacken i Douma) undersökts. Avrättningen som hetsas fram är ett krig mot ett land med ett folk.

Jesper Sundén och Marcus Oscarsson vill känna pulserande blod

Jesper Sundén skriver att “Trumps missiler måste träffa Assad för att göra skillnad”:

Jesper Sundén - Pressfoto: SvD.se
Jesper Sundén – Pressfoto: SvD.se

“Donald Trumps missilhot som hämnd för gasattacken i Douma höjer spänningen i den redan överhettade regionen. Samtidigt står det klart att en amerikansk vedergällning knappast gör någon skillnad för läget i Syrien. Om han inte rentav bombar president Assad själv.”

Sundén uppmanar alltså i sin våldsjournalistik till mord av en statsledare. Har denne man överhuvudtaget någon verklighetsförankring?


Sundéns uttalande kan gå till mediehistorien som ett av de värsta uttalande en svensk journalist någonsin gjort med redaktionellt stöd. Jesper Sundén är SvD:s utrikesredaktör.


Marcus Oscarsson - Foto: 123florida, CC BY 4.0
Marcus Oscarsson – Foto: 123florida, CC BY 4.0

Även TV4:s politiske expertkommentator Marcus Oscarsson är positiv till ett amerikanskt militärt angrepp mot Syrien, skriver Nya Dagbladet.

“Nu stämmer TV4:s politiske expertkommentator Marcus Oscarsson in i krigshetsen. I flera inlägg på Facebook har Oscarsson, som känd för att vara en krigshök, i hårda ordalag hetsat mot Bashar al-Assad, trotsa att det finns en risk för ett storskaligt krig mellan Ryssland och USA om USA angriper Syrien militärt, enligt honom själv.”

Amerikansk blodvittring

Tucker Carlson på Fox News skriver att en majoritet av politiker i USA ställt sig bakom en attack mot Syrien. När han ställer frågor uppmanas han att bokstavligen hålla käften.

“Virtually all of official Washington, Republicans and Democrats, have united behind the idea that the United States has a moral obligation to go deeper into war in Syria after a suspected gas attack. Yet, our merely asking obvious questions, we are told to shut up and just obey.” Tucker Carlson, Fox News

Tucker Carlson och Glenn Greenwald diskuterar medianeurosen - Foto: Fox News
Tucker Carlson och Glenn Greenwald, 10 april 2018 – Foto: Fox News

Glenn Greenwald menar i intervjun att en banal psykologisk mekanism som förmodligen kan förklara beteendet är att människor som gör denna typ av uttalanden blir “höga” av att känna en pulserande upphetsning och “mening” inom sig själva.

Hashtaggen medianeurosen lanseras idag av NewsVoice som helt ny hashtag på Twitter.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq