Ryggsmärtor kan vara en allergisk reaktion i musklerna – Hypotes

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 april 2018
- NewsVoice redaktion
Ryggsmärtor - Foto: Crestock.com
Ryggsmärtor - Foto: Crestock.com
Ryggsmärtor – Foto: Crestock.com

Dr Sarah Myhill är en erkänd brittisk läkare som drivit en privatklinik sedan 2001. Hon skriver i en artikel i magasinet ”What The Doctors don’t Tell You” (WDDTY) att allergier aldrig upphör att förvåna henne med tanke på alla de olika symptom som en allergi kan orsaka. 

”Det är helt klart för mig att alla delar av kroppen kan uppvisa en allergisk respons. Irriterad tarm (IBS) är en allergi i tarmen på [mat eller mikroorganismer*]. Migrän är allergi i hjärnan och astma är allergi i lungorna” – Dr Sarah Myhill

*Mikroorganismer kan vara bakterier, virus, svamp, alger, parasiter och arkéer (protozoer).

Hypotesen går ut på att en allergi redan är aktiv vid den tidpunkten och att nya smärtor som följer en muskelskada inte kan tillskrivas själva muskelskadan utan i verkligheten kan vara en allergisk reaktion.

Läs mer i TV Helse (artikeltexten innehåller inte reklamlänkar)

Text: Birthe Storaker | Översättning: Torbjörn Sassersson i mediasamarbete med TV Helse

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Ryggsmärtor
  • Genom åren har jag sett ett antal obskyra förklaringar till varför man inte behöver röra på sig, trots att vi är skapta för att göra det. (Vårt skelett som kan tränas livet ut, medger normalt en belastning motsvarande att totalt [ej kontinueligt] gå en maratonsträcka [~42km] per dygn i kuperad terräng …)

    På 1990-talet kom en svensk forskningsstudie där man tittade på ryggproblem, som man hanterat inom vården. Man konstaterade att i 90% av fallen, så orsakades ryggproblemen av allt för klen och felaktig belastad ryggmuskelatur. Den överbelastade (felaktigt nyttjande, bl.a. genom mycket stillasittande) blev till sist inflammerad och smärtor som följd. Lämplig åtgärd? Gissa …

    Inom idrotten vet man hur viktigt det är med en [mycket] god bålmuskulatur [dit större delen och de viktigaste ryggmusklerna räknas], för att kroppen skall fungera optimalt, med ett minimum av skador.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *