Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Sjukhusläkare: “Kemvapenattack” mot Douma var egentligen syrebrist och damm i tunnlar

publicerad 18 april 2018
Barn drabbat av påstådd kemisk attack i Douma, Syrien - Fotograf okänd
Barn drabbat av påstådd kemisk attack i Douma, Syrien - Fotograf okänd
Barn drabbat av påstådd kemisk attack i Douma, Syrien – Fotograf okänd

De barn som filmats med andningssvårigheter i syriska Douma för snart två veckor sedan utsattes inte för något kemvapenattack, konstaterar läkare som var på plats när barnen togs om hand om.

Det var lördagen den 7 april som syriska regeringsstyrkor ska ha bombat staden Douma med vad som beskrivs som klorgas och sarin. Attacken ska ha krävt omkring 70 människoliv och skadat ytterligare ett hundratal. Detta påstod de flesta stora medier i väst och ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike en vecka senare genomförde en gemensam missilattack mot den syriska regeringen.

Men Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har ännu inte kunnat göra någon utredning av den påstådda attacken. Nu skriver Robert Fisk, prisbelönt brittisk journalist, i The Independent om hur doktorer på plats i Douma börjat ifrågasätta den offentliga historieskrivningen av den påstådda kemvapenattacken.

Robert Fisk - Pressfoto
Robert Fisk – Pressfoto

I ett reportage talar Robert Fisk med en läkare som berättar att barnen på de videor som sprids på nätet och sägs bevisa att kemvapenattacken ägt rum inte drabbades av förgiftning utan andningsproblem på grund av massiva mängder damm föll i samband med att regeringsstyrkorna fällde bomber (inte kemiska sådana) mot terroristerna.

Jag talade med sjukhusdoktorn, som faktiskt kunde prata väldigt bra engelska, och han berättade för mig att videon är äkta, men att barnen inte är gasförgiftade. Barnen lider av hypoxi (otillräckligt med syre) på grund av mängden damm som finns i tunnlarna där de bor”, säger Robert Fisk.

Den doktor som Robert Fisk talat med berättar att orsaken till att det kallats för en kemvapenattack var för att någon ska ha ropat “gas” när barnen anlände till sjukhuset.

Text: Nya Dagbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq