Sjukhusläkare: “Kemvapenattack” mot Douma var egentligen syrebrist och damm i tunnlar

publicerad 18 april 2018
- Nya Dagbladet
Barn drabbat av påstådd kemisk attack i Douma, Syrien - Fotograf okänd
Barn drabbat av påstådd kemisk attack i Douma, Syrien - Fotograf okänd
Barn drabbat av påstådd kemisk attack i Douma, Syrien – Fotograf okänd

De barn som filmats med andningssvårigheter i syriska Douma för snart två veckor sedan utsattes inte för något kemvapenattack, konstaterar läkare som var på plats när barnen togs om hand om.

Det var lördagen den 7 april som syriska regeringsstyrkor ska ha bombat staden Douma med vad som beskrivs som klorgas och sarin. Attacken ska ha krävt omkring 70 människoliv och skadat ytterligare ett hundratal. Detta påstod de flesta stora medier i väst och ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike en vecka senare genomförde en gemensam missilattack mot den syriska regeringen.

Men Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har ännu inte kunnat göra någon utredning av den påstådda attacken. Nu skriver Robert Fisk, prisbelönt brittisk journalist, i The Independent om hur doktorer på plats i Douma börjat ifrågasätta den offentliga historieskrivningen av den påstådda kemvapenattacken.

Robert Fisk - Pressfoto
Robert Fisk – Pressfoto

I ett reportage talar Robert Fisk med en läkare som berättar att barnen på de videor som sprids på nätet och sägs bevisa att kemvapenattacken ägt rum inte drabbades av förgiftning utan andningsproblem på grund av massiva mängder damm föll i samband med att regeringsstyrkorna fällde bomber (inte kemiska sådana) mot terroristerna.

Jag talade med sjukhusdoktorn, som faktiskt kunde prata väldigt bra engelska, och han berättade för mig att videon är äkta, men att barnen inte är gasförgiftade. Barnen lider av hypoxi (otillräckligt med syre) på grund av mängden damm som finns i tunnlarna där de bor”, säger Robert Fisk.

Den doktor som Robert Fisk talat med berättar att orsaken till att det kallats för en kemvapenattack var för att någon ska ha ropat “gas” när barnen anlände till sjukhuset.

Text: Nya Dagbladet

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Anders NL Arlborg at 17:10

  Ryssarna säger att det vill att OPCW ska gå in och göra en oberoende undersökning eftersom om de själva gör det kommer Väst anklaga dem att de fuskat.

  Douma är en krigszon. Området är fullständigt livsfarligt att gå in i. Det var därför syriska trupper angrep terroristerna som försöker kontrollera området. Det är därför familjerna gömmer barnen i tunnlar.

 • Vad skall man tro??? Om det nu var damm i tunnlarna?? Varför släpper inte al-Assad och Putin in en oberoende delegation i landet så vi i väst kan får klarhet.
  Katt och råtta lek av makthavare, det är just vad det är.

 • Det kan väl inte i dagsläget vara någon som har glömt att Irak inte hade några massförstörelsevapen. Det gick ju tydligen bra att attackera Irak ändå, och för att inte tala om Libyen. De hade inte heller några farliga vapen, bara planer på en guld-dukat och en lockande kassa i centralbanken som man vet vem som har lagt beslag på.

 • Tänk. Jag har aldrig trott att Syriens president skulle vara så dum att han skulle kem-gasa sitt eget folk. Och inte tror jag att det är Ryssland som har kem-attackerat spionerna i UK heller. Det verkar snarar som att det är två olika led i samma typ av konspiration, och den vet väl alla tänkare vid det här tillfället vad det kan vara för krafter bakom. samma typ av desperation om man så vill…..Man skall till varje pris få igång en konflikt med Ryssland

 • Här en bra och avslöjande artikel om “det sjunkande imperiet”. Men Trump är mannen att dölja sanningen ingen annan kan hålla låda som han om “Amerikan är störst, bäst och vackrast”. Trump har fattat det som många fortfarande inte fattat att imperiet har gjort sitt och han blev ditsatt för att göra Amerika störst igen, men han kommer inte att lyckas. Tillsammans med Frankrikes Makaron och Englands snipa Therese May försöker de med alla medel att göra Amerika störst igen, varför? Anglosionisterna har alltid haft den utsökta tanken att någon måste göra jobbet åt dem, fram med någon gaphals och slagskämpe och inte så utbildat folk, helst med så många drömmar som möjligt om “imperiet” det nya :).
  Tysklands Merkel följer med men stannar hemma och det är klokt av henne.
  Och Sverige då, ja om vi bara säljer några granatkastare med reklamen “Kung Gustav” nåja, så är vi med på banan och börsen håller sig uppe ett tag till och skuldslavarna håller sig lugna liksom skatteslavarna. Och Gatekeepers har inte så mycket att göra utan att kräva bevis på att allt är fakenews, Sweden i en liten ask.

  Läs artikeln om “De fina nya smarta missilerna från Amerika”. https://www.sott.net/article/382908-About-Those-Nice-New-Smart-Missiles-And-The-Chemical-Weapons-Sites-in-Syria

 • Okey, ingen kemattack vilket är bra.
  Men skadorna på barnen och alla andra verkar vara allvarliga.
  Regimen måste bort fortast möjligt!

 • MSM kör sina fake news kampanjer i enlighet med ägarnas direktiv med full kraft och sätter ett narrativ som majoriteten tror är sant. Att sanningen sedan sipprar ut via olika bloggar påverkar inte så mycket, de stämplas som troll, förnekare, konspirationsteoretiker, rasister, nazister, etc.

 • HALLÅ alla MSM, Faktiskt.se, Viralgranskaren m.fl, det är uppenbart att denna kemvapenattack var Fake News!!!!
  Tänker ni nu erkänna er bristande källkoll i era medier??? Knappast, eller hur?….

 • @Jan Norberg @Torbjörn

  Vad som är “bevis” i en situation som denna är en komplex fråga. Hur solklart och tydligt bevis man än presterar, kan någon alltid invända: “fel! det var inte så”, nån kan säga att någon varit korrupt, att bevis planerats ut i ett syfte etc. Man kan alltid lägga till något.

  Bevis för mig är att studera alla av varandra oberoende källor, som pekar mot samma sak. Sånt väger tungt. Men det krävs därmed alltså en viss mental arbetsinsats för att nå fram till “beviset”.
  För den som inte hinner/orkar/vill/vågar gräva lite, står det ännu klart att Assad attackerat sitt eget folk med kemiska stridsmedel – tyvärr. Tyvärr gäller detta för majoriteten, som helt enkelt tror på MSM, den officiella bilden. Det är också en del av uträkningen. Så länge skurkarna har majoriteten av folket med sig, så har de “rätt”.

  I det här fallet verkar det faktiskt finnas rätt gott om varandra oberoende vittnesmål, som pekar mot samma sak. Plus faktum att Assad själv finns bland allt detta, uppenbarligen vaken, lugn, intelligent och klarsynt – att han skulle göra en sådan sak i detta läge blir alltmer absurt ju med man ser och hör honom (och hans fru för den delen)
  Superviktigt att hamra in detta rätt hårt just nu m a o. Och sprida vidare.

 • Jan Norberg at 10:17

  Ja, eller hur? Det verkar som om Väst tagit tillfället i akt för att spinna bilden av en kemattack. Sjävklart vill de inte tillåta OPCW undersöka platsen. Som Lavrov sa i en annan ny intervju, först dömer man och sedan vill man kanske undersöka.

  stenbj at 10:38

  Bra fråga. Har inte haft tiden att utreda det. Det jag kan säga är att NV sedan relativt många år är en källa i en av de stora nyhetsbyråernas nyhetsflöden. Jag frågade dem om de ansåg att NV utgjorde ett problem eftersom en del material inte är unikt utan återpublicerat. Deras svar var nej. Så Google News borde acceptera NV.

  Gällande sökmotor verkar metasökmotorn Startpage.com vara bra. Jag tycker inte Duck Duck Go ger så bra resultat.

 • Varför syns knappt några av newsvoice artiklar på Google News?
  Dom som finns är gamla eller innehåller ingenting.
  Samma för Nya Dagbladet.
  Är det storebror Google som bestämmer vad vi inte bör se?
  Både i vanlig sökning och “Nyheter”.
  Vilken sökmotor bör man byta till?

 • Så länge ingen kan styrka att det använts kemiska vapen är denna förklaring lika plausibel som någon annan. Bevis tack!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *