Kris för sossarna inför valet – Tappat 2,6% i väljarstöd sedan 2017

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 april 2018
- NewsVoice redaktion
Stefan Löfven intervjuas av SVT - Foto: Ingemar Ljungqvist
SVT Nyheter tar upp #Valet2018 23 april 2018
SVT Nyheter 23 april 2018

Analytikern Love Benigh säger att socialdemokraterna går in i valrörelsen med kniven på strupen, att situationen är mycket bekymmersam eftersom partiet historiskt inte varit särskilt bra på att spurta i slutet av tidigare val. Tvärtom har S en tendens att förlora väljare i valspurtar. S har tappat 2,6% i väljarstöd sedan december 2017.

Skälen till att S tappar väljare har flera orsaker. De frågor som människor i gemen pratar om är inte de frågor där S har speciellt stort förtroende tex lag och ordning samt migration där SD (migration) mest tilltalar svenska folket, säger Benigh till SVT.

Love Benigh menar att sossarnas ledarskapsförmåga är svag. Löfvens parti är splittrat när det gäller förmågan att komma med besked i flera känsliga frågor. Han tror att S går in i valet och kommer att få ett dåligt resultat.

Stefan Löfven försöker hålla sin väljarkår vid gott mod med orden:

Stefan Löfven - Foto: Bengt Nyman, Wikimedia
Stefan Löfven – Foto: Bengt Nyman, Wikimedia Commons

“Opinionsmätningar kommer och går. Jag ser till att förverkliga vår politik och vi går till val med stärkt självförtroende med den riktning som vi nu har stakat ut inför väljarna”.

SVT: “Men Socialdemokraterna brukar ju tappa väljarstöd i valrörelser. Är det då inte extra allvarligt att ni ligger så lågt nu?”

“Nej, det är det inte alls. Det finns ingen naturlag som säger att vi ska tappa i en valrörelse, utan vi ska se till att genomföra en väldigt stark valrörelse.”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Per Larsen 24 Apr, 2018 at 09:25,

  Jag tror inte att någon här i kommentarsfältet ens skulle vilja jobba politiskt någonstans med dagens 7-klöver vid makten. Vi är inte tillräckligt hjärntvättade för det. Systemet du vurmar så varmt för är redan provat i Sverige i många decennier, med en hela tiden tilltagande korruption och maktmissbruk.

  Tyvärr tycks du leva kvar med väl sittande skygglappar och en envist kvarvarande illusion om hela systemets förträfflighet. I din ålder har de flesta faktiskt vaknat upp och insett den verklighet vi idag har. Och för dessa klarsynta är det verkligen ingen rolig syn.

  Ta istället nu chansen och våga slänga dina skygglappar och unna dig att sista delen av ditt liv slippa leva i en självbedräglig tillvaro. Om inte för annat så har du kanske barn som ska leva vidare i detta land med dess kommande förutsättningar utifrån hittills förd politik. Försöker vi inte vända skutan kommer deras dom att troligtvis bli hård men sann och rättvis!

 • Det är sedan förra årets Bilderbergmöte att Annie Lööf blir fanbärare efter valet. Klurige Kristoffer Hell såg därmed orsaken till varför Kinberg-Batra petades, d v s pga att Annie Lööf hade blivit en blek skugga samma allians som henne. Det är således meningen att S och Löfvén frivilligt ska backa ut baklänges och släppa fram C i någon konstellation.

  Jag skrev ett inlägg om det i somras ifall någon vill fundera på saken: http://www.autentopia.se/blogg/?p=6151

 • När ni har skrivit färdigt ert stora tal till FN och funderat ut de första direktiven ni skall proklamera efter att ni har intagit statsministerposten så tänkte jag att ge er en vink från verkligheten.
  https://skl.se/demokratiledningstyrning/politiskstyrningfortroendevalda/fortroendevaldaisverigeslan.10142.html
  Det finns 40 000 förtroendevalda i Sverige, över 90 % är fritidspolitiker. Jag tror inte någon här i kommentarsfältet skulle kvalificerar sig ens till att ansvara för städning av de kommunala hundrastgårdarna. Det är dax att vakna upp, svamla inte om storpolitik, ämnet ligger långt bortom er kompetensnivå.
  Börja med kommunen där ni bor, vad har ni för engagemang och vilka förändringar brinner ni för?

 • Birgitta: “Löfven/…/vi går till val mot den riktning som väljarna nu har stakat ut”.

  He he … Bra där Birgitta!

 • Svårt att se vilken politik det blir efter valet, men sannolikt samma politik oavsett regering. Själv hoppas jag MP, L, KD, V och C åker ur riksdagen, samt att AfS kommer in.

 • @Öystein Rönne

  Jo. Sossarna gjorde liksom en “tysk bajshylla” i diagrammet förra valet, men visst är det en nedåtgående trend (2002 39,9% 2006 35,0% 2010 30,7%) Fortsätter den trenden så kommer de sannolikt landa på noll ungefär år 2038.

  Om planen är att få invandrarnas stöd genom fjäsk så tror jag att de är omåttligt naiva. Endast hårt hjärnförsmutsade sektmedlemmar, ca 10%, som flytt krig och elände skapat av monopolkapitalet, i maskopi med wahhabism-islam, vill nog rösta på eländet.

  Den som inte för en politik som gör att folk är nöjda förlorar sitt stöd. Assad och Putin som, genom sina koalitioner i sina parlament, för en politik som folket vill ha är däremot populära.

  Hur snabbt förändringen sker beror på minne, godtrogenhet och fulmedia. Människor som känner till “olika former av osanning” är kommer vara svårare att vilseleda.

  @Birgitta

  Visserligen är det väljarna som stakat ut riktningen i hur de röstar, men de är vilseledda av massmedia, så riktningen är inte väljarnas, ej heller partimedlemmarnas, men chefredaktörernas på order av de monopolkapitalistiska ägarna.

  Det förklarar varför alla riksdagspartier är positiva till konfliktskapande mot demokratierna Ryssland och Syrien, samt inte pekar på FN:s resolution 242. Det förklarar varför inget av riksdagspartierna driver fram ett Swexit, samt varför alla partier, på order av samma konfliktskapande girigbukar, tar in en mycket extrem och bokstavstroende sekt i landet.

  Hela högen har sålt sig till monopolkapitalet. Väljarna har inte “stakat ut” någonting. De luras till att välja mellan partier som kan liknas vid olika svåra sjukdomar som inte gynnar folket alls.

  Den som tror att högerpartiet SD är lösningen på den extrema högerpolitik som redan förs är kanske mest lurad. De som tror att ”Miljöpartiet” försöker skapa “ekologisk hållbarhet” är också lurade. Är ens Vänsterpartiet ett “vänsterparti” längre?

 • Hade varit bättre för S väljarsiffror om Löfven istället skulle ha sagt “vi går till val mot den riktning som väljarna nu har stakat ut”.

 • Socialdemokraternas resa utför har redan startat. Och denna gången kommer de att få svårt att “snacka sig ur” sin situation med väljare som undan för undan vaknar och inser bedrägeriet.

  Inte minst konsekvenserna av massinvandringen blir svårt att hantera, jag menar, situationen ser ju ut som den gör nu, och den kommer inte att förändras till det bättre med några populistiska intetsägande uttalanden från svetsaren Löfvén. Uttalanden som inte förpliktigar till något alls. Så har det sett ut tidigare också.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *