Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Svamparnas planet – Svampar som dödar, räddar liv och bygger ”internet” i skogar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 april 2018
- NewsVoice redaktion
Svamparnas planet - Källa: Vetenskapen värld, SVT
Svamparnas planet - Källa: Vetenskapen värld, SVT
Svamparnas planet – Källa: Vetenskapen värld, SVT

Vetenskapens värld sände den 16 april 2018 inslaget Svamparnas planet om svamparnas massiva inflytande på jorden och deras betydelse för människans sjukdomar och hälsa. Nya rön visar att svampar bygger naturens eget ”internet” som möjliggör kommunikation i skogar. TV Helse sammanställer programmets viktigaste punkter och kommenterar innehållet.

Varje andetag vi tar innehåller 100-tals arter av svampsporer och ändå känner människan bara till en 1% av alla svamparter, men forskningen på svamparnas värld har tagit fart i en rad laboratorier runt om i världen. Lärdomar från svampar kan ge människan nya läkemedel, förståelse för hur kommunikation sker i ekosystem och vi kan även lära oss hur vi kan odla mat i extrema miljöer, framkommer i Svamparnas planet.

Smittsam cancer nämns och berättarrösten säger att den formen av cancer är ovanlig. Ämnet är laddat eftersom de går i klinch med det rådande cancerparadigmet som beskriver cancer och tumörer som människoceller som löper amok.

Skogens ”internet” på svamparnas planet

Upptäckter visar att svampar bygger egna ”internet” i skogar som sammankopplar organismer med varandra genom kommunikationsnät som påminner om nervsystem. SVT uppger att ett träd till och med kan skicka ut information till andra träd i samma skog genom svamparnas underjordiska trådar, hyferna.

Läs mer: Svampen som bygger eget ”nervsystem” och tar över beteendet

Svampen som äter upp människans hjärna

År 2001 upptäckte en veterinär på Vancouver Island på Nordamerikas västkust att hundar och katter utvecklade knölar och fick andningssvårigheter. Efter ett tag fick också människor symptom som: envis hosta, huvudvärk och nattliga svettningar. Röntgenundersökningar visade skuggor på lungorna. Läkarna befarade cancer, men det var svampinfektioner i lungorna.

En epidemi startade på ön som blev förklarad som riskzon och den hade orsakats av svampen Cryptococcus gattii som normalt är en harmlös svamp som bara finns i tropiska miljöer som tex Australien.

Läs hela artikeln i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: svampar