Svamparnas planet – Svampar som dödar, räddar liv och bygger ”internet” i skogar

13
1465
Svamparnas planet - Källa: Vetenskapen värld, SVT
Svamparnas planet – Källa: Vetenskapen värld, SVT

Vetenskapens värld sände den 16 april 2018 inslaget Svamparnas planet om svamparnas massiva inflytande på jorden och deras betydelse för människans sjukdomar och hälsa. Nya rön visar att svampar bygger naturens eget ”internet” som möjliggör kommunikation i skogar. TV Helse sammanställer programmets viktigaste punkter och kommenterar innehållet.

Varje andetag vi tar innehåller 100-tals arter av svampsporer och ändå känner människan bara till en 1% av alla svamparter, men forskningen på svamparnas värld har tagit fart i en rad laboratorier runt om i världen. Lärdomar från svampar kan ge människan nya läkemedel, förståelse för hur kommunikation sker i ekosystem och vi kan även lära oss hur vi kan odla mat i extrema miljöer, framkommer i Svamparnas planet.

Smittsam cancer nämns och berättarrösten säger att den formen av cancer är ovanlig. Ämnet är laddat eftersom de går i klinch med det rådande cancerparadigmet som beskriver cancer och tumörer som människoceller som löper amok.

Skogens ”internet” på svamparnas planet

Upptäckter visar att svampar bygger egna ”internet” i skogar som sammankopplar organismer med varandra genom kommunikationsnät som påminner om nervsystem. SVT uppger att ett träd till och med kan skicka ut information till andra träd i samma skog genom svamparnas underjordiska trådar, hyferna.

Läs mer: Svampen som bygger eget ”nervsystem” och tar över beteendet

Svampen som äter upp människans hjärna

År 2001 upptäckte en veterinär på Vancouver Island på Nordamerikas västkust att hundar och katter utvecklade knölar och fick andningssvårigheter. Efter ett tag fick också människor symptom som: envis hosta, huvudvärk och nattliga svettningar. Röntgenundersökningar visade skuggor på lungorna. Läkarna befarade cancer, men det var svampinfektioner i lungorna.

En epidemi startade på ön som blev förklarad som riskzon och den hade orsakats av svampen Cryptococcus gattii som normalt är en harmlös svamp som bara finns i tropiska miljöer som tex Australien.

Läs hela artikeln i TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
13 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jobbigrackare
Jobbigrackare
Gäst
2 mars 2019 kl 20:49

Vancouver island tillhör kanada så bör rimligen stå kanadas västkust istället för usas nordvästkust även om det också stämmer.

Siv Wernborg
Siv Wernborg
Gäst
22 april 2018 kl 10:16

Jag har med stort intresse sett filmen den 16 april i Vetenskapens värld. Vad förvånad jag blev när det i filmen sägs precis det som Dr Enby har känt till sedan länge nämligen att cancersjukdomen orsakas av bland annat svampinfektioner. I 2000-Talets Vetenskap Nr 1/2013 har han skrivit om att en bröstcancer var en sporsäckssvamp. Han har till och med kunnat visa att malignt melanom är full med infektionsväxt. Detta kan ju betyda att cancersjukdomen kan smitta, vilket man också säger i filmen. Erik Enby har också hävdat att praktiskt taget alla former av övrig sjuklighet orsakas av infektioner! Han går alltså ett steg längre än det medicinska etablissemanget när han säger att infektioner även orsakar alla former av övrig kronicitet.

Många med mig har förstått att Dr Enbys projekt är mycket stort och att det han har visat i sina mikroskoperingsundersökningar kan få betydelse för hela mänsklighetens framtid.

Läs mer på hans hemsida http://www.enby.se!

Siv Wernborg
(f.d. cancerpatient till Dr Enby 2001-2004)

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
21 april 2018 kl 00:18

Antibiotika framställs ex. genom odling av mögel, men nackdelen är att dödandet av bakterier genom antibiotika kan ge andra organismer tillfälle att få grepp.

Därför misstänker jag att det inte enbart finns positiva sidor med kolloidalt silver. Myntet har oftast två sidor, även om det är ett mer naturligt mynt av ädelmetallen silver.

stenbj
stenbj
Gäst
20 april 2018 kl 22:15

Ingrid, tack för länken! Roligt att se att Gabe Brown med tänkvärda synpunkter sprids även i Sverige. Hoppas att agri-professorer snart slipper vänta tills dom blir eremitus innan de vågar säga vad de tycker. Men PK-trycket är antagligen högt på de flesta fronter i Sverige med få vikingar kvar som vågar bryta sig loss från förlamande pk-led.
Utmärkt att perenniala växter togs upp i prpgrammet, de bästa som finns, för alla utom frö och konstgödselhandlare. Det enda som fattades tycker jag var förklaring om vad glomalinet är, hur det skapas, förstörs och att dess minskning utgör ett av det största hoten till fortsatt djurliv (inkluderar oss!), direkt pga av att vattencykeln förstörs och att jorden spolas och blåser bort med för lite, och indirekt genon att vi inte får i oss det sortiment av mineraler som garanterades när växterna kunde beställa, och med hjälp av glomalin och mikroliv få (spår-) mineraler och annat levererat från flera kilometers håll, osynligt och ljudlöst via hyfer/mycelium, nätverket i underjordens otroligt okända internet.

stenbj
stenbj
Gäst
20 april 2018 kl 16:48

Öystein, tack för tipset! Här är ytterligare ett boktips från samma författare. David Montgomery. Titeln är “Growing a Revolution” och den demonstrerar hur jordbruk i nästan alla jordens klimat kan drivas ekonomiskt även småskaligt med årligen förbättrad produktvitet genom att bl.a. använda olika täckväxter så att jorden aldrig lämnas bar, och varför det fungerar. Han är geolog och kan därför klart säga att växterna byggs upp förutom av vatten, kväve och koldioxid utav berggrunden, som omsätts av bakterier och fungi i deras arbetsrum, matjorden, som inte förbrukas utan faktiskt ständigt ökar så länge vi låter en mindre del av det som växer bli kvar i eller ovan jorden. Med hjälp av kompost, bäst med en del från djur kan man göra en rivstart. Men med NPK tar man livet av “underjordsekonomin”. De flesta bönder “vet detta” men med jordbruksprofessorer som insisterar på att allt är kemi, vågar man inte!
Dagens kemiska jordbruksprinciper är hududsakligen till för att se till att de kemiska industrierna kan hållas igång och göra vinst även i fredstid så att de snabbt kan ställa om till sprängämnen och okända gifter när det blir krig, åtminstone som det var under ww1 och 2, enligt Montgomery iaf. Kostnaden kan bli vår civilisation eftersom då knappheten på odlingsbar areal blir synligare kan flera psykopater i maktställning visa sina rätta färger och börjar kriga. Helt i onödan, för dom som läser dom här böckerna alltså!

Ingrid
Ingrid
Gäst
20 april 2018 kl 15:26

Artikelns tema relaterar till följande dokumentär – Sista skörden.

https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden?accessService=none&start=auto

Den kan ses tills i slutet av september, och är mycket tänkvärd!

Per: Ja sannerligen blir det allt svårare att “leva naturligt” – men än finns det möjligheter för människan att finna kunskap, och att kunna förkovra sig bland till exempel de ypperliga alternativ som du förmedlar! Tack för dessa!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
20 april 2018 kl 11:24

@ per 20 Apr, 2018 at 10:42,

Wow, vilka bra tips! Tusen tack, detta tar jag till mig.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
20 april 2018 kl 11:16

@ stenbj 20 Apr, 2018 at 07:58,

Tack för dina kloka ord och intressanta upplysningar! Med dina kunskaper borde du ju skriva artiklar här på NV.
Jag kommer att beställa ditt boktips. 153 spänn på Bokus.se

per
per
Gäst
20 april 2018 kl 10:42

Torbjörn Sassersson red. 19 Apr, 2018 at 23:30

Jag tycker att till exempel följande borde användas istället för antibiotika:

– HBOT, det vill säga hyperbar syrgasterapi, på engelska hyperbaric oxygen therapy
– Ozonterapi
– C-vitamin i intravenös, liposomal och natriumaskorbatform.
– Kolloidalt silver

– Homeopati fungerar mot svamp, bakterier och virus
– Ultraviolett ljus används mot patogener som svamp

Man vet att specifika preparat biter på specifika infektioner. Urinvägs- och njurinfektion kan till exempel botas med hjälp av tranbärstillskott, D-Mannose och te av ingefära och persilja.

Vaginalsvamp kan botas med näringsrik och sockerfattig kost, oralt intag av probiotika, kefir eller filbunke, helst naturlig, ekologisk, opastöriserad, RAW, sådana, och syrade grönsaker. Lokal införsel kan också göras med samma preparat och mat och då skall probiotikan vara i fri form ur kapsel och endast saften från de syrade grönsakerna användas.

Örter är effektiva att använda istället för antibiotika, till exempel oregano- svartkummin- och olivbladsolja.

Och så vidare.

Hade det inte varit för att läkemedelsindustrin/skolmedicinen/maktmaffian aktivt förvägrar oss alla de bra, sant läkande metoder som finns, så vore livet betydligt enklare för människorna att leva.

stenbj
stenbj
Gäst
20 april 2018 kl 07:58

I hast vill jag lägga till att svamp/mykorrhiza lever i symbios med växtrötter och jordbakterier och när symbiosen fungerar får vi bördighet och växtskydd automatiskt, så länge vi (dels) ger jorden tillbaks en del av det kol som växterna producerar. )Inom elektroniken kallas det “power matching”.)
Och dels inte förgiftarunderjordslivet med växtgifter, och “gåvor” i form av konstgödsel. Då avstannar underjodslivet ( precis som i u-land) och även det viktiga glomalinet förbrukas och slutar fortbildas. I början användes konstgödsel för att öka skördar. Idag för att försöka behålla samma skördar som tidigare. Dessutom medför glomalinförlusterna ökad jordförlust, vilket syns i chokladfärgade floder så snart det kommer ett ordentligt regnväder, och försämrad vattenhållning. Det uppskattas att USA förlorar jordbruksmark i storleksordningen ett fullt godståg, 100 miles långt, om dan i snitt. Rakt ut i havet, inklusive ca 50% av det NPK som bonden tillsätter per år. Utan jordbruk, eller med “rätt” jordbruk, rinner floderna klara. Den ganska nya boken “The hidden half of nature” ger både bakgrund och indikerar intressanta lösningar.

Thornberg
Thornberg
Gäst
20 april 2018 kl 06:10

Det antibiotika jag kan komma på är det som användes innan läkemedelsindustrin kom i gång med sina är kolloidaltsilver.
Det är naturens antibiotika, man kan läsa om det i läkarböcker från femtiotalet och bakåt.
Jag använder det dagligen.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
19 april 2018 kl 23:30

Du skrev: “Det trots att vi har förhållandevis långt billigare alternativa preparat att tillgå.”

Vilka anser du kan ersätta de vanliga antibiotika som används inom landstingsvården?

Jerker Andersson
Gäst
19 april 2018 kl 23:07

Svampar och mögel är kontroversiella, men ändå inte. De kan såväl ta som rädda liv. Gifter från mögel, s.k. mögelgift eller mykotoxin, används i en mängd olika mediciner. Kontroversiellt nog kan dessa gifter allvarligt skada oss. Dessutom orsakar gifterna i människans tjänst muterade och resistenta arter av bakterier samt mögel. Vi kan väldigt snart stå där med skägget ikläm, då resistensen börjat sprida sig. Vissa fungicider som använts på våra åkrar är närliggande de mediciner som kallas antimykotika (azoler) vilka används mot livsfarliga invasiva svamp och mögelarter. Därmed blir dessa mikrober resistenta mot det enda klassiskt medicinska mögelvapen vi har. Det forskas frenetiskt efter nya ersättande eller kompletterande mediciner som kan patenteras. Det trots att vi har förhållandevis långt billigare alternativa preparat att tillgå.