Svenska Akademiens sekreterare Sara Danius avgår

publicerad 13 april 2018
Sara Danius - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Sara Danius - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Sara Danius – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Sara Danius meddelade under torsdagskvällen att hon avsäger sig sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Det har blåst rejält kring Svenska Akademien och Sara Danius de senaste veckorna. Skandalen med “kulturprofilen”, som ledde till att tre ledamöter lämnade akademien, blev till slut för mycket för den ständiga sekreteraren Sara Danius.

På torsdagskvällen kom beskedet att Sara Danius lämnar uppdraget som ständig sekreterare för Svenska Akademien.

“Det var akademiens vilja, och jag respekterar den”, säger Sara Danius till SVT.

Det är fortfarande oklart om Danius avhopp föranleddes av en förtroendeomröstning. Anders Ohlson, som varit ledamot i Svenska Akademien sedan 2008, har tidigare pekats ut som en möjlig efterträdare till Sara Danius på sekreterarposten. Svenska Akademien har inte meddelat vem som kommer bli ny ständig sekreterare.

Kort efter beskedet att Danius lämnar uppdraget som ständig sekreterare meddelade Katarina Frostenson, ledamot i Akademien och gift med “kulturprofilen”, lämnar sin stol i akademien.

Text: Nya Dagbladet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @Öystein Rönne, det är inte första gången man har interna meningsskiljaktigheter i Akademien, du kommer säkert ihåg när bråket om Salman Rushdie splittrade De Aderton.
  Det finns ingen anledning att tro på att dagens käbbel skulle påverka Akademien över huvud taget. Troligtvis kommer någon ändring att göras i stadgarna, media slår sig för bröstet och kan börja oroa sig för sin minskande läsar- och tittarskara igen.

 • @ Per Larsen 13 Apr, 2018 at 10:57,

  Ja, Svenska Akademien kommer nog att finnas kvar. Men de är nu rejält vingklippta och måste nog modernisera sitt sätt att arbeta och dessutom se över sina stadgar. Vi lever nu i 2018. Detta var bara pinsamt och visar tyvärr att deras dagar är räknade.

 • Här är Svenska Akademien på internet, en fantastisk institution i svensk kulturliv. Svenska Akademiens valspråk är “Snille och smak” och dess verksamhet har pågått i 232 år.

  Bortse från dagens mediedrev, skvaller och förtal är avundens signum.

  Svenska Akademien kommer att finnas kvar länge efter att dagens reklamfinansierade medier har blivit en kort notis i Sveriges historia.

  http://www.svenskaakademien.se/svenska-akademien

 • Kanske liknande omvälvningar i Kungl Vetenskapsakademin kommer med anledning av nytt och absolut ej oberoende högsta höns där snart?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *