TV Helse: Barn får i sig för mycket tillsatser och konserveringsmedel

0
499
Wienerkorv - Foto: Frank C. Müller, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Wienerkorv – Foto: Frank C. Müller, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Överskrids acceptabla värden på tillsatser och konserveringsmedel i maten? Är ett barn på över 25 kilo i vikt mer utsatt för att tippa över sina värden än en vuxen på 75 kilo? Ja, svarar en näringsterapeut som TV Helse intervjuat. Myndigheter och producenter är inte helt ärliga när det gäller riskerna. 

Eva Fjellstad som är näringsterapeut och som skrivit den norska boken “Takk for maten?”  har räknat på hur mycket ett barn faktiskt får i sig av olika ämnen och om barn överskrider lämpliga doser av tillsatser i maten. De gränsvärden som finns har satts upp för att minska risken för hälsoproblem av tillsatser, men det är lätt att dessa överskrids, säger Fjellstad.

Ett exempel är intag av nitrit. Gränsvärdet för ett barn är satt till 5 milligram per dag, men intaget blir istället nästan 20 milligram nitrit om barnet äter bara två wienerkorvar. Det innebär en överdosering som är på hela 400%.

Läs mer i TV Helse och se video (artikeln innehåller inte reklam)

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice i mediasamarbete med TV Helse Sverige 

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här