Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Babylon av Mike Blixt – Medborgarlön – Kapitel 25

publicerad 12 maj 2018
- Mike Blixt
Mike Blixt, pressfoto

Mike Blixt - Foto: Driva-eget.se
Mike Blixt – Foto: Driva-eget.se
Något som diskuteras i flertalet länder i Europa är medborgarlön. Du som invånare får en summa pengar varje månad och slipper vara sönderstressad medan du söker arbeten…som inte finns. Direkt skriker då ganska stora delar av befolkningen något i stil med “ska  jag betala för att andra ska latar sig?!” och “Hur ska vi kunna betala för allt detta?!”.

Människor som skriker så är ett väldigt tydligt exempel på vad den extrema individualismen gör med ett samhälle. Dessa människor utgår, som alltid, från dem själva. “Vad har JAG att vinna på detta här och nu?”. Precis som de flesta även tänker när det kommer till politiska frågor. Om man inleder en dialog med en sådan människa som tänker så, blir det väldigt tydligt att de aldrig någonsin ens tänkt tanken på vad detta gör med vårt samhälle i ett 100 eller 200-årsperspektiv. Hur deras barnbarns samhälle ska se
ut.

De har aldrig tänkt på att den frihet detta skulle generera för befolkningen kan leda till nya fantastiska innovationer och nya företag. Innovationer som medborgarna skulle kunna ha nytta av och som andra medborgare kan arbeta i. Naturligtvis skulle det vara en viss procent av befolkningen som inte skulle generera något som helst mervärde för samhället, precis som idag. Men det skulle med råge vägas upp av de som faktiskt gör det, som det alltid gör.

Sedan 1980-talet har Sverige fördubblat sin BNP, vi har alltså blivit 100% rikare. Alltså finns pengarna. Problemet ligger i hur vi fördelat resurserna och i det omfattande och horribla slöseriet med skattemedel.

Medborgarlön är den enda möjligheten vårt samhälle har eftersom det bara kommer att finnas arbeten till en bråkdel av våra medborgare i framtiden. Vi kan snart inte hitta på fler låtsasjobb och vi kommer inte heller att kunna ge dem som arbetar åtta timmars arbetsdagar.

Om du ser på samhället i sin helhet och ringar in de yrken och funktioner som faktiskt behövs, handlar det om 10% av alla yrken. Riktiga yrken som fyller en faktisk funktion som vi behöver för att överleva. Resten av jobben är påhittade och ofta onödiga branscher som skapar behov som egentligen inte finns. Det vet alla marknadsförare, vars uppgift är att hitta på ett behov och sedan koppla produkten till egot.

Föreställ dig att du vaknar på morgonen och har möjligheten att skapa det du själv vill. Vad skulle du då göra med denna möjligheten? Om detta skulle ske imorgon, skulle säkert många ligga kvar i sängen ett tag och inte göra något alls, men efter denna period skulle kreativiteten blomma.

Ett första steg till att finansiera denna modell skulle kunna vara att på allvar se över slöserier av skattepengar. Om detta skulle göras, kommer vi en bra bit på vägen. Därefter skulle vi kunna montera ner en rad olika myndigheter vars kostnad knappast väger upp dess vinster för våra medborgare.

Arbetsförmedlingen är ett bra exempel. Försäkringskassan är ett annat. I nästa steg skulle vi kunna skrota hela bidragssystemet och istället kalla det för just “medborgarlön” och sluta ställa en massa oerhört dumma motkrav på individen.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq