Facebook råkade avslöja kommande näthatsknapp

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Facebook hate speech button
Facebook hate speech button
Facebook hate speech button

Facebook råkade i veckan avslöja sig själva med att testa en kommande näthatsknapp, rapporterar bla BBC. Facebooks vice president Guy Rosen erkände för CBS News att det var ett misstag att knappen blev synlig och förklarade att den visade sig oavsett vad människor hade skrivit i sina statusuppdateringar.

Till och med en statusuppdatering gjord av Facebooks grundare Mark Zuckerberg blev markerad med frågan: “Does this post contain hate speech?”, något som roade många användare.

Facebook hate speech button
Facebook hate speech button

Anledningen till att näthatsfrågan med tillhörande knapp med orden “Hate Speech” dök upp berodde på att ett internt test på Facebook råkade visa sig ute bland allmänhetens användare. En bugg var orsaken. Näthatsfrågan med knappen försvann efter 20 minuter, enligt CBS.

“The spokesperson said the company was conducting an “internal test” in an attempt to understand “different types of speech, including speech we thought would not be hate.” They said a bug caused the button to launch publicly but it has since been disabled.” – CBS

Facebook hate speech button
Facebook hate speech button

Problemet är inte att testet råkade slinka ut till en förvånad allmänhet utan att Facebooks kommande näthatsknapp kan missbrukas för att kontrollera obehagliga eller oönskade åsikter, resonerar 1000-tals användare på nätet. 

“Facebook CEO Mark Zuckerberg announced that the company is already implementing procedures to promote or suppress news content based on its trustworthiness.”

“He did not say how these news organizations are ranked, but it will undoubtedly continue to disproportionately target conservatives and new media…” – InfoWars.com

Text: NewsVoice

Relaterat och källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Alexander Bard har mycket gemensamt med vår käre gamle Strindberg. När jag läst Olof Lagercrantz stora biografi över Strindbergs både antyder och samt anspelar han på att Strindberg var gay i botten, eller i vart fall bi. Strindberg sökte med alla hans kvinnor den nära vännen och modern, aldrig kvinnan. Därav hans något kluvna inställning till kvinnor. Han betonar dock vänskapen mellan män som den högsta formen av vänskap, samtidigt som han hamnade i konflikter på grund av sitt undertryckta begär – fast på den tiden var frågan död. Alexander Bard uppger själv att han bor med en man men har sex med kvinnor. Ytterligare en likhet. Bägge är lika kontroversiella. Bägge lika flinka på att tyda tidens tecken samt dessutom förutsäga framtiden. Samma infama skicklighet på att dissekera den korkade makten. Liknade bildning. Liknande kunnighet och intresse för filosofi. Bägge har aldrig haft en kroppsarbete. Bägge lika stora i sin breda begåvning. Ogillar delar av Alexander Bards smörgåsordsutbud av åsikter, men som ett geni måste man beundra honom.

 • – Tack för den videon Kim Lundgren – mitt i prick. Alexander Bard är en mycket klarsynt människa som säger sanningar ibland som kan göra ont att höra för vänsterfolk och andra icke vuxna människor.

 • Om så kallat “HAT” får medborgarna tycka till under årets alla dagar och det blir behandlat av socialisterna med detsamma, tack för det FACEBOOK!!!
  Men om befolkningen vill tycka till om invasionen av främlingar, t.ex. om svenskarna vill ha dem innanför landets gränser då kan man bli dömd och hamna i fängelse. Blev befolkningen tillfrågad innan den senaste invasionen?

 • @ Erik Wiklund 5 Maj, 2018 at 07:31,

  Bra sammanfattat. För en mycket stor del av befolkningen är Facebook en drog. Det farliga med Facebook är bl.a. att den lurar människans belöningssystem, utan att de flesta av användarna inser att “belöningen” i själva fallet är ett självbedrägeri. För Facebook är det givetveis genialt uträknat, det är därför det har kunnat bli så stort som det är.

  Detta bedrägeri kan jag dessutom tycka påminner om svenska statens hjärntvätt av folket i ett större sammanhang. Men det får bli en egen artikel….

 • Jag skulle vilja veta om de har en näthatsknapp som kontrollerar alla språk eller om man gjort något eller några undantag här.

 • – Nä, jag kommer heller aldrig att gå med i Facebook, jag har alltid ansett att Facebook är en suspekt inrättning. När jag för några veckor sedan läste om vad den förre Facebook-vice-presidenten Chamath Palihapitiya själv säger om Facebook så förstärker detta bara min negativa bild av Facebook.
  Grovt översatt till svenska så säger han att – många Facebook-aktörer manipulerar stora grupper människor och att dessa aktörer gör vad de vill med dem – utan att folk förstår detta – han menar att det finns en ond agenda med Facebook.
  Han säger att i Facebook blir folk snabbt känslomässigt belönade och bekräftade av andra människor och kurerar dagligen sina liv genom att få snabba Gilla-Svar från andra – och detta skapar ännu mera begär hos dem att vilja bli bekräftad – och det här har blivit en ond cirkel som folk sitter fast i.

  Han säger vidare att Facebook är ett verktyg som sliter sönder den goda sociala strukturen i vårt samhälle och menar att det inte längre finns några sunda och konstruktiva samtal på Facebook, därför att där används numera endast korta dopamin-hipade häftiga kommentarer – och detta förhindrar de goda och konstruktiva samtalen mellan människor. Han konstaterar att Facebook avsiktligt hjärntvättar hela samhället. Han säger också att han själv inte har använt Facebook på flera år eftersom han inte vill bli programmerad, han tillåter inte heller hans barn att använda Facebook.

 • Problemet är att frugan har ett konto för underlättande av kommunikation, och här sparas allt och då hänger jag med på ett spår. Tydligen samlar FB även in information om äkta hälfter också.

 • Då får väl också jag blotta mej.
  Aldrig haft ett konto. Misstänkte redan från början hur det var tänkt att användas.
  Synd att det blev så.
  Som Jan N säger om early adopters 😉 har dock kastat mej över YASY som är en plattform för att ersätta googles sökmotor.

  LeifB

 • Jag får väl ansluta mig till ligan av gamla stötar som normalt aldrig blir kategoriserade som early adopters. Skämt åsido så har jag aldrig förstått meningen med Facebook eller någon av alla de andra plattformarna för sk sociala medier. En taktik som, mot ljuset vad som idag händer på Fejjan, verkar vara ett hyggligt korrekt beslut.

 • Vem bryr sig? Har aldrig haft FB kommer aldrig heller att skaffa det. Alla som har FB, till er säger jag och många med mig: Logga ur. Permanent.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *