Facebook råkade avslöja kommande näthatsknapp

publicerad 4 maj 2018
- av NewsVoice
Facebook hate speech button
Facebook hate speech button
Facebook hate speech button

Facebook råkade i veckan avslöja sig själva med att testa en kommande näthatsknapp, rapporterar bla BBC. Facebooks vice president Guy Rosen erkände för CBS News att det var ett misstag att knappen blev synlig och förklarade att den visade sig oavsett vad människor hade skrivit i sina statusuppdateringar.

Till och med en statusuppdatering gjord av Facebooks grundare Mark Zuckerberg blev markerad med frågan: “Does this post contain hate speech?”, något som roade många användare.

Facebook hate speech button
Facebook hate speech button

Anledningen till att näthatsfrågan med tillhörande knapp med orden “Hate Speech” dök upp berodde på att ett internt test på Facebook råkade visa sig ute bland allmänhetens användare. En bugg var orsaken. Näthatsfrågan med knappen försvann efter 20 minuter, enligt CBS.

“The spokesperson said the company was conducting an “internal test” in an attempt to understand “different types of speech, including speech we thought would not be hate.” They said a bug caused the button to launch publicly but it has since been disabled.” – CBS

Facebook hate speech button
Facebook hate speech button

Problemet är inte att testet råkade slinka ut till en förvånad allmänhet utan att Facebooks kommande näthatsknapp kan missbrukas för att kontrollera obehagliga eller oönskade åsikter, resonerar 1000-tals användare på nätet. 

“Facebook CEO Mark Zuckerberg announced that the company is already implementing procedures to promote or suppress news content based on its trustworthiness.”

“He did not say how these news organizations are ranked, but it will undoubtedly continue to disproportionately target conservatives and new media…” – InfoWars.com

Text: NewsVoice

Relaterat och källor