Filminstitutet: Bara kvinnliga filmskapare får stöd 2020 om kommersiella krafter inte kliver in

publicerad 14 maj 2018
Anna Serner- Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Anna Serner- Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Anna Serner- Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner vill tvinga filmbranschen att ha fler kvinnliga filmskapare, annars kommer marknadsstödet att dras in för manliga filmskapare.

Filmbranschen får tills år 2020 på sig att ha minst 30-40 procent kvinnliga regissörer och manusförfattare i ansökningarna till Filminstitutet för marknadsstödet. Enligt Anna Serner.

Om inte vi ser att den kommersiella delen av marknaden hjälper oss i att släppa fram lika många berättelser som är gjorda av kvinnor som män, så kommer vi år 2020 öronmärka marknadsstödet till bara kvinnliga filmskapare”, säger Serner till Kulturnytt i P1.

Marknadsstödet är ett ekonomiskt stöd som Filminstitutet delar ut till svenska filmer som tros kunna ses av 250 000 besökare i Sverige. Mellan 2013-2015 delade Filminstitutet ut hela 92,7 miljoner kronor i stöd till sammanlagt 16 filmer.

Källa: Nya Dagbladet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Det här låter inte klokt. Inte fasen går jag och ser en film bara för att en kvinna skapat denna. Gillar inte den här politiska kvoteringen män/kvinnor. För egen del kan kvoteringen kvitta. En del filmer som jag sett och som skapats av kvinnor har sugit – helt bortkastad tid. Det är verkligen inte så att jag springer benen av mig för att se en film skapad av en kvinna. Alla som drivs av kulturmarxism i sitt berättande, oavsett kön, drar ner mitt intresse till noll.

    Filminstitutets verksamhet finansieras sedan 1 januari 2017 helt och hållet genom statliga medel. Eftersom nettoskattebetalande medborgare får stå för fiolerna för filminstitutets verksamhet vore det inte mer än rätt om man valde filmskapare utifrån politiska åsikter istället för kön. Filmskapare med olika ideologiska tillhörigheter skulle då få bidrag baserat på det senaste valresultatet. Det vore mer demokratiskt än att bara värdera könstillhörigheten. Det här gäller även dumburkens utbud. Nu är det en förfärlig slagsida mot vänsterextremistiska åsikter som basuneras ut dagligen. Tillsätt olika politiska redaktioner på SVT utifrån valresultat. Som det är nu så ska hela svenska folket förpassas in i en vänsterextremistisk mediabubbla, vilket känns väldigt förtryckande.

  • Om vi inte får tillräckligt många polisaspiranter slopar vi kravet på svenska. Det måste finnas många kvinnor som skapat en videosnutt i sin mobil!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *