Miljöpartiet nere för räkning inför valet 2018

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Miljöpartiet logo

VALET 2018. Miljöpartiet ställer sannolikt inte upp i fullmäktigevalet i över 50 av landets kommuner. Det är rekordmånga, jämfört med de andra riksdagspartierna. Opinionssiffrorna är låga för partiet och medlemskåren har halverats under den pågående mandatperioden. Partiet har svårt att hitta lokala företrädare, rapporterar Sverige Radio.

I mer än 50 kommuner har Miljöpartiet, som det ser ut nu, inte beställt några valsedlar till fullmäktigevalet, enligt Valmyndigheten.

Krister Haagman, som är Miljöpartiets ordförande i Hjo, som är en kommun av flera där partiet ger upp, säger:

“Det första och viktigaste skälet är att vi har tappat två tredjedelar av våra medlemmar och vi har alltså inte folk till att fylla på en kommunlista”.

Samma läge är det för MP i Högsby. Gunilla Schollin-Borg har suttit i kommunfullmäktige för MP i 30 år och hon hittar ingen som vill ta över.

Lova Olsson på Sveriges Radio skriver i sin artikel:

“Många miljöpartister säger att de har tappat sugen. Det finns ett missnöje med de kompromisser som partiet har gått med på i regeringsställning, som en tuffare migrationspolitik och försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor”.

SR ställde den ledande frågan/påståendet:

“Men man vet ju inte längre vad partiet står för, då man kompromissat så mycket?”

Amanda Lind, Miljöpartiets partisekreterare svarar:

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind - Pressfoto: Amandalind.wordpress.com
Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind – Pressfoto: Amandalind.wordpress.com

“Det är klart att det är problematiskt. När vi tog det migrationspolitiska beslutet som var ett tufft beslut, valde vi att vara kvar för att kämpa för en humanare migrationspolitik. Där ser vi lagen om ensamkommande som nu ger tusentals unga en möjlighet att stanna är ett resultat av att vi var kvar och kämpade”.

Miljöpartiet är det fjärde största partiet i riksdagen, med 25 mandat av 349, efter att ha fått 6,89% av rösterna i riksdagsvalet 2014. Frågan är nu om MP klarar 4%-spärren.

Källa: MP saknar kandidater i över 50 kommuner

Sammanfattning: NewsVoice |  #Valet2018

Partiernas mandat 2014-2018 - Källa: Riksdagen.se
Partiernas mandat 2014-2018 – Källa: Riksdagen.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @Rönne
  På din fråga “Hur tillser vi vanliga drabbade medborgare att dessa psykopater inte hamnar på maktpositioner där de kan skada oss?”, så kan jag meddela att det finns hjärnscanning som kan upptäcka de här tendenserna och gör att man kan skydda människor och samhälle från dem och ändå ge dem ett gott liv, men det är ett handikapp som kräver mycket uppmärksamhet, kunskap och förståelse, för de kan ibland vara extremt duktiga på att manipulera. Går sjukdomen för långt finns det ingen återvändo, enbart sluten mental vård.

  I övrigt tror jag att kapitalism kan förvärra tillståndet och öka insjuknandet i psykopati. Mordfrekvensen tycks nämligen öka i mer ojämlika samhällen enligt vetenskapliga rapporter.

 • @Birgitta

  Se det positivt! De här tokliberalerna försvagar nu varann och kanske åker de alla ut ur Sveriges Riksdag nu. Kvar sitter då alla tokliberaler med floskelmaskinen och Bilderberggruppens trogna Lööf som är lätt att knäcka i vilken diskussion som helst, något de flesta verkliga tokliberaler ser ned på även om de naivt nog oftast låter sig styras av Nato-bombhöger-psykopater.

  MP arbetar helt klart på att gå i graven, såpass att jag funderar på om det är medveten infiltration och förstörelse från just liberaler, vilka tycks hata tanken på ett ekologiskt hållbart samhälle, eftersom detta står i bjärt kontrast till tokliberalism.

  Socialistiska MP-medlemmar är välkomna till Vetenskapliga partiet där infiltration och kontamination av tokliberalism är extremt svårt att genomföra, eftersom vi har en annan modell för påverkan av partiets linje, nämligen en enig centralkommitté som mediterar rikligt, samt beslut om förändringar i stor enighet, samt vetorätt för grundaren om partiet försöker gå ifrån grundvärderingar och partilinje.

  Även Valsamverkanspartiet är en väg framåt för alla gröna människor genom nya och bättre gröna partier om Vetenskapliga partiet inte duger. Kandidater med nya partier kan ansluta sig enda fram tills två dagar före valdagen.

  @Rönne
  He he he.

  @Åke i Sörmland
  En kombination av mental grundförmåga IQ & EQ, hur de odlas som barn, vilka grupper man påverkas av, vilken moralfilosofi och kunskap man väljer att fylla på sitt sinne med, samt förmågan att vara konsekvent, samt kanske medfödd envishet och vinnarskalle? Sjukdomar? Förmodligen många fler faktorer.

 • @ Åke i Sörmland 26 Maj, 2018 at 07:10,

  Intressant frågeställning. Jag tror att man skall skilja på begreppet “makt”, och “olika människotyper”.

  Makt skulle jag säga är att få igenom sin åsikt, sitt beslut, trots att kanske många ofta är emot det (läs befolkningen). Makt berusar, och därmed kan man likställa det med en drog. Därför blir för det flesta makthavare, inte minst politiker, efter ett tag med makt, just makten det viktigaste att vidmakthålla. Också därför kan exempelvis sossarna plötsligt helt ändra sina visioner, vallöften och partiprogram om man inser att det nuvarande inte håller för att kunna behålla makten. Det tycks ju tack och lov vara så att fler och fler trots allt genomskådar detta.

  Bland de personer som innehar makt är såklart människotypernas personlighet och psykiska status olika. Det är här den riktiga faran för individ, och/eller samhälle, riskerar att uppstå. Ett välkänt faktum är att ca 2 av 100 personer (2%) i samhället är psykopater.

  Många psykopater blir kriminella, men många blir just makthavare, och kan i denna position förstöra livet för väldigt många. Vilket också sker. Orsaken är främst att psykopater i stor utsträckning saknar empati. Vilket i klartext betyder att dessa pesoner inte har några problem med att gå över lik för att uppnå sina syften, och trots detta sova gott om natten.

  Man skulle kunna säga att de farligaste psykopaterna inte är de som blir kriminella (då deras brott/övergrepp oftast bara drabbar enskilda), utan just s.k. makthavare, då effekten av deras ofta farliga beslut drabbar en massa människor.

  Såklart kan denna egenskap ibland vara bra, men att sätta/välja in en psykopat i en maktposition skulle jag säga är synnerligen riskabelt. Bl.a. för att de dessutom är synnerligen nyckfulla.

  Utöver denna åtskillnad finns såklart skillnader i intellekt och allmän kompetens, som i stor grad också kan påverka effekterna av just maktutövandet.

  Min öppna slutfråga blir:
  Hur tillser vi vanliga drabbade medborgare att dessa psykopater inte hamnar på maktpositioner där de kan skada oss?

 • Det talas mycket om makt och vad den ställer till med. Men vad är makt? Är fenomenet dissekerat i detalj? En sak som är lättobserverad är att en maktperson håller högre hastighet än omgivningen. Men enbart hastighet gör inte saken. Destruktiv eller konstruktiv? Emotionellt harmoniserad med grupper?
  Jag har inte hela svaret men det vore intressant att veta, eftersom vetskap är en förutsättning för “action”. Varför lyckas vissa bra och andra att få hela nationer att gå under, medan andra hamnar på psyket eller i finkan.

 • Ett litet tips till MP. Idag byggs det in skumplaster i snart varje hus som isolering. Tekniskt bra kanske. Nu har jag själv drabbats av hästmyror som pulveriserar den vita skumplasten. Dessa plaster är kolrika och kan utgöra en näringskälla för diverse småkryp. Det lär även finnas en larv som tycker att plast är godis.
  Om nu naturen slår tillbaka hur går det då med all elektrisk isolering?

 • MP har misslyckats pga att de frångått sin “själ”. Idag är, som för alla andra partier, makten det primära. Makten berusar, och den politiska makten ger dessutom enorma personliga ekonomiska fördelar för de i toppen.

  Bort med dem bara! De har på ett synnerligen effektivt sätt grävt sin egen grav, och skulle väl möjligen kunna starta om som konsulter med specialtemat “Gör inte samma misstag som vi”.

 • Jag har också varit medlem i MP men valde att träda ur när partiet började spåra ur. På lokalplanet märktes det bl a när fd Folkpartister gick över till MP och hips vips blev satta både i styrelsen och i kommunala nämnder. Lokala miljöfrågor började tonas ned och traditionella MP:are började trakasseras. Tycker det vore väldigt bra om MP går i graven. Bekymrar mig dock för vad som händer med MP-politikerna efter nedläggningen. Vilket/vilka partier ska de infiltrera/kontamineras härnäst? Jag befarar alltså att faran inte är över bara för att MP kommer att få ordentligt på käften i höst.

 • @Erik
  Miljöpartiet har en gång tagit in en f.d.nazist som förkastat nazismen, så biker och uteliggare ska nog också gå bra. Du bör nog kontakta de olika lokala partier där de behöver hjälp och berätta att du är hemlös men gärna ställer upp på att göra precis som medlemmar och styrelse vill om de behöver en kandidat. Adress kan de säkert fixa till dig, kanske även en el-cykel och en ny dunsovsäck som du använder lokalt om du ställer upp på dem. Våning kan du nog inte räkna med. De är inte för svenskar, men för invandrare numera. Kanske kan du få bo i tältläger tillsammans med romer?

 • Hur blir man kommun fullmäktige? Räcker det om jag och 49st andra bikers med långt skägg mycket tatueringar byter ut hojarna mot portföljer, går till frisör, duschar och sminkar över vissa symboler vi knappt själva vet vad de föreställer!. Ljuger att vi är MP och ber om tjänstgöring?. Räcker det?.
  Är det bra betalt?.

  Annars känner jag ett antal uteliggare som om de var kommunfullmäktig skulle det kunna hända saker i det fria.

  Snälla någon jag låg nog och sov på samhällskunskapen berätta hur det funkar, det här med uteliggare som kommunfullmäktige skulle ju vara fränt experiment.

  Mer makt på gatan!!!

  Jag tror jag slutar nu innan jag spårar för mycket. Tack för denna gång.

  Klotter eller poesi Erik G.

 • @ Tege Tornvall 24 Maj, 2018 at 07:42

  Varför är det oroande att L har det svårt?

  Det har aldrig någonsin gått att lita på en folkpartist (liberal) så vad är det för mening att sörja om L hamnar under 4 % spärren.

  Även Birgitta Olsson gudbevars har försvunnit så har L kvar Cecilia Malmström, mfl. Gör dem alla arbetslös i September!!

 • Miljöpartiet är en cancersvulst i den svenska politiken, den måste tas
  bort med god radikalitet.

  Vad vi nu ser hända med MP är att cytostatika behandlingen i slutet av behandlingen befinner sig i slutfasen då alla celler bryts ned och dör under stora konvulsioner.

  MP, sörjd och saknad av ingen, är en tragisk parentes i svensk partipolitik.

 • Skönt att se hur denna styggelse självdör. Då har jag ändå, i ett utfall av tillfällig sinnesförvirring, en gång röstat på dem. Men av skadan blir man vis och en gång är ingen gång.

 • Ja, kan man inte peka ut de allvarliga felen med dagens industrijordbruk och hur detta faktiskt långsiktigt förstör möjligheterna att föda oss ekonomiskt och samtidigt ökar kroniska sjukdomar och därmed ytterligare fattigdom inte bara i pengar utan även i hälsa för merparten av landets befolkning, då är det dags att tänka om.
  Men om man någon gång inser sammanhangen och hur blålurade vi är bör man gå ihop igen, fast under någon bättre etikett än MP. Men inte till detta val.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *