Patrik Oksanen ser ryssar i buskarna igen – NewsVoice förblir oberoende

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 maj 2018
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark | Patrik Oksanen - Pressfoto: Hela Hälsingland
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark | Patrik Oksanen - Pressfoto: Hela Hälsingland

REPLIK. Patrik Oksanen skriver om säkerhetspolitik och försvar för flera av MittMedias ledarsidor. Oksanen hävdar i en ledarartikel i Hela Hälsingland att en “falsk faktagranskare” försöker förstöra för det statligt finansierade Faktiskt.se. Han uppger även att det finns pro-ryska krafter bakom NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson | NewsVoice har ännu utan resultat försökt få in en replik till Oksanen i Hela Hälsingland.

För Patrik Oksanen är situationen mycket allvarlig. Han sällar sig till mängden av ytterst allvarliga viktigpettrar inom medieetablissemanget, de där människorna som förlorat förmågan till humor och självdistans, de som tror att de skyddar Sverige från onda krafter. Nu senast har faktakollen Faktiskt.se hotats av konkurrenten Faktiskt.eu och Oksanen ser omedelbart ryssar i buskarna.

Sanningen är att Faktiskt.eu är precis lika legitim som Faktiskt.se och det var exakt poängen med att NewsVoice och Nya Dagbladet startade Faktiskt.eu med en liknande logga som Faktiskt.se. Det finns nämligen inte något som säger att det “statliga” Faktiskt.se skulle innehålla mer sanning än ett PK-olydigt Faktiskt.eu. Kalla det möjligen civil medial olydnad, men ryssarna eller extremhögern är överhuvudtaget inte inblandade.

Tvärtom visar public service och massmedierna dagligen prov på att de utgör kanaler för politiska, ekonomiska, ideologiska och geopolitiska intressen. Det vet alla med den minsta kunskap om hur media idag är funtat. Medierna och deras politiska policyskribenter lägger själva till partitillhörighet som små markeringar inom parenteser. Patrik Oksanen är till exempel en (C) och Centern vill att Sverige ska gå med i NATO och det betyder att C följer Washingtons narrativ att ryssen är det stora hotet mot Sverige.

“Vi vill fortsätta bygga säkerhet tillsammans med andra. Vi måste våga ifrågasätta tidigare sanningar och göra upp med bilden av att Sverige skulle vara neutralt.
Centerpartiet vill: Starta en process för att Sverige ska söka medlemskap i Nato” – Centerpartiet.se om NATO

Så när Patrik Oksanen satte sig ned för att skriva PR-artikeln: “Att förvirra är faktiskt en taktik som drabbar Faktiskt” om Faktiskt.eu och NewsVoice började han arbeta utifrån sin politiska och ideologiska inriktning istället för att göra ett journalistiskt arbete. Han börjar bygga upp ett narrativ (berättande) och efter att han ondgjort sig över att Faktiskt.se fått lite olydig konkurrens spinner han vidare på hur en viss Johan Bäckman ska ha arbetat för Kreml genom “utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren”.

Fakta: SVR: Ryska federationens yttre underrättelsetjänst

Därefter glider han direkt över till NewsVoice och antyder att jag som grundare och tidningen NewsVoice arbetar i linje med den ryska underrättelsetjänstens organ. Spänningen förtätas. Kanske några läsare av Oksanens “spinn” går på denna thriller om kampen mellan det goda och det onda.

Patrik Oksanen skriver sin egen public relations-text

Patrik Oksanen förklarar nedan med sina egna ord. Ursäkta den långa citatet, men det är nödvändigt för att läsaren ska kunna förstå hur Oksanens synapser blippar.

“Metoden att kopiera för att förvirra är långt ifrån ny. Det är en kopia av vad docent Johan Bäckman gjort i Finland. Johan Bäckman pekades redan för ett decennium ut av den estniska säkerhetspolisen som rysk propagandist. Bäckman har haft uppdrag som Nordenansvarig för RISS, ett institut under presidentadministrationen i Kreml som kan beskrivas som utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren.”

“Han står också åtalad för förföljelse av den finländska undersökande YLE-journalisten Jessikka Aro. När Finland startade ett europeiskt center för hybridkrigföring var Bäckman snabbt ute och registrerade en förening med snarlikt namn. Förvirringen sker med ett syfte.”

“Men vem ligger bakom det falska Faktiskt? Sajten innehåller inga namn eller länkar till huvudmän. Men namnet är inte särskilt svårt att få fram. Den 8:e mars registrerade Newsvoices ägare sajten.”

“Newsvoice är en salig blandning av rysk propaganda och ”kolloidalt silver”. Kombinationen av nervgiftsattacken i Salisbury och tinnitus är alltså ingen slump. På sajten samsas konspirationsteorier om allt möjligt. Här påstås att Assadregimens kemattacker i Syrien är lögner, att 5G är skadligt och här kampanjas det mot ”tvångsvaccinering”.

Newsvoice är också en plattform som de öppet pro-ryska krafterna gång efter gång publicerar sig på; som till exempel Sveriges Fredsråds ordförande Agneta Norberg som uppträtt offentligt med just Johan Bäckman.”

“Newsvoice publicerade en artikel (8/4) om att falska Faktiskt startat, men den texten innehåller inte ett ord om att det är Newsvoice-ägaren som ligger bakom sajten man rapporterar om. Det är först efter Faktiskt.SE lanseras som Newsvoice (25/4) erkänner att sajten ligger bakom den falska kopian tillsammans med högerextrema Nya Dagbladet, där utgivaren är en tidigare medlem i Nationaldemokraterna.”

Patrik Oksanen försöker genom argumentationstekniken “gulit by association” och diverse misstänkliggöranden klistra fast negativt värdeladdade ord på Faktiskt.eu, undertecknad och NewsVoice och alltid lurar han någon med sin chansning.

Det första läsaren lugnt kan göra är att utesluta Johan Bäckman från någon som helst koppling till Faktiskt.eu, mig eller NewsVoice. Det finns inte heller någon koppling till ryska intressen.

Resten handlar i princip om bedömningar av rapportering om diverse sakfrågor och världshändelser. Vilken version av allt från kolloidalt silver till Skripal är mest sanningsenlig? Det får bli upp till läsarens logiska förmåga och vilja att kontrollera de källor som presenteras. Oksanens texter saknar överlag trovärdiga och/eller oberoende källor till skillnad från texterna i NewsVoice.

Oksanens påhopp på Nya Dagbladet är även det vilseledande, men det får Nya Dagbladet kommentera.

Patrik Oksanen bör bli deckarförfattare – Låt NewsVoice sköta journalistiken

Naturligtvis har aldrig Oksanen kontaktat mig för att ställa frågor eftersom han redan tror sig veta hur allt hänger ihop i sitt eget huvud. Han har därför inte ett enda bevis för någonting som han påstår om de publikationer jag har ansvar för. Hans produkt är blott en roande PR-text eller konspirationsteori. Patrik Oksanen bör därför bli deckarförfattare om mystiska PR-spioner istället för att försöka skriva artiklar om verkligheten.

Läs även: Diskutera Oksanens infokrigföring mot ryssen och det inre svenska hotet

NewsVoice existensberättigande bygger på att tidningen ska vara och förbli en oberoende journalistisk kanal för perspektiv som inte ensidigt färgats av politiska, ideologiska, religiösa eller ekonomiska intressen. Det betyder att det förekommer olika perspektiv i NewsVoice – beroende på vem som skriver – som faktiskt tillåts samexistera bredvid varandra. Konsekvensen av att vara oberoende och samtidigt tillåta debatt är att alla möjliga typer av tankar delar samma tak.

I Oksanens värld finns däremot bara ett perspektiv för varje enskilt ämne, det “korrekta” perspektivet (som i Wikipedia), vilket säkert skänker tröst för den som inte kan acceptera att verkligheten är komplicerad.

Ett genuint nyhetsmedie måste även klara av att granska allt och sedan klara av att publicera fynden trots att dessa fynd kan gå emot den filterbubbla som granskaren en gång kom ifrån. Detta förutsätter dock att något faktiskt granskas istället för att historier hittas på för att passa ett förutbestämt narrativ pumpat med prestige.

Text: Torbjörn Sassersson

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq