Pressfrihetsindex 2018 – Reportrar utan Gränser om Sveriges “suveräna” pressfrihet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Jonathan Lundqvist - Pressfoto

DEBATT OM PRESSFRIHET. Jonathan Lundqvist ordförande för Reportrar utan Gränser blev i samband med pressfrihetens dag 2018 intervjuad av Johan Andersson från Granskning Sverige. Intervjun tar upp hur Sverige, som nyss hotat med att införa censurlagar, kan hamna 43 placeringar över t ex USA.

Text:  Feministinspektionen | Källa: Granskning Sverige

Johan Andersson ringer och är kritisk till att USA skulle ha sämre pressfrihet än Sverige, när konservativa FoxNews kan verka och få in pengar via reklam. Motsvarande sidor i Sverige, t ex Samhällsnytt och Fria Tider kan inte få in reklampengar pga av att den svenska staten betalar trollarméer som Jag-är-här för att sitta och falskanmäla och påverka annonsörer, till de ger upp. Istället lyfter RUG fram att Indien har trollarméer som är betalda av staten. Ett annat absurt exempel är att Malta hamnar på plats 65, när Fria Tider tvingas sitta på Malta för att kunna göra journalistik i Sverige.

Hur kan då Reportrar Utan Gränsers pressfrihetsindex hamna så snett? Jonathan Lundqvist berättar att man tar in rapporter från 20 olika personer, som ligger till grund för den globala jämförelse som görs. Uppenbarligen har Reportrar Utan Gränser bara skickat frågor till journalister, som är mycket tätt knutna till etablissemanget, regeringen och den monopolliknande ägarfamiljen Bonnier. Annars hade svaren blivit helt annorlunda och bättre överensstämmande med verkligheten. Vem som svarat på frågorna är hemligt, men

Jonathan Lundqvist - Pressfoto
Jonathan Lundqvist – Pressfoto

Jonathan Lundqvist erkänner att det är första gången någon ställer frågor kring vem som svarat och vad de har för preferenser. Ordföranden Jonathan Lundqvist säger bl a att “vi har skäl att vara självkritiska”, “vi har metodproblem”, “vi har varit dåliga på att mäta medborgarjournalistik” samt “om inte verkligheten stämmer med kartan, måste vi ändra kartan”.

Läs även i DN: Jonathan Lundqvist: Ska vi verkligen ge bort makten över vem som får höras till amerikanska företag?

Slutligen drar Johan Andersson slutsatsen att hela pressfrihetsindexet lider av ett moment 22. I Sverige hittar man inga andra röster, som kan svara på frågor om statens förföljelse av journalister, alltså drar man slutsatsen att det inte sker någon förföljelse, medan i Nordkorea hittar man inte heller någon som hävdar att man är förföljd av staten. Då är det dock plötsligt ett bevis på att det finns förföljelse, eftersom de, i motsats till Sverige sedan tidigare har ett dåligt rykte. Reportrar Utan Gränsers Jonathan Lundqvist medger att det kan vara så.

Text och källa: Feministinspektionen, YouTube | Granskning Sverige

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq