SAAB:s VD Håkan Buskhe: “Jag anser att vi är ockuperade” av främmande makt

publicerad 31 maj 2018
- av Nya Dagbladet
Håkan Buskhe och Bengt Janér från SAAB i Brasilien, 2010. Foto: Antonio Cruz. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons
Håkan Buskhe och Bengt Janér från SAAB i Brasilien, 2010. Foto: Antonio Cruz. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons
Håkan Buskhe och Bengt Janér från SAAB i Brasilien, 2010. Foto: Antonio Cruz. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons

Den svenska vapenjätten SAAB:s VD Håkan Buskhe hävdar i ett uttalande att Sverige är utsatt för desinformationsattacker från en främmande makt och därmed kan ses som ockuperade.

Enligt Håkan Buskhe kan desinformationskampanjer och fake news påverka riksdagsvalet i höst. Andra saker som Saab-vd:n pekar på är organiserade organiserade cyberangrepp från statligt understödda hackare.

Men enligt Buskhe kan utländska infiltrations- och desinformationsförsök likställas med en ockupation av Sverige.

Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker influera vår livsstil i denna stund”, säger Buskhe till Ny Teknik.

När man finner att organisationer som troligtvis utför handlingar på uppdrag av främmande makt stör våra demokratiska principer. När funktioner och företag kontinuerligt blir attackerade. Då måste man kalla det vid sitt rätta namn.”

I media har Ryssland pekats ut som misstänkta och skyldiga till både cyberangrepp och desinformationsattacker mot Sverige, men Håkan Buskhe nämner inte vilken eller vilka utländska stater som han menar försöker infiltrera och ockupera Sverige.

Text: Nya Dagbladet