Sverige utför militär signalspaning mot Syrien

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 maj 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Gulfstream Aero space S102B, Korpen - Foto: Luc Willems, GNU License 1.2
Gulfstream Aero space S102B, Korpen - Foto: Luc Willems, GNU License 1.2
Gulfstream Aero Space S102B (flygplansnr 022), Korpen – Foto: Luc Willems, GNU License 1.2, Wikimedia Commons

Sverige har en lång historia av signalspaning och även aktiv påverkan mot andra länder. På 1950-talet sköt ryssarna ned ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön. På 1980-talet fortsatte spanandet mot samma land. Vi var på plats med psykologisk krigföring när USA attackerade Libyen. Svensk militär teknik misstänks för att ha designerat bombmål i Afghanistan. Nu hjälper Sverige USA-koalitionen genom att spana på ryska signaler i Syrien.

Enligt Dagens Nyheter befann sig flygplanet bla under onsdagen på Cypern utanför Syrien. DN skriver att det pågår en: “operation i området som genomförs som ett svenskt nationellt uppdrag”.

Enligt The Aviationist har Sverige ett flygplan av modellen S102BT, ett kraftigt modifierat Gulfstream IVSP Business Jet, i området längs Syriens kust där det spanar genom att åka fram och tillbaka längst kusten.

“Planet sägs bland annat samla in teknisk information om exempelvis militära system i Syrien och kriget i landet. Signalspaningen kan ha utförts från planet av Försvarets radioanstalt, FRA”, skriver Nya Dagbladet.

S102B - Montage: The Aviationist.com
S102B (flyplansnr 023) – Montage: The Aviationist.com

David Cenciotti skriver för det The Aviationist:

“We can just speculate here, but the most likely guess is that the aircraft is collecting ELINT off Syria to acquire new baseline data for assets that are deployed there and which may either be currently or imminently deployed in Kaliningrad. Possibly surface vessels too, which might add to the Baltic Electronic Order of Battle.”

ELINT står för “Electronic Intelligence” dvs att planet samlar in elektroniskt överförd och krypterad information i etern. Cenciotti skriver i flera artiklar att svenska flygvapnet har en lång historia av att arbeta med signalspaning, framför allt på ryssarna.

Eftersom ryssarna använder Syrien som ett testområde för sin senaste vapenteknologi blir Syrien högintressant för att se vad ryssarna är kapabla till och vad de gör. Ungefär så resonerar David Cenciotti i sin artikel “Why Is A Swedish ELINT Aircraft Operating Off Lebanon and Syria These Days?”.

Svaret är att svenska flygvapnet och FRA är duktiga på att spana på ryssarna.

NewsVoice kommentar

NewsVoice har tidigare i artiklar och i artikelkommentarer skrivit om svensk signalspaning, vårt spionage och militära insatser utomlands. Det finns mycket mer att berätta om hur Sverige deltar i krig och hemligstämplade militära punktinsatser runt om i världen, ofta uppdrag med utländsk beställning. Mycket av denna verksamhet är redan sporadiskt omnämnd i svensk och utländsk press, men få verkar ha en uppfattning om den totala omfattningen. Vi ber att få återkomma.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vi går nu alltmer in som aktiva medspelare i NATO trots att försvarsministern härom året höll ett föredrag vid Kongoveteranernas årsmöte och på min uttryckliga fråga bedyrade att Sverige inte hade några
  bindningar eller ageranden i samarbete med NATO/USA som på något sätt kunde betraktas som att neutralitet och alliansfrihet var ett passerat kapitel.

  Jag fick nyligen information som visar att Sverige nu är ute och tassar i mycket komprometterande sammanhang och återkommer om detta med detaljer.

 • @ leif bengtsson 7 Maj, 2018 at 10:24,

  Så sant som du skriver.

  Man skulle kunna tillagga att, – det brinner på första och andra våningen, men politikerna vill inte berätta detta för de som bor ovanför, för att inte oroa.

 • Planet utgick från Cypern, vem har bas där????

  Sverige är en av dom värsta nationerna jämbördigt med USA.
  USA/ Pentagon har uttryctk att Sverige är “en av dom viktigaste partners vi har till och med viktigare än flera nationer anslutna till NATO”
  Ovanstående citat säger allt. Dessutom har vi gett USA fritt tillträde till hela norrland/Sverige för övning.
  Övning därför att svenskarna skulle oppnerat sig mot en bas inom landet. Egentligen är det ingen skillnad.
  Dom är placerade i Sverige helt enkelt.

  Valet 2018 måste vi svenskar visa med hela handen
  inte bara om vi står för en framtid i världsfred eller för världskrigen
  utan också om vi skall låta slaveriet fortsätta med bankerna som ägare av oss.

  Det känns lite som om våra svenska politiker bor i ett hus där det brinner i flera lägenheter medan de flesta av dom obekymrat sitter och väljer färg o tapeter undertiden som dom väljer hämtpizza ur menyn.

  Det vore snyggt om alla politiker satte sig ner med svenskarna för att ägna sig en stund åt teambuilding.
  Idag finns bara förakt kvar på båda sidor dörrarna till Rosenbad.
  Den ena sidan går att välja bort.

  LeifB .

 • Vad i h-e har Sverige för nationell anledning att signalspana i Syrienområdet? Går man USA/NATO:s ärenden. Upprörande!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *