Sverige utför militär signalspaning mot Syrien

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 maj 2018
- Torbjörn Sassersson
Gulfstream Aero space S102B, Korpen - Foto: Luc Willems, GNU License 1.2
Gulfstream Aero space S102B, Korpen - Foto: Luc Willems, GNU License 1.2
Gulfstream Aero Space S102B (flygplansnr 022), Korpen – Foto: Luc Willems, GNU License 1.2, Wikimedia Commons

Sverige har en lång historia av signalspaning och även aktiv påverkan mot andra länder. På 1950-talet sköt ryssarna ned ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön. På 1980-talet fortsatte spanandet mot samma land. Vi var på plats med psykologisk krigföring när USA attackerade Libyen. Svensk militär teknik misstänks för att ha designerat bombmål i Afghanistan. Nu hjälper Sverige USA-koalitionen genom att spana på ryska signaler i Syrien.

Enligt Dagens Nyheter befann sig flygplanet bla under onsdagen på Cypern utanför Syrien. DN skriver att det pågår en: “operation i området som genomförs som ett svenskt nationellt uppdrag”.

Enligt The Aviationist har Sverige ett flygplan av modellen S102BT, ett kraftigt modifierat Gulfstream IVSP Business Jet, i området längs Syriens kust där det spanar genom att åka fram och tillbaka längst kusten.

”Planet sägs bland annat samla in teknisk information om exempelvis militära system i Syrien och kriget i landet. Signalspaningen kan ha utförts från planet av Försvarets radioanstalt, FRA”, skriver Nya Dagbladet.

S102B - Montage: The Aviationist.com
S102B (flyplansnr 023) – Montage: The Aviationist.com

David Cenciotti skriver för det The Aviationist:

”We can just speculate here, but the most likely guess is that the aircraft is collecting ELINT off Syria to acquire new baseline data for assets that are deployed there and which may either be currently or imminently deployed in Kaliningrad. Possibly surface vessels too, which might add to the Baltic Electronic Order of Battle.”

ELINT står för ”Electronic Intelligence” dvs att planet samlar in elektroniskt överförd och krypterad information i etern. Cenciotti skriver i flera artiklar att svenska flygvapnet har en lång historia av att arbeta med signalspaning, framför allt på ryssarna.

Eftersom ryssarna använder Syrien som ett testområde för sin senaste vapenteknologi blir Syrien högintressant för att se vad ryssarna är kapabla till och vad de gör. Ungefär så resonerar David Cenciotti i sin artikel ”Why Is A Swedish ELINT Aircraft Operating Off Lebanon and Syria These Days?”.

Svaret är att svenska flygvapnet och FRA är duktiga på att spana på ryssarna.

NewsVoice kommentar

NewsVoice har tidigare i artiklar och i artikelkommentarer skrivit om svensk signalspaning, vårt spionage och militära insatser utomlands. Det finns mycket mer att berätta om hur Sverige deltar i krig och hemligstämplade militära punktinsatser runt om i världen, ofta uppdrag med utländsk beställning. Mycket av denna verksamhet är redan sporadiskt omnämnd i svensk och utländsk press, men få verkar ha en uppfattning om den totala omfattningen. Vi ber att få återkomma.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq