Steve Pieczenik: Koalitionen kan ha attackerat Syrien för att signalera till Nordkorea

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 maj 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Dr Steve Pieczenik, 4 nov 2016 - Foto: Stevepieczenik.com

Att finna en mer insatt person i psykologisk krigföring än Steve Pieczenik är svårt. Han kommenterar löpande den pågående geostrategiska händelseutvecklingen där USA är involverat. Pieczenik säger att syftet med attacken den 7 april mot Syrien kan ha varit att skicka en klar signal till Nordkorea att anpassa sig till Västs krav på nedrustning.

Videon spelades in den 17 april efter att USA med sina brittiska och franska allierade attackerat Syrien med 105 kryssningsrobotar den 12 april.

Pieczenik uppger att Trump och USA:s försvarsminister Jim Mattis vet att “kemattacken” i Syrien den 7 april var en “false flag”. Bara det uttalandet höjer en del ögonbryn.

Steve Pieczenik sa att attacken mot Syrien inte skulle leda till ett fysiskt krig mellan USA och Ryssland. Istället handlade det sannolikt om “signaling” att USA skickar en signal till Nordkorea om att anpassa sig till Västs krav på nedrustning och om inte Nordkorea viker sig kommer det att ske en attack mot landet av samma eller liknande art som den mot Syrien.

Pieczenik menar att Jim Mattis som person följer den romerska kejsaren Marcus Aurelius filosofi där handling är det mest kraftfulla uttalandet en person kan göra. Det fanns fler skäl till att Trump som ledare måste visa styrka eftersom ett tillbakahållande av en attack tex kan uppfattas som en svaghet.

I nuläget ser det ut som om Nordkorea kan vara villigt att backa på sina ambitioner att bli en atomvapenmakt, enligt de senaste dagarnas rapporter från media.

Läs mer: ‘Real opportunity’ for nuclear deal with North Korea, says Donald Trump’s top diplomat

Det kanske mest anmärkningsvärda bedömning som Pieczenik gör är att toppositioner inom de syriska, ryska och iranska ledningarna alla hade förhandsinformation om att attacken skulle ske och vad syftet var med den. Därav är de inblandade i signaleringen mot Nordkorea, antyder Pieczenik. Därför skulle det inte heller ske en vedergällning från varken Ryssland eller Syrien mot koalitionen.

Text: Torbjörn Sassersson

Short CV of Steve Pieczenik (psychiatrist). His expertise includes foreign policy, international crisis management and psychological warfare. He was Deputy Assistant Secretary of State under Henry Kissinger, Cyrus Vance and James Baker. He served the presidential administrations of Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan and George H. W. Bush in the capacity of deputy assistant secretary. In 1974, Pieczenik joined the US Department of State as a consultant to help in the restructuring of its Office for the Prevention of Terrorism. In 1976, Pieczenik was made Deputy Assistant Secretary of State for management. Pieczenik has consulted with the United States Institute of Peace and the RAND Corporation. As recently as October 6, 2012, Pieczenik was listed as a member of the Council on Foreign Relations (CFR). Source: Wikipedia

Homepage: Stevepieczenik.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • “Kan ha” – Nja!
  Kanske dödstalen hos attacken hölls nere, men Syrien kanske inofficiellt hellre skulle tagit högre dödstal för att istället kunnat behålla produktionskapacitéter oskadade. Nu måste de istället för dyr valuta importera olika utslagna produkter. USA:s propaganda anger att bl a stridsgasproducerande anläggningar slagits ut, men detta är inte sannare än att Syrien hävdar att den kemiska produktionen handlar om konstgödning. Produktionsanläggningarna är i o f s likartade, men bara någon dags produktion av stridsgas skulle täcka hela M.Ö. behov och var skulle denna enorma volym gas lagras säkert?

  Utslagen produktionskapacitét är ALLTID mycket smärtsam för de levande och de redan döda bryr sig inte.

 • Det var i så fall en konstig signal, eftersom kriget i Syrien är ett enda stort fiasko. Kriget i Irak respektive Libyen behövdes inte skrämmas med något dylikt. Varför skulle då Korea behöva skrämmas när de enligt uppgift redan har kärnvapen. Mycket konstigt i så fall….

 • @Tom Appel 3 Maj, 2018 at 07:13
  Intressant det du säger
  “Nord och Syd har vridit vapnet ur händerna på Trump med en fenomenal diplomatisk offensiv.”

  Instinktivt reagerar vi på att det är den som åker på besök som är initiativtagare till händelsen och som sedan får kritik eller beröm beroende på utgången.

  Det kan ju också vara så att Trump fått direktivet “Nu pallrar du dej hit, det är färdiglekt, vi väntar!”

  Jag tror dock inte att USA varit beredda att anfalla NK.
  Det hade kostat mer än det smakar. Hemmaoppinionen är inte nådig. Det finns i flera delstater diskussioner om att bryta sig ur gemenskapen USA alternativt dela upp delstaterna.
  Det talas till och med om risken för inbördeskrig i USA.

  Men det är ju också klart att varje missil inbringar en del slantar till investerare och banker.
  https://www.nytimes.com/2017/09/22/business/economy/military-industrial-complex.html

  LeifB
  LeifB

 • Så här skriver De Vita Hattarna om situationen:
  Det kommande toppmötet där Trump och Kim skall träffas är bara till för syns skull. Allt har redan diskuterats och överenskommits för flera månader sedan bakom stängda dörrar.
  Kabalen gör sitt sista motstånd genom Israel med att försöka starta ett krig mot Iran. Detta är Kabalens svar på att de förlorat den koreanska halvön till Alliansen. Kim Jong-Un gick med på Alliansens villkor eftersom han inte såg någon fördel med vad Kabalen hade planerat för honom. Israel ökar nu frekvensen av attacker mot iranska installationer i Syrien. Iranska militärer har dött som ett resultat.
  Israel har brutit mot Genèvekonventionen flera gånger. Iran och Syrien har inte hämnats trots Israels aggression. Och det är BRICS-länderna som håller Iran och Syrien tillbaka från att vedergälla.

 • Skulle NK sväva i okunnighet om vad Trump menar med fire and fury? Är koreaner så dumma att de måste få en demonstration med missiler mot ett annat land för att begripa? Som om inte minnet av deras senaste krig med USA skulle räcka? Eller alla krig USA fört sedan dess? I det sammanhanget är några raketer mot tomma baracker i Syrien knappast så övertygande. Jag tror NK är fullt medvetna om det geopolitiska läget och att USA stod inför ett anfall.
  NK blev övertygat av Kina som har stryptag på NK. Nord och Syd har vridit vapnet ur händerna på Trump med en fenomenal diplomatisk offensiv. Dessutom har man gett Trump en del av berömmet för att ytterligare försvåra en framtida krigsinsats.
  Och det hela är Kinas förtjänst. Putin och Xi turas nu om att rädda världen från världskrig.
  Så Trump blir nog nästa fredspristagare.

 • @leif bengtsson 2 Maj, 2018 at 22:57
  Några rader föll bort sorry, kansk bara jag som ser det som viktigt…

  Vi måste se händelserna runt Syrien i ett perspektiv där Israels intressen väger tungt och tyngre än vad hela koreanskahalvön gör.
  Drömmen om ett “Greater Israel” kan inte negligeras.

  En ny “False flag” tror jag finns här där Netanyahu visar upp ett halvt ton dokument om “kärnvapenteknologi” från Iran.
  https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Mossad-smuggled-half-a-ton-of-nuclear-documents-out-Iran-in-one-night-553220

  Bara det att visa upp ett arkiv och en massa CD-skivor visar att någon PR-firma varit delaktig.
  Ett av Falseflags signum är att vara övertydlig nästan till överdrift. Budskapet var :Det är Ok att anfalla Iran dom har kärnvapen.
  Sverige som har störst erfarenhet av ryska elektroniksignaler skall naturligtvis kolla vad som finns i och på den Syriska myllan.
  Israel anföll dagen innan svensk signalspaning dök upp Syrien med missiler.
  Ett lämpligt lockbete för att se vilka nya signaler som aktiveras av ryskt försvarssystem.

  Här finns 100 skäl att inte bomba Iran och mycket intressant om konflikten
  http://davidswanson.org/top-100-reasons-not-to-bomb-iran/
  Dawid Swansons farfar var förresten ifrån Nybrotrakten 😉

  Framtiden kan bli mörk rätt fort. kanske blir det inget val i höst.

  LeifB

 • Naturligtvis kan det vara så som Steve Pieczenik berättar.
  Men samtidigt tror jag inte att Nord eller för den delen SydKorea vill lyssna på det örat.
  SydKorea sitter i strupgrepp på USA/NATO sedan många år. SydKorea eller åtminstone folket har börjat tröttna på USA:s närvaro i landet. Många folkledda protester mot amerikanska baser och krigsmaskin under senare år.
  Att hota genom exempel är naturligtvis en snabb åtgärd för den som tänker med reptilhjärnan i första hand. Sådana exempel saknas ju knappast.
  Som läget är i världen tror jag att det börjar kännas naturligt för båda länderna att närma sig varandra. Utan USA:s närvaro hade detta förmodligen skett för länge sedan. USA:s krigsmaskin behöver dessa strategiska baser mer än koreanerna behöver USA.
  När Trum besökte SydKorea misstänker jag att han uttryckte en positiv inställning til återförening mot att baserna får vara kvar under ett tag. Dvs en morot till folket i syd att hålla sig lugna.
  Naturligtvis är mina tankar också en gissning men jag tror att det finns substans i den.

  Att bombningarna av Syrien genomfördes tror jag var av en enda anledning dvs att testa lojaliteten mellan USA, Frankrike och England. Om bombningen genomförs trots att alla vet att det är helt galet så finns ingen gräns för var lojaliteten slutar. Enkelt o big business as usual krigsmaskinsaktierna stiger och bankindustrin vädrar pengar. Läste en siffra att bara missilerna gick löst på runt 5-10 miljarder kr allt annat oräknat.

  Vad som oroar mej mer vad gäller Syrien är att Sverige ännu en gång ger sig in i ett krig utan att det offentligt debatterats eller ens givits information om aktiviteterna.

  Why Is A Swedish ELINT Aircraft Operating Off Lebanon and Syria These Days?
  https://theaviationist.com/?p=54201

  Med andra ord är vi lika delaktiga i kriget som ryssarna är i varje fall sedan igår 1:a maj. Frågan är vilka som bjudit in oss.
  Vi vet redan nu att ÖB Micael Bydén sitter i knät på USA/NATO men gissar att han inte hittat på detta själv även om man utåt sett menar att det är ett “nationellt uppdrag”.
  Dock vet vi att Peter Hultqvist var på ett “informellt” EU-försvarsministermöte i Sofia för några dagar sedan.
  Som jag ser det så är Sverige nu ett möjligt militärt mål för ryssar kineser mfl som är inblandade i konflikterna runt medelhavet och mellanöstern.

  LeifB

 • Mycket intressant artikel. Skulle också förklara att inte en enda människa omkom i attacken. Och att man inriktade sig på några tomma byggnader där ev omgivande människor evakuerats innan anfallet. Fan vad många dom i så fall har lurat! Skulle det vara på detta viset är det ju riktigt listigt gjort. Det fick ju avsedd effekt,

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *