Stratcom Task Force pekar ut NewsVoice som pro Kreml – Replik

publicerad 16 maj 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson 15 maj 2018, Muskö. Fotot: NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson 15 maj 2018. Fotot: NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson spanar mot kamraterna i öster och gör hemligt sovjetiskt propagandatecken. Snart kläcks kommunister i odlingslådorna. Foto: NewsVoice.se

REPLIK. Stratcom Task Force har uppmärksammat NewsVoice och Nya Dagbladet, grundarna bakom faktakollen Faktiskt.eu som lanserades 10 dagar innan det statligt finansierade Faktiskt.se. Stratcom skriver att NewsVoice är pro Kreml efter att ha läst en artikel av propellerhatten Patrik Oksanen. NewsVoice dementerar.

Frågan är nu om Stratcom även anser att Nils Funcke som är sekreterare i den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén sedan 2009 och som var Utgivarnas VD fram till april 2018 också är pro-Kreml. Utgivarna är en intresseorganisation som värnar yttrandefriheten och slår vakt om den oberoende journalistiken, precis den fria press som NewsVoice, Nya Dagbladet mfl representerar.

Nils Funcke kritiserade det statliga Faktiskt.se enligt en artikel i Journalisten. Det finns flera andra inom mediaetablissemanget i Sverige som anser att Faktiskt.se är en dålig satsning, något som NewsVoice påpekat i artikeln "Statens trollfabrik Faktiskt.se är lanserad". Är alla dessa "kommunister" nu?

NATO:s Europaenhet för "strategic communications" (stratcom) med Europas längsta namn "European External Action Service East Stratcom Task Force" (euvsdisinfo.eu) som för fram ett NATO-narrativ över Europa bygger sin analys "A Fake Fact Checker – Again" på NATO-romantikern Patrik Oksanens artikel i Hela Hälsingland, som vi kommenterat tidigare. Stratcom menar att NewsVoice är känt för att publicera ett pro-Kremlin berättande och dessutom konspirationsteorier om vaccin, som om det vore intressant ur ett NATO-perspektiv, vaccinkritik alltså.

Stratcom Task Force:

East Stratcom om Faktiskt.eu - Skärmdump
East Stratcom om Faktiskt.eu och NewsVoice - Skärmdump

"Last week, five Swedish publishers started a common fact-checking initiative, with the aim to reveal the spread of constructed and invented news, in order to contribute to an open, inclusive and fact-based public debate. The site is called faktiskt.se.

But even before the site was launched, a very similar site, with the same name and almost the same visual identity appeared, as pointed out by Swedish journalist Patrik Oksanen.

The copycat site states it is a reaction [to] the original fact checking site, calling the cooperation between the established publishers a ‘Ministry of Truth’- a term often used in the disinformation sphere to discredit fact checkers and actors working against disinformation. But that is not the only tell-tale sign of something fishy going on.

The copycat site claims to be a cooperation between “Swedish media” and “experts” without any further information about who those experts or media might be.

The site was started by NewsVoice, a site known for spreading pro-Kremlin disinformation narratives as well as conspiracy theories about vaccines, and Nya Dagbladet, a site claiming to be a news site which runs a campaign for “ethnic rights” of Nordic people." - East Stratcom, "A Fake Fact Checker – Again"

NewsVoice dementerar självklart Stratcoms fantasier och NATO-organet sänker med artikels paranoida påståenden sin egen trovärdighet. Frågan är om de förstår det själva. För Stratcom är detta tydligen lika gravallvarligt som för Patrik Oksanen. Det är därför Stratcom använder Oksanen som källa. Förhoppningen är att efter att Stratcom/Oksanen läst denna artikel och en snart publicerad replik ämnad för Oksanen, kommer dessa att lugna ned sig och ta av sig sina propellerhattar.

Vi har väl i övrigt inget annat val än att skapa en ny sajt som granskar både NATO och Warsawapakten (lades iofs ned 1991).

Text: Torbjörn Sassersson