Känsloläsande teknologi och ansiktsigenkänning testas i Kina för att hålla koll på olydiga

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 2 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Poliser i staden Hangzhou. Foto: Colin J, CC BY-SA 2.0
Poliser i staden Hangzhou. Foto: Colin J, CC BY-SA 2.0

Kinesiska staten masstestar nu känsloläsande teknologi på en rad statliga arbetsplatser för att bevara “social stabilitet” i staden Hangzhou. Ansiktsigenkänning testas också för att identifiera personer som går mot röd gubbe. Sedan är tanken att regelbrytaren ska skämmas i sociala medier. 

NewsVoice har tidigare skrivit om att Kinas myndigheter den första maj 2018 startar ett socialt betygsystem (Social Credit System) som ska ranka medborgarnas värde och lydnad. Den som inte gör rätt för sig bestraffas. År 2020 blir rankningen obligatoriskt för alla kineser som var och en ska få sina unika medborgarpoäng enligt ett statligt värderingssystem.

Kina utvecklar även massövervakande statliga stadshjärnor som styr trafik och hjälper polisen hitta kriminella. AI-maskinen City Brain samlar och bearbetar data från fler än 50,000 övervakningskameror i staden Hangzhou i Kina.

Vi kan nu berätta att kinesiska arbetare utrustats med hjärnläsande sensorer som kan läsa av en människas känslomässiga tillstånd, enligt South China Morning Post (SCP). Tekniken levereras av bla Hangzhou Zhongheng Electric. Sensorerna används nu i stor skala i statliga företag för anställda inom kollektivtrafiken, på fabriker och inom det militära.

Lättviktssensorer döljs inuti hjälmar och uniformshattar. Data strömmas trådlöst till datorer som behandlar informationen med artificiell intelligens (IA) med syftet att  detektera emotionella pikar som tex depression, oro eller vrede, skriver SCP.

Sensor som detekterar emotioner för placering i statlig hatt.
Sensor som detekterar emotioner för placering i statlig hatt.

Företaget State Grid Zhejiang Electric Power som testar sensorerna på sina anställda hävdar att vinsten ökat med 2,7 miljarder kronor sedan 2014 tack vara den emotionella övervakningen. Även företaget Ningbo Shenyang Logistics rapporterar om en stor vinstökning. Orsaken påstås vara att arbetare begår färre misstag.

Enligt en artikel i MIT Technology Review fungerar tekniken, men förmågan att plocka upp känslolägen är begränsad. Artikeln i MIT menar även att det är tveksamt om företag gjort så stora vinster som påstås.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Om inte annat så kommer de få depression p.g.a. hjärntumören från det trådlösa nätverket. Men det kan de ju då iofs mäta. Kina är ett riktigt föredöme och som tur är har de börjat köpa upp Sverige.

 • Var det inte något prat om att det ej gick att utläsa vissa ansiktsuttryck på någon som hade genomgått kosmetisk operation?.

 • leif bengtsson@ Njut av att bo på landet – så länge det nu får lov att så vara. Enligt Agenda 2030 så kommer det snart att vara förbjudet att bo på landet för att “värna miljön”. Självklart handlar det inte alls om pietet utan om att människor är mer lättövervakade, förflyttade och ihoppackade som sillar, i “smarta” städer. Sedan kan de plundra resurser hur som haver när landsbygden rensats från människor. Inte konstigt alls att elitisterna behöver kontrollera människors emotioner i städer. Vilka vill leva i en livsfientligt miljö under diktatorisk ledning?

  Ny teknik utvecklas och det spelar snart ingen roll var man befinner sig i världen eftersom führer Bill Gates huvudsponsrar EarthNow:s nya produkt, som utgör ett nätverk med satelliter “that can spy-cam every corner of the globe from space. They claim their purpose is to help “smart cities” become more efficient, assisting (mainstream) media in “telling stories”, illegal fishing crime watch, helping humanity understand its impact on the planet and more. Initially, governments and enterprise customers will have access.”

  “EarthNow plans to create compelling “live Earth video” mass market applications that can be accessed instantly from a smartphone or tablet. “We are excited by the prospect of giving everyone a stunningly-beautiful real-time window on your world from space. With EarthNow, we will all become virtual astronauts”.

  Som virtuella astronauter skulle vi också gärna vilja kika in på mötena som Bilderberggruppen har eller varför inte Therese May et co möten där kommande false flagoperationer planeras? Kan man som medborgare kräva att Stefan Löfven utrustas med sensorer så att vi kan läsa av känslouttryck (från puls/hjärta/hjärnvågor) när han valfläskar om det går bra för Sverige och att pensionärerna ska få mer pengar?

  https://needtoknow.news/2018/04/bill-gates-funds-earthnow-satellite-video-surveil-every-corner-globe/

 • I Usa började dom med sån övervakning under Ronald Reagans tid som guvernör på 1960-talet
  I det sammanhanget reglerades användningar av elektroder i hjärnan i en del delstater.
  Dom lagparagraferna rensades nog bort sen. Men den cybernetiska teknologin har använts hela tiden. Skillnaden mot det föreliggande exemplet från Kina har hela tiden varit att det hemlighålls och kräver operation. MIT har rätt i att de ickeinvasiva kinesiska metoderna inte är särskilt känsliga. MIT vet nog att Usa har mer effektiva metoder.
  Ska man våga sig på gissningen att väst kommer att kanalisera sin hittills hemlighållna teknologi via Kina? Den har utan tvivel många sidor som går att saluföra kommersiellt. Tex ‘viagraeffekten’ för både kvinnor och män. Men även bot mot förlamningsskador.
  Effektivt smärtstillande utan mediciner. Kanske även fysisk träning medan man sitter stilla och läser. Elektronisk doping.

 • Jättebra.
  Ytterligare en anledning till att bo på landet.
  Det är inte bara ansiktsigenkänning.
  Kroppsrörelser och proportioner på kroppen finns med i identifieringen

  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *