Känsloläsande teknologi och ansiktsigenkänning testas i Kina för att hålla koll på olydiga

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Poliser i staden Hangzhou. Foto: Colin J, CC BY-SA 2.0
Poliser i staden Hangzhou. Foto: Colin J, CC BY-SA 2.0

Kinesiska staten masstestar nu känsloläsande teknologi på en rad statliga arbetsplatser för att bevara “social stabilitet” i staden Hangzhou. Ansiktsigenkänning testas också för att identifiera personer som går mot röd gubbe. Sedan är tanken att regelbrytaren ska skämmas i sociala medier. 

NewsVoice har tidigare skrivit om att Kinas myndigheter den första maj 2018 startar ett socialt betygsystem (Social Credit System) som ska ranka medborgarnas värde och lydnad. Den som inte gör rätt för sig bestraffas. År 2020 blir rankningen obligatoriskt för alla kineser som var och en ska få sina unika medborgarpoäng enligt ett statligt värderingssystem.

Kina utvecklar även massövervakande statliga stadshjärnor som styr trafik och hjälper polisen hitta kriminella. AI-maskinen City Brain samlar och bearbetar data från fler än 50,000 övervakningskameror i staden Hangzhou i Kina.

Vi kan nu berätta att kinesiska arbetare utrustats med hjärnläsande sensorer som kan läsa av en människas känslomässiga tillstånd, enligt South China Morning Post (SCP). Tekniken levereras av bla Hangzhou Zhongheng Electric. Sensorerna används nu i stor skala i statliga företag för anställda inom kollektivtrafiken, på fabriker och inom det militära.

Lättviktssensorer döljs inuti hjälmar och uniformshattar. Data strömmas trådlöst till datorer som behandlar informationen med artificiell intelligens (IA) med syftet att  detektera emotionella pikar som tex depression, oro eller vrede, skriver SCP.

Sensor som detekterar emotioner för placering i statlig hatt.
Sensor som detekterar emotioner för placering i statlig hatt.

Företaget State Grid Zhejiang Electric Power som testar sensorerna på sina anställda hävdar att vinsten ökat med 2,7 miljarder kronor sedan 2014 tack vara den emotionella övervakningen. Även företaget Ningbo Shenyang Logistics rapporterar om en stor vinstökning. Orsaken påstås vara att arbetare begår färre misstag.

Enligt en artikel i MIT Technology Review fungerar tekniken, men förmågan att plocka upp känslolägen är begränsad. Artikeln i MIT menar även att det är tveksamt om företag gjort så stora vinster som påstås.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq