“The State” – Reaktioner mot att SVT deltar i “humanisering” av IS

publicerad 18 maj 2018
- av NewsVoice

SVT sänder TV-serien “The State” om hur fyra unga brittiska muslimer reser till Syrien för att ansluta sig till IS (Islamska Staten). Vissa menar att serien humaniserar IS. Daily Mail jämför serien med ”en nazistisk rekryteringsfilm från 1930-talet”, men DN som sett fyra avsnitt skriver “ingenting ter sig mindre lockande efter fyra avsnitt ”The state” än att låta sig rekryteras av en islamistisk terrororganisation”.

En Annika ställer på Facebook en viktig fråga om hur IS finansieras. Kommer det att redovisas? Hon skriver också:

“Det är en jävla skam att man nu väljer på SVT-drama att humanisera ISIS-terrorister!”

Erik Helmerson på Dagens Nyheter har en annan uppfattning:

“Kritiker och tittare i Storbritannien har bugat i vördnad inför ”The state”. Inte Daily Mail, dock. Tidningen jämförde serien med ”en nazistisk rekryteringsfilm från 1930-talet”. Den invändningen är synnerligen svår att förstå. Bokstavligen ingenting ter sig mindre lockande efter fyra avsnitt ”The state” än att låta sig rekryteras av en islamistisk terrororganisation.

IS-resenärerna i serien tror att de ska kämpa för islam. I stället kastas de runt som trasdockor i ett galet skräckkabinett av våld, hjärntvätt, tvång, sadism, barnsexslavar, barnsoldater och religiöst regelrytteri.” 

Vad anser du? Är “The State” en serie som förmildrar synen på IS eller visar TV-serien verkligheten? Diskutera nedan.

Text: NewsVoice