TV Helse: Den norska läkaren som ordinerar kost som medicin

2
Fedon Lindberg - Foto: Arnt-Olav Enger, TV-Helse Norge
Fedon Lindberg – Foto: Arnt-Olav Enger, TV-Helse Norge

Arnt-Olav EngerArnt-Olav Enger från TV Helse Norge har träffat läkaren och specialisten på internmedicin Fedon Lindberg. Han berättar om sina upptäckter att näring och kost kan fungera som medicin vid patientbehandling. Lindberg fick ta strid för sina uppfattningar medan etablerade krafter försökte bromsa honom.

Genom sitt arbete med diabetes och övervikt på Aker och Lovisenberg sjukhus såg han att det krävdes mycket reparationsarbete efter vanlig medicinering. Fedon ville därför starta en klinik på sjukhuset han då arbetade på med fokus på livsstilsmedicin och livsstilsbehandling, men tiden var inte inte mogen. Det var många läkare som inte såg ett sammanhang mellan kost, fetma och hälsa, säger Fedon till TV Helse.

Fedon Lindberg banade trots motstånd väg i Norge för förebyggande medicin och han debatterade i norska medier (bla NRK) tillsammans med näringsforskaren Dag Viljen Poleszynski att den kolhydratfattiga och feta medelhavskosten är vägen för den som vill förebygga diabetes och andra kostrelaterade sjukdomar.

Läs mer och se video på TV Helse

Text i mediasamarbete med TV Helse Norge


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
Gäst
1 mars 2021 kl 16:52

Publicerad: 17 Juli 2007, 12:00

En läkare i Norrköping rekommenderar sina patienter att äta choklad i stället för att ta hostmedicin om de besväras av rethosta. Detta uppskattas inte av Läkarförbundet. https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/lakemedel/lakare-rekommenderar-choklad-i-stallet-for-medicin-mot-hosta/

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
28 maj 2018 kl 16:58

Ordinationen skulle nog bli vanligare om västerländsk vård- och läkemedelsindustri var statlig och inte vinstdrivande.