TV Helse: Har du tinnitus? Du kan göra något åt det!

publicerad 17 maj 2018
- av NewsVoice
Stereocilier i hörselorganet på människa – Foto: National Institue of Health, Public Domain
Stereocilier i hörselorganet på människa – Foto: National Institue of Health, Public Domain
Stereocilier i hörselorganet på människa – Foto: National Institue of Health, Public Domain

Tinnitus är ett ljud som skapas i hörselorganet eller hjärnan och det är bara du själv som kan höra det. Tinnitus kallas även för öronsus, men det uppfattas ofta som ett eller flera ringande, brusande eller pipande ljud. Enligt konventionell vård är det svårt eller omöjligt att bota tinnitus, men fungerande alternativ vård finns. Birthe Storaker från TV Helse i Norge har undersökt läget. 

Ljudet kan höras i bägge eller bara det ena örat alternativt som ett ljud från en oidentifierad plats i huvudet.  Många kan höra ljuden utan att lida av det. För andra kan det vara från plågsamt till rent outhärdligt. Ungefär 17% av befolkningen påverkas av tinnitus med sämre livskvalitet som konsekvens. Vissa lider av tinnitus korta perioder andra har det permanent. Personer med allvarlig tinnitus kan även få problem med att arbeta och sova.

Här är sex framgångsrika exempel på behandling med vitaminer och kosttillskott:

  • Ginko. Resultat från dubbelblinda studier visar att extrakt från Ginkgo Biloba (GBE) kan hjälpa, men dessa resultat är motstridiga. Personer som nyligen fått tinnitus har större möjligheter att få en god effekt än de som haft tinnitus i minst 3 år. Den rekommenderade dosen av GBE är 240-320 mg per dag.
  • Vitamin B12. Nästan hälften av alla tinnituspatienter har för lite av vitamin B12 i kroppen. Många personer med för lågt B12 erfar att öronsus kan försvinna helt efter intag av methylcobalamin i form av B12. En vanlig dosering ligger på 3000-5000 mikrogram dagligen i en månad och därefter ett reducerat intag på 1000 mikrogram som en daglig underhållsdos.

Läs mer i TV Helse

Text i mediasamarbete med TV-Helse Norge