Bayer slukar Monsanto – Blir lika mäktigt som en stat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 juni 2018
- NewsVoice redaktion
Montage: "Planet Bayer"
Montage: "Planet Bayer"
Montage: “Planet Bayer”

NOTERAT. Bayer slutför uppköpet av Monsanto enligt planerna imorgon fredag. Monsanto ska  upphöra som varumärke, men produkterna som storsäljaren Roundup ska finnas kvar, likaså genmodifierade utsäden och andra bekämpningsmedel samt kemikalier.

Med ett sammanlagt marknadsvärde på astronomiska 160 miljarder dollar är det inte svårt att förstå att det nya gigantiska bolaget kommer att bli lika mäktigt som en mindre stat. Enligt Forbes.com är Bayer innan köpet av Monsanto ett av de 100 största bolagen i världen.

Bayer + Monsanto:

“The $66 billion deal, already approved by the European Union, will create the world’s biggest pesticides and seeds monopoly. The hookup will confine 61 percent of global seeds and pesticides production in the hands of just three megacorporations ― the other two being newly merged DowDuPont, and ChemChina, which acquired pesticides and seed company Syngenta last year.” – Huffington Post

Frågan är var gränsen går för ett företag som redan kontrollerar vad som odlas och besprutas med på enorma arealer på jorden och som nu blir ännu mer inflytelserikt över allt från politiker och media till stater och kontinenter. Är det otänkbart att Bayer i framtiden kommer att framföra idén om rätten att få plantera snabbväxande GMO-växtlighet på Mars? De kontrollerar redan ansenliga ytor på jorden med sina produkter.

Forbes Global 2000 Companies List - Monsanto och Bayer, 2018
Forbes Global 2000 Companies List – Monsanto och Bayer, 2018

Relaterat och källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ett sorgligt kapitel som visar att EU har manga GMO vanner.Nu galler det att halla efter Bayer och fingranska dem i sommarna. De kommer ju driva vidare Monsantos intressen annars hade de val inte kopt foretaget.Konsumenter, upp till kamp! Kop inte Bayerprodukter och kolla noggrannt GMO produkter .Kop inte Roundup och avsta fran glyfosat odlade gronsaker.Med andra ord kop ekologiskt.Ju mer som handlar ekologiskt desto battre och sa smaningom gar priserna ner och jordarna blir fruktbara igen.

 • Ja, det var pinsamt för företaget som började sälja frön som bara kunde överleva ett endaste år – genom genmanipulation – att allmänheten fick kännedom om att de hade en armé av häsynslösa legosoldater som höll de förtvivlade, bedragna bönderna i schack, så de beslöt att lägga en dimridå över det här med Blackwater / Akademi.

  Men det är inte så lätt att befria sig från blodet på fingrarna, särskilt inte om det ropar!

 • Enligt Monsanto så köpte de aldrig Academy (fd Blackwater)…

  “For the record, Monsanto didn’t buy Blackwater, and we don’t own it or any part of it now. We think this idea that we did started with this article in The Nation; and you can read more details about this story here.”
  Ref: https://monsanto.com/company/media/q/why-did-monsanto-buy-blackwater-mercenary-army/

  Däremot uppger Intercept-journalisten Jeremy Scahill att Monsanto köpte tjänster från Blackwater. Scahill skriver i The Nation:

  “Over the past several years, entities closely linked to the private security firm Blackwater have provided intelligence, training and security services to US and foreign governments as well as several multinational corporations, including Monsanto, Chevron, the Walt Disney Company, Royal Caribbean Cruise Lines and banking giants Deutsche Bank and Barclays, according to documents obtained by The Nation. Blackwater’s work for corporations and government agencies was contracted using two companies owned by Blackwater’s owner and founder, Erik Prince: Total Intelligence Solutions and the Terrorism Research Center (TRC).”
  Ref: https://www.thenation.com/article/blackwaters-black-ops/

  Tom Helscher, Director, Corporate Affairs, Monsanto Company · Friday, 8/16/2013 1:04 pm:

  “Like a lot of companies, we try to stay aware of threats to our employees or our business by keeping an eye on publicly available information such as websites and news reports. Sometimes we’ve hired outside companies to help us with this. Between 2008 and 2010, we hired a company called Total Intelligence Solutions (TIS) to help us monitor publicly available information.
  In 2010, The Nation published a story about Blackwater. In that story, the reporter said that TIS was part of Blackwater, and that TIS had spoken with us about having their people join animal rights groups. As I said, we did hire TIS for a while to monitor publicly available information. But we were told specifically at the time that they were not part of Blackwater. And they certainly never joined animal rights groups or any other group for us. We don’t have contractors infiltrate third party groups on our behalf nor do we do this ourselves.
  As near as we can figure, this article seems to be where the idea got started. But the article doesn’t say or imply that we ever owned Blackwater or any part of Blackwater. It’s still available online if you’re interested in reading it. You can also check out this recent (2013) tweet from Jeremy Scahill, who was the author of the original story in The Nation: https://twitter.com/jeremyscahill/status/360467680718880770
  Ref: https://gmoanswers.com/ask/why-did-monsanto-need-purchase-blackwater-industries-and-or-any-their-affiliates-if-they-are

 • Hasse

  Det ökända företaget Blackwater bytte namn och blev Akademi. Men deras legoknektar reser fortfarande jorden runt och mördar.

  Akademi köptes upp i största tystnad av Monsanto, som väl behövde en mer konkret och tydlig möjlighet att påverka skeendena, för fem år sedan.

  Så nu förfogar Bayer – förutom över genteknikföretaget Monsanto – även över en egen armé.

  Nationalstaten Sverige har avvecklat sitt försvar. Det fanns inga hot, sa de son gjorde det.

 • Hasse

  Det mycket ökända företaget Blackwater bytte namn och blev Akademi – men det är samma legokenktar som reser världen runt och mördar.

  Monsanto köpte upp Akademi för fem år sedan.

  Så nu har Bayer också en egen armé.

  Nationen Sverige har avvecklat sitt försvar. Det fanns inga hot sa de som gjorde det.

 • Bayer planerar att byta namn på monsanto. Det är vanligt att man gör så när något dåligt kommer till allmänhetens kännedom.

 • Känns lite som när MB köpte Chrysler på 90-talet. MB blev totalt lurade av jänkarna som sålde ett konkursbo med enorma ekonomiska problem, gammalmodig teknik och pensionsåtaganden som MB senare fick var med och finansiera till enorma kostnader. Något skumt är det…

 • Make no mistake. Det är samma elit som driver det hela. Jag förutsåg detta för en massa år sen, att Monsanto skulle “försvinna”. Poängen är att folk nu tror att vi är kvitt detta. Monsanto vill inte synas eller höras. En massa negativ uppmärksamhet tvingade fram det här, garanterat.

 • Kanske ser man “The writing on the wall”? Aldrig har Monsanto haft så mycket morsånd i USA och resten av världen som de senaste 5 åren. Man fick igenom diverse lagar i senaten så att man slapp märka allt GMO med vad det är, en veritabel dödskalle. En viktig milstolpe för det här köpet. Annars är GMO just ett dödskallemärke för en växande skara, skeptiska efter flera cancerkopplingar och ökande misstankar att bl.a. starkt ökande tarmsjukdomar och autism hör ihop med framförallt Roundup/Glyfosat.
  Köpet kan rentav ha utformats så att endast varumärken, marknader och knowhow säljs/köps så att allt “ansvar” stannar hos det gamla bolaget. Snart efter “köpet” är avslutat och aktieägarna fått ut sina slantar sätts då det gamla Monsanto i konkurs, varefter aktieägarna seglar bort i nya lyxjakter. Eventuella miljökrav på att “Monsanto” måste ersätta förstörda jordar och krav på ersättning i nya stämningar för cancer framförallt i yngre ålder hos de som sprutat gifterna yrkesmässigt. (Även Sri Lanka, njurcancer bl.a.) Då kan man begränsa skadestånden till de legala processer som redan pågår.
  Gissar på det hela är ett gigantiskt rävspel som varken EU eller USAs myndigheter vågar lufta, då ägarna kanske t.o.m. är en inflytelserik del av “deep state”, för bägge företagen! USA skulle krävt att åtminstone 50% av köpeskillingen deponerades som säkerthet för eventuella krav.

  För en liten operatör med pågående liknande stämmningar med bötes och skadeståndsbelopp potentiellt i miljardklassen skulle köpet säkert ha stoppats helt.

 • Kanske ett smart drag av Monsanto …. jag menar att sälja nu när de ekologiska tankarna blommar överallt i alla världens hörn.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *