Bayer slukar Monsanto – Blir lika mäktigt som en stat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 juni 2018
- NewsVoice redaktion
Montage: "Planet Bayer"
Montage: "Planet Bayer"
Montage: ”Planet Bayer”

NOTERAT. Bayer slutför uppköpet av Monsanto enligt planerna imorgon fredag. Monsanto ska  upphöra som varumärke, men produkterna som storsäljaren Roundup ska finnas kvar, likaså genmodifierade utsäden och andra bekämpningsmedel samt kemikalier.

Med ett sammanlagt marknadsvärde på astronomiska 160 miljarder dollar är det inte svårt att förstå att det nya gigantiska bolaget kommer att bli lika mäktigt som en mindre stat. Enligt Forbes.com är Bayer innan köpet av Monsanto ett av de 100 största bolagen i världen.

Bayer + Monsanto:

”The $66 billion deal, already approved by the European Union, will create the world’s biggest pesticides and seeds monopoly. The hookup will confine 61 percent of global seeds and pesticides production in the hands of just three megacorporations ― the other two being newly merged DowDuPont, and ChemChina, which acquired pesticides and seed company Syngenta last year.” – Huffington Post

Frågan är var gränsen går för ett företag som redan kontrollerar vad som odlas och besprutas med på enorma arealer på jorden och som nu blir ännu mer inflytelserikt över allt från politiker och media till stater och kontinenter. Är det otänkbart att Bayer i framtiden kommer att framföra idén om rätten att få plantera snabbväxande GMO-växtlighet på Mars? De kontrollerar redan ansenliga ytor på jorden med sina produkter.

Forbes Global 2000 Companies List - Monsanto och Bayer, 2018
Forbes Global 2000 Companies List – Monsanto och Bayer, 2018

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq