EU klubbade just att det kan bli förbjudet att “länka” utan licens på internet

publicerad 20 juni 2018
- av NewsVoice
Axel Voss - Foto: EU-Parlamentet
Axel Voss - Foto: EU-Parlamentet
Axel Voss – Foto: EU-Parlamentet

INTERNET. Det som inte fick hända håller nu på att hända, ett förbud mot att länka utan licens på internet. Idag klubbades Axel Voss förslag bakom “Artikel 13” i EU. Bahnhof skriver att slutet på det fria internet är mycket nära. Nu råder förvirring på nätet om vad som egentligen håller på att ske. NewsVoice snabbutreder.

Text: NewsVoice

“Klartecken för Artikel 13 – ett steg närmare domedagen. Omröstningen i EU-parlamentet om att skärpa den digitala upphovsrätten och skapa ett filter som scannar allt du postar på nätet gick tyvärr igenom EU-parlamentets juridiska utskott. Därför flyttar vi fram visaren till fem i tolv på vår Internet Doomsday Clock.” – Bahnhof på Facebook

Julia Reda på Europaparlamentet har varnat för detta lagförslag. Hon skriver:

“Anyone using snippets of journalistic online content must first get a license from the publisher. This new right for publishers would apply for 20 years after publication.” – Julia Reda, “Extra copyright for news sites”

Med snippets avses den funktion på webben som automatiskt publicerar rubrik, ingress, en bild och en länk till källartikeln så fort någon postar en rå länk på tex Facebook eller på sin blogg. Detta vill nu EU att det ska krävas en licens för att få göra.

Exempel på en snippet:

Det verkar inte som om själva länken i sig kan förbjudas eller stoppas för den som länkar eller har plattformen där länken postas och samtidigt inte har licens för det. Det är endast förhandsvisningen ovan som kan kräva licens, vad vi förstår. Den funktionen står Facebook, WordPress mfl för, och inte du som bloggare.

Men det blir värre ändå varnar Julia Reda. Parlamentarikern Axel Voss försöker få EU att gå med på att formulera reglerna så att bloggar och alternativmedier får det svårt eller omöjligt att existera och verka enligt samma frihetsprinciper som gäller för stora massmedier.

Det kan till och med bli så att tex Google slutar länka till bloggar och alternativmedier eftersom Google annars måste skriva licensavtal med varje liten blogg för att få länka dit i sökträffarna. Vi låter det, i skrivande stund, vara osagt om det är en felaktig tolkning.

Läs mer: To Axel Voss, the European Commission’s plan for a link tax is not extreme enough

NewsVoice hinner inte just nu djupdyka i detta mer än så.

Text: NewsVoice