EU klubbade just att det kan bli förbjudet att “länka” utan licens på internet

18
4289
Axel Voss - Foto: EU-Parlamentet
Axel Voss – Foto: EU-Parlamentet

INTERNET. Det som inte fick hända håller nu på att hända, ett förbud mot att länka utan licens på internet. Idag klubbades Axel Voss förslag bakom “Artikel 13” i EU. Bahnhof skriver att slutet på det fria internet är mycket nära. Nu råder förvirring på nätet om vad som egentligen håller på att ske. NewsVoice snabbutreder.

Text: NewsVoice

“Klartecken för Artikel 13 – ett steg närmare domedagen. Omröstningen i EU-parlamentet om att skärpa den digitala upphovsrätten och skapa ett filter som scannar allt du postar på nätet gick tyvärr igenom EU-parlamentets juridiska utskott. Därför flyttar vi fram visaren till fem i tolv på vår Internet Doomsday Clock.” – Bahnhof på Facebook

Julia Reda på Europaparlamentet har varnat för detta lagförslag. Hon skriver:

“Anyone using snippets of journalistic online content must first get a license from the publisher. This new right for publishers would apply for 20 years after publication.” – Julia Reda, “Extra copyright for news sites”

Med snippets avses den funktion på webben som automatiskt publicerar rubrik, ingress, en bild och en länk till källartikeln så fort någon postar en rå länk på tex Facebook eller på sin blogg. Detta vill nu EU att det ska krävas en licens för att få göra.

Exempel på en snippet:

Det verkar inte som om själva länken i sig kan förbjudas eller stoppas för den som länkar eller har plattformen där länken postas och samtidigt inte har licens för det. Det är endast förhandsvisningen ovan som kan kräva licens, vad vi förstår. Den funktionen står Facebook, WordPress mfl för, och inte du som bloggare.

Men det blir värre ändå varnar Julia Reda. Parlamentarikern Axel Voss försöker få EU att gå med på att formulera reglerna så att bloggar och alternativmedier får det svårt eller omöjligt att existera och verka enligt samma frihetsprinciper som gäller för stora massmedier.

Det kan till och med bli så att tex Google slutar länka till bloggar och alternativmedier eftersom Google annars måste skriva licensavtal med varje liten blogg för att få länka dit i sökträffarna. Vi låter det, i skrivande stund, vara osagt om det är en felaktig tolkning.

Läs mer: To Axel Voss, the European Commission’s plan for a link tax is not extreme enough

NewsVoice hinner inte just nu djupdyka i detta mer än så.

Text: NewsVoice


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
18 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ingvar Kullberg
Gäst
20 juni 2018 kl 12:09

Vad som sker stort sker tyst. Hur mycken debatt har det varit om detta i media och inom de etablerade partierna inklusive Sd? Finns det något annat parti förutom Piratpartiet som engagerat sig i detta?

Jan
Jan
Gäst
20 juni 2018 kl 13:04

Här kan man läsa om chefscensorn själv.
Redan 2014 deklamerade han tydligen att Edward Snowden var en säkerhetsrisk i kollaboration med Ryssland och Kina.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Axel_Voss

Ivan Björn
Ivan Björn
Gäst
20 juni 2018 kl 14:24

Hej Torbjörn.

Redan nu är det problem att man skriver något och hänvisar till något med en länk och länkarna blir med tiden stängda eller kontona blir borttagna.

Med tanke på detta är det inte roligt och därför har jag fått ögonen på VK.com inte minst tack vare dig. Om jag förstår deras licens så fungerar det på det viset att om du skriver om någonting, eller vill bara uppmärksamma på någon video så kopierar VK.com hela videon på ditt VK konto och då finns det inte någon möjlighet för någon att stänga kontona med ett innehåll som försvinner.

Det är också en av anledningarna till varför jag kommer att helt avsluta mitt engagemang på YouTube och på WordPress och övergå helt till VK.com.

Vk.com resonerar så att om jag som individ vill uppmärksamma något så ska det respekteras och det har jag full rätt till.

Min fråga är om jag har missförstått något med VK.com eller uppfattar jag deras strävan efter det fria ordet på internet rätt?

Min nästa fråga är hur den nya lagen kommer att se på hemsidor som t.ex. VK.com där man inte bara länkar till men också hela innehållet hamnar på ens konto så att radering av tredje part blir omöjligt.

Jag vill också påpeka att jag känner till flera som råkade ut för stängda konton på YouTube helt på lösa grunder och själv har jag råkat ut för en sådan förfrågan om licens från YouTube – hade jag inte besvarat den hade mitt konto inte existerat.

Framför allt när man översätter filmer till det svenska språket är det mycket frustrerande om någon går in och stänger konto. Detta har hänt åt några personer i Tjeckien redan.

Så adjö med Google och YouTube samt Word Press för min del.

Tacksam för dina synpunkter Torbjörn och även synpunkter om den USA lag som tillåter att använda kopieringsskyddad material i utbildningssyfte

Den som vill se hur VK.com fungerar kan gärna titta på mitt helt öppna konto där jag har börjat lägga in vissa artiklar samt videor. Det är under uppbyggnad.

https://vk.com/id492332524

Hasse
Hasse
Gäst
20 juni 2018 kl 14:55

Man kan alltid skriva “länkensnamndotcom”. T.ex newsvoicedotse utan att ha länkat något alls.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
20 juni 2018 kl 18:41

Här kan man läsa en mer detaljerad förklaring till vad den nya lagen innebär:

Bahnhof: Artikel 13 – Slutet för vårt öppna och fria internet?

https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2018/06/15/artikel-13-slutet-for-vart-oppna-och-fria-internet

Ingvar Kullberg
Gäst
20 juni 2018 kl 18:44

@Hasse
Sen kan man utveckla små program som översätter “länkensnamndotcom” till körbart URL som man kan klistra in i webbläsarens adressfält, alternativt som även utför detta sista steg. Fritt fram för uppfinningsförmåga.

Julius
Julius
20 juni 2018 kl 18:50

Detta kunde ske enbart med godkännande av landsförrädare till politiker. Oavset högere eller vänster de flesta representerar inte folket,de representerar enbart den dolda makten som styr från bakgrunden.Tyvärr jag ser inga möjligheter att stoppa det eftersom beslutmakten ligger hos politiker och de sitter i banksters knä, punkt slut.

Andersson
Andersson
Gäst
20 juni 2018 kl 18:59

När Socialdemokraterna har politiker som Morgan Johansson och Peter Hultqvist är det illa ställt med demokratin. När de får kritik kallar de det för hat och kräver lagstiftning där kritiker skall dömas till långa fängelsestraff. Dessa herrar anser sig oförvitliga och tar sig rätten att skräddarsy lagar som skyddar dem som personer. När man tar sådana steg gäller samma villkor som för dess själsbröder Honecker och Ceausescu, det går inte längre att gömma sig bakom demokratin eftersom den har de förvandlat till en potemkinkuliss, utan dessa lagar skyddar dem bara så länge deras regim behåller makten. Tyvärr är de väl medvetna om detta och tänker tysta alla kritiker och opinion därav dessa ständiga attacker på yttradefriheten. De håller nu på att passera “Point of no return” så det börjar bli mycket obehagligt för oss som tror på ett öppet och demokratiskt samhälle.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
20 juni 2018 kl 23:12

Länk till EU-dokumentet som avses?

Hasse
Hasse
Gäst
20 juni 2018 kl 23:27

@Ingvar Kullberg
Ja det har du helt rätt i. Faran med ett program är dock att det kan skvallra och därför måste man i princip känna tillverkaren eller göra programmet själv för att vara helt säker.

Ale
Ale
21 juni 2018 kl 07:38

Är det inte inte tämligen lätt att kringgå detta? I ett land utanför EU (EU styr varken världen eller internet) läggs en länkserver upp. Säg att du driver en blogg och du kopierar en länk från Aftonbladet. Du har registrerar ett konto på länkservern som återigen är placerade utanför EU som kör https och du loggar in med en VPN-tjänst. I din bloggpost namnger du din länk till Aftonbladet (politiker-sa-ditt-och-datt) men länkens URL pekar på länkserver utanför EU, dit du har uppodlat länken. När läsaren då klickar på din länk öppnas Aftonbladets länk – från länkserver utanför EU, i läsaren dator allt via VPN?

Ale
Ale
21 juni 2018 kl 08:44

Vad jag förstår, så registrerar då bara Aftonbladets botfilter att en visst server utanför EU gör en DNS-förfrågan om länken på Aftonbladets hemsida. En uppsjö av dylika länkservrar kan dessutom slumpa länkfarmen som olika användare upplodat mellan varandra som TOR ungefär, eller delas efter filöverföringsprotokollet bittorrent. Det lär komma många workarounds. Lagen gäller ju om du som privatperson har spritt upphovsrättsligt material, men du som privatperson har ju bara pekat på en server eller servrar utanför EU, där en länk finns. Inte spritt upphovsrättsligt material?

Men var det inte just med påtryckningar från Bonnier som fick Google att plocka bort Gransknings Sveriges kanal från youtube med lagstiftningsargumentet upphovsrättsligt material?

Dennis
Dennis
Gäst
21 juni 2018 kl 10:04

Total frihet är vad som behövs och enda alternativet nu är till att rösta på http://www.folkhemmetsverige.se

Teofrastus
Gäst
21 juni 2018 kl 10:57

Det kommer alltid att förbli tillåtet för enskilda hemsidor och bloggare att lägga ut en länk som referens. Det är samma sak som när man ger referenser i litteratur och vetenskapliga artiklar. Snippets är en annan sak, men dessa är obehövliga. Så enskilda bloggare behöver inte oroa sig. Men jag kan inte tro att tidningar på Internet skall förbjudas att ge en länk som referens. Det kan inte vara riktigt.

Ingvar Kullberg
Gäst
21 juni 2018 kl 11:23

@Hasse
Programmet skall givetvis vara skrivet med öppen källkod (Open Source).

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
21 juni 2018 kl 12:33

Om en miljon människor skiter i det där så är det ingen lag längre.

Det är ju bara vi som bryr oss som lagen gäller.
Det är vi som gör den giltig. Allt styrs med rädsla.
Precis som i andra sammanhang.

LeifB

Kristina
Gäst
26 juni 2018 kl 15:31
Kristina
Gäst
26 juni 2018 kl 15:34

Det går inte att skicka en kommentar!
Försöker med en annan!
Kolla alertsweden.bloggo.nu – om du bryr dig om din själ!