Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Frank Carlucci död – Han var en personifiering av deep state

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 juni 2018
- Torbjörn Sassersson
Frank Carlucci (1988) - Foto: US Department of Defense, Public Domain
Frank Carlucci - Foto: Ron Hall, Defenseimagery.mil, Public domain
Frank Carlucci – Foto: Ron Hall, Defenseimagery.mil, Public domain

Frank Carlucci avlider i sviterna av Parkinson. Han är mest känd som tidigare amerikansk försvarsminister under Reagan, chef inom CIA och högsta chef på Office of Economic Opportunity för Nixon. Han misstänks även vara en av personerna bakom mordet på president Patrice Lumumba i Kongo 1961. Han kan anses vara personifieringen av en individ inom den djupa staten.

Frank Carlucci (Frank Charles Carlucci III) med italiensk bakgrund hade ett långt framgångsrikt liv inom den amerikanska makteliten. Han började som officer i flottan och blev senare diplomat och federal tjänsteman under fyra presidenter.

Han studerade vid Princeton University där han delade rum med Donald Rumsfeld som var USA:s försvarsminister 1975–1977 och 2001–2006. Carlucci tog examen vid Princeton 1952 och fortsatte sina studier vid Harvard Business School 1954-1955. Han blev senare protégé för Rumsfeld.

Patrice Lumumba, 1960 – Fotograf okänd, Wikimedia- Commons, CC0

Mordet på Lumumba

Carlucci deltog i CIA:s uppdrag i Kongo under den period när Patrice Lumumba mördades 1961. Carlucci förekommer som karaktär i filmen “Lumumba” från år 2000. Han själv förnekar att han var inblandad i mordet på Lumumba. År 2002 lyckades Carlucci med hjälp av ett domslut förhindra att han omnämndes när filmen visades i USA.

I september 1960 utfördes en kupp i Kongo. FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld uppgavs försöka skydda Lumumba, men Sovjet fördömde istället Hammarskjöld för att han påstods vara inblandad i gripandet av Lumumba.

Karriären fortsatte

I början av 1970-talet gjorde Carlucci karriär bla som biträdande minister på departementet för hälsa, utbildning och välfärd då Caspar Weinberger var minister i Richard Nixons kabinett. Carlucci var även USA:s ambassadör i Portugal 1974-1977 och biträdande chef för CIA 1978-1981.

Frank Carlucci var biträdande försvarsminister (1981-1982), nationell säkerhetsrådgivare (1986-1987), och försvarsminister (1987-1989) under Ronald Reagan. Han var styrelseordförande och VD på Sears World Trade (1983-1986).

President Reagan introducerar Frank Carlucci den 23 november, 1987
President Reagan introducerar Frank Carlucci den 23 november 1987 till hans nya uppdrag som försvarsminister. Foto: White House Television Office Records

Kalla krig, Carlyle Group, Pharmacia och Bredbandsbolaget

Under tidigt 1980-tal var han en av drivkrafterna bakom utökade militära investeringar och det militära rymdprojektet Star Wars för att bekämpa Sovjetunionen under en intensiv period av kapprustning. Carlucci sa under en intervju för University of Virginias Miller Center 2001 att USA kapprustade Sovjet till kollaps.

1989 när familjen Bush kom till makten engagerade sig Carlucci i Carlyle Group som ordförande i ett bolag vars affärsidé är att köpa och sälja bolag. Carlyle Group som baseras i Washington har i ledningen haft namn som statssekreterare James Baker, försvarsminister Rumsfeld och Bush den äldre. Bolaget köpte och sålde svenska Bredbandsbolaget, UPC och Comhem.

Han var ledande i expansionen av Carlyle Group till att omfatta uppköp av kommunikationsbolag och fastighetsbolag i Europa, Mellanöstern (bla Saudi) och Asien. Vid slutet av Carluccis engagemang hade bolaget 13 miljarder dollar i tillgångar.

Carlucci var styrelseledamot i en lång rad av stora företag inom kommunikation, läkemedelsbranschen (tex tidigare svenska Pharmacia), vapenindustrin och vårdindustrin. Han var rådgivare i jesuitorden Knights of Malta (ryktet säger inom den militära divisionen) samt han ska även ha varit medlem i Opus Dei. Frank Carlucci hjälpte till med att återställa ryktet för Council on Foreign Relations efter Iran contras-affären.

Svenska medier har helt missat eller valt att inte skriva om Carluccis bortgång (den 3 juni 2018) och fram till idag 10 dagar senare trots hans inflytande över internationell politik, kalla krig och krigföring.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat

NNDB: Frank Carlucci

Chambers Biographical Dictionary, 5th Edition (p.263)
Who Runs Washington? (p.68)
Cambridge Dictionary of American Biography (p.116)
The International Who’s Who 2001 (p.260)
Hutchinson Paperback Dictionary of Biography (p.90)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq