Jens Jerndal överblickar svensk sjukvård: Var finns en oberoende holistisk medicin? – Del 2

0
Kinesisk holistisk medicin - Crestock.com
Kinesisk holistisk medicin – Crestock.com

FÖREBYGGANDE HÄLSOVÅRD. Denna artikelserie överblickar nuläget inom svensk sjukvård och visar vägen till en ny dimension av förebyggande hälsovård som sätter patienten i centrum. Artikelserien är skriven exklusivt för TV Helse av Jens Jerndal, fd professor i holistisk medicin.

Text: Jens Jerndal, fd professor i holistisk medicin

Jens Jerndal, privat foto
Jens Jerndal, privat foto

Om betydelsen av mat och dryck, får läkarna knappast lära sig något alls. Till råga på allt är det minimala de lär sig ofta fel och återspeglar industrins intressen, inte konsumenternas. Detsamma gäller Livsmedelsverkets kostråd. Följer man dem, ja då har man stora utsikter att få problem med både vikten och hälsan.

Men inte ens de läkare som tänker självständigt, skaffar sig egen oberoende information, och ifrågasätter de ”uppifrån” påbjudna behandlingsprotokollen, har i praktiken möjlighet att påverka utvecklingen.

De som inte inrättar sig i leden och lyder order finner sig snart utan jobb. Och skulle de därtill ha vågat behandla patienter på ett icke-auktoriserat sätt – i synnerhet om de fått bättre resultat och faktiskt botat patienterna – så riskerar de att bli fråntagna sin läkarlegitimation och bli arbetslösa, eller till och med åtalade och dömda för att ha riskerat sina patienters hälsa och liv. Vi har färska exempel på detta här i vårt eget land. Inför det perspektivet väljer, förståeligt nog, de allra flesta läkare att tiga och göra som de blir tillsagda.

Läs hela krönikan i TV Helse | Mediasamarbete

Text: Jens Jerndal, fd professor i holistisk medicin

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer