DGS redaktör hotad i fritaxi – “Jag ska sticka dig som – ett – gris!”

publicerad 10 juni 2018
- av NewsVoice
Fritaxi i Stockholm - Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos

FRITAXI. Patrik Engellau som är redaktör för Det Goda Samhället (DGS) hotades i en fritaxi under helgen. Det var under en spontan taxiresa i centrala Stockholm som Engellau konstaterade att taxametern var “trimmad”. När han påpekade det hotade fritaxiåkaren med orden: “Jag ska sticka dig som ett gris!”.

Patrik Engellau berättar att han befann sig på Stureplan där han vinkade in en taxi utan att han var medveten om att det var en fritaxi. “Jag var väl tankspridd eller något”, skriver Engellau på DGS. Efter bara några hundra meter, vid Linnégatan, visade plötsligt taxametern på 150 kronor. När det påpekades härsknade taxiföraren till och hotade med att sticka Engelau som ett gris samtidigt som denne drog med sin hand över sin egen strupe.

Patrik Engellau kommer aldrig mer anlita fritaxi - Foto: Den Nya Välfärden, Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Patrik Engellau kommer aldrig mer anlita fritaxi – Foto: Den Nya Välfärden, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Engellau försökte då omedelbart avbryta resan och med fara för sitt liv betalade han hela summan. Det gick bra utan konsekvenser för hans liv och hälsa. Engellau skriver på DGS att han lovar sig själv att aldrig mer anlita fritaxi.

“När jag efteråt tänker på händelsen slår det mig att fritaxis affärsidé egentligen är glasklar, logisk och fullt begriplig. Den är att beslutsamt och hänsynslöst skörta upp varje passagerare som varit oförsiktig eller okunnig nog att kliva in i fritaxin.”

Engellau filosoferar i sin artikel på DGS runt händelsen i taxin. Kunde fritaxiföraren både lura och hota sin kund tack vare att föraren med största sannolikhet aldrig mer skulle konfronteras av samma kund?

“En fritaxichaufför behöver inte ta några sådana hänsyn eftersom sannolikheten att han ska råka ut för samma kund en gång till är praktiskt taget obefintlig. Någon omtanke om fritaxikårens renommé finns inte.” – Engellau

Artikeln uppdateras när mer information kommer NewsVoice till känna.

Text: NewsVoice | Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos.se