FRITAXI. Patrik Engellau som är redaktör för Det Goda Samhället (DGS) hotades i en fritaxi under helgen. Det var under en spontan taxiresa i centrala Stockholm som Engellau konstaterade att taxametern var “trimmad”. När han påpekade det hotade fritaxiåkaren med orden: “Jag ska sticka dig som ett gris!”.

Patrik Engellau berättar att han befann sig på Stureplan där han vinkade in en taxi utan att han var medveten om att det var en fritaxi. “Jag var väl tankspridd eller något”, skriver Engellau på DGS. Efter bara några hundra meter, vid Linnégatan, visade plötsligt taxametern på 150 kronor. När det påpekades härsknade taxiföraren till och hotade med att sticka Engelau som ett gris samtidigt som denne drog med sin hand över sin egen strupe.

Patrik Engellau kommer aldrig mer anlita fritaxi - Foto: Den Nya Välfärden, Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Patrik Engellau kommer aldrig mer anlita fritaxi – Foto: Den Nya Välfärden, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Engellau försökte då omedelbart avbryta resan och med fara för sitt liv betalade han hela summan. Det gick bra utan konsekvenser för hans liv och hälsa. Engellau skriver på DGS att han lovar sig själv att aldrig mer anlita fritaxi.

“När jag efteråt tänker på händelsen slår det mig att fritaxis affärsidé egentligen är glasklar, logisk och fullt begriplig. Den är att beslutsamt och hänsynslöst skörta upp varje passagerare som varit oförsiktig eller okunnig nog att kliva in i fritaxin.”

Engellau filosoferar i sin artikel på DGS runt händelsen i taxin. Kunde fritaxiföraren både lura och hota sin kund tack vare att föraren med största sannolikhet aldrig mer skulle konfronteras av samma kund?

“En fritaxichaufför behöver inte ta några sådana hänsyn eftersom sannolikheten att han ska råka ut för samma kund en gång till är praktiskt taget obefintlig. Någon omtanke om fritaxikårens renommé finns inte.” – Engellau

Artikeln uppdateras när mer information kommer NewsVoice till känna.

Text: NewsVoice | Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
11 juni 2018 kl 17:32

Jag nämnde i min kommentar ovan att svenska massmedier har börjat publicera “förbjudna reportage”. Här är ett bra exempel från idag i Expressen:

Okända eleven visade sig vara våldtäktsman och kidnappare

ALVESTA. I spåren av flyktingkrisen belastades svenska kommuner hårt. Trots kontakt med tre städers socialtjänst kunde nyanlända Amar, 14, gå med vapen till skolan, kidnappa chaufförer och prostituerade, sälja droger i tvättstugan och smälta in i skolklasser han inte gick i. I folkbokföringen är han fortfarande minderårig. Nu förs han till Kumlaanstalten.

Så här rakt på sak kommenterar HejaFinland på Flashback:

“Något har hänt med Expressen och tom Aftonbladet. Förut var det en myt att “ensamkommande” inte var barn, det var en myt att asylinvandrare begick sexualbrott. Nu skriver de allt mer om det och de gör det innan valet. Inför förra valet gjorde de tvärt om, falsk rapport från Sandviken om hur lönsam migrationen var. AB har en ny chefredaktör men Expressen har samma gamla gubbe som drevat mot SD och hängt ut alla privatpersoner som kritiserat män som i denna artikel. I framtiden kommer de senaste årens mediekultur diskuteras på journalistutbildningarna.” Källa: https://www.flashback.org/t2949296p1

Torbjörn Sassersson red.
Admin
11 juni 2018 kl 12:04

Anna-L at 11:26

Jag grundade NewsVoice 2011 och är redaktör. NewsVoice (NV) är på intet sätt invandrarfientligt. Jag är själv gift med en afrikanska och har två barn med henne. Själv använder jag högst motvilligt termen “invandrare” eftersom den infekterats av svenska rasister, många från vänstern. På fritiden umgås jag mycket och helst med personer från andra kulturer. Mina grannar är från andra kulturer.

Jag vet inte hur många 100-tals artiklar i NV som handlar om brottslighet utförda av “vita” från Nord och Väst. Artiklar om “migrant/invandrarbrottslighet” är kraftigt underrepresenterat i NV. Ska vi ha “balans” på den punkten måste jag låta publicera 100-tals artiklar om migrantvåldet.

NewsVoice speglar det misstroende som riktats mot den svenska regeringen gällande migrations/asylpolitik precis som allt fler massmedier gör dagligdags sedan en tid tillbaka.

Engellau meddelar att han inte polisanmälde händelsen i helgen. Jag förstår honom. Till vilken nytta ska det polisanmälas? Polisen har inte tid och gör inget om det är “fel” signalement.

Det finns förmodligen inget mer att säga i denna tråd, men exempel på migrantrelaterat våld kommer att publiceras. Denna artikel ovan är kanske ett exempel på migrantvåld eller inte alls.

Anna-L
Anna-L
Gäst
11 juni 2018 kl 11:26

@Birgitta: Det följer samma tendens som man ser på vissa andra sidor – nämligen belysa den brottslighet som begås av invandrare, men inte bry sig om andra liknande brott begångna av män med namn som Lars och Peter. Och ja, jag vill hävda att personer bakom dessa sidor drivs av ett hat mot invandrare.

Om nu nyheten här var att Engellaus liv var i fara, hur kommer det sig att Norrmalmspolisen inte säger sig ha någon polisanmälan? Det hade jag gärna fått svar på.

Birgitta
Birgitta
Gäst
11 juni 2018 kl 11:01

Anna-L. Vad snabb du är med att dra rasistkortet när problemet, med en fulspelande taxichauför, som Patrik Engellau belyser kan förstås och förklaras ur en filosofisk synvinkel. Vissa tror sig med rätta kunna bedra andra eftersom de upplever sig vara osynliga, vilket är ett problem som diskuterats sedan antiken. Inget nytt under solen.

Vad som är ett verkligt stort problem är att politiker och SMS gjort osynligheten till ett PK rättesnöre. Människor som ljuger, bedrar, mördar, våldtar eller bara är allmänt kriminella osynliggörs i statistik, hos polisen, i MSM och i rättsväsendet. Det finns idag nästan inget straff för de som osynliggör sig själva och bedrar andra. Däremot börjar det bli allt vanligare att skambelägga, åtala och bestraffa de som försöker att synliggöra de osynliga och deras handlingar, vilka med statens goda minne börjat pretendera på ideologisk och religiös överhöghet i samhället.

“Platon skrev om fritaxisyndromet i boken Staten som är en samling diskussioner med Sokrates som ledande figur. I just det här fallet resonerar Platons bror Glaucon om en person som heter Gigas eller möjligen Gyges. Gigas har hittat en ring som gör honom osynlig. (Tolkien har lånat berättelsen i en av sina böcker.) Därmed är Gigas som en fritaxiförare. Om fritaxiföraren bedrar sina kunder är det som om han vore osynlig. Varför skulle han inte lura dem? Glaucon filosoferar att ingen människa som kunde göra sig osynlig skulle ha anledning att underlåta att stjäla om han gick på marknaden, att våldta vilken kvinna som helst som tilltalade honom eller mörda någon som vore hans fiende eller som bara kunde rånas i största allmänhet.”

Torbjörn Sassersson red.
Admin
11 juni 2018 kl 07:12

Anna-L at 06:41

Faktum är att jag helt missade att taxiföraren sa “ett gris” istället för “en gris” när jag först la in artikeln för publicering. Jag var tvungen att fråga Engellau om han skrivit fel, men det skulle vara “ett gris”. Jag förstod då att vissa läsare omedelbart skulle reagera på att vi publicerat en artikel där signalementet på den som i praktiken mordhotade Engellau kunde misstänkas vara tex migrant. Jag fick fundera ett tag, men beslöt mig för att inte agera som massmedierna i Sverige och svenska polisen som är hell-bent på att dölja härkomst.

Den stora nyheten med denna händelse är att i helgen hade Sverige kunnat förlora en redaktör för en viktig tidning. Nu lyckades Engellau lösa situationen genom att böja sig för den kriminella föraren som både trimmat sin taxameter och mordhotat sin kund.

Anna-L
Anna-L
Gäst
11 juni 2018 kl 06:41

@Sherlock. Det var det jag misstänkte…

Är det kanske ett korrekt antagande att nyheten om en fuskande friåkare INTE hade blivit en nyhet i Newsvoice om man inte hade kunnat läsa in en invandringskoppling, dvs om chaffören faktiskt hetat Peter eller Lars?

Sherlock Olsson
Sherlock Olsson
Gäst
10 juni 2018 kl 21:48

@Anna-L

Elementärt min käre Watson. Alla, utom du, utgår från att friåkaren inte hette Peter eller Lars. Är du med nu då eller behöver du en vidare och grundligare förklaring?

Mvh Skogåsbon
Mvh Skogåsbon
Gäst
10 juni 2018 kl 21:31

Reinfeldt är medskyldig till detta samhälles förfall, och i detta ingår naturligtvis detta kulturberikande som vi fått.

Anna-L
Anna-L
Gäst
10 juni 2018 kl 17:35

RMG49. Jag är inte med på vad det har med detta att göra. Förklara gärna

RMG49
RMG49
Gäst
10 juni 2018 kl 12:32

Reinfelds mångkultursamhälle…vad tycker Patrik om det tro ?