USA, Israel och Europa fortsätter att angripa Syrien – Assad: Det handlar om att komma åt en marknad

publicerad 26 juni 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Bashar al-Assad - Pressfoto
Bashar al-Assad - Pressfoto
Bashar al-Assad - Pressfoto

DEN SYRISKA MARKNADEN. President Assad förklarar varför USA, Israel och Europa fortsätter att angripa Syrien. Det handlar om att rita om kartan i hela Mellanöstern. Det handlar om dominans och att försöka kontrollera ett oberoende Syrien.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Enligt Syrian Arab News Agency slog israeliska missiler ned under måndagen i närheten av Damaskus. Attacken kommer ett dygn efter att Israel skjutit iväg en amerikansk Patriot-robot mot en syrisk drönare som gick i riktning mot Israel.

En syrisk militär källa uppger att drönaren aldrig ha varit avsedd för att på något sätt angripa Israel och att den inte träffades av Patriot-roboten. Russia Today skriver att Israels angrepp mot Syrien har intensifierats de senaste månaderna.

Syrian Arab News Agency uppger att terroristgruppen al-Nusra fortsätter att terrorisera civilbefolkningen och syriska statstrupper i de södra delarna av Syrien, men att deras öde kommer att gå samma väg som de övriga väststödda terroristgrupperna som ställer till med kaos i landet. De kommer också att besegras.

Assad intervjuas den 24:e juni 2018 i Damaskus. Foto: NTV Channel
Assad intervjuas den 24:e juni 2018 i Damaskus. Foto: NTV Channel

President Assad säger i en intervju att landet förblir politiskt enat, men att det slits isär geografiskt i och med att olika externa intressen angriper olika landsdelar.


Han säger att provokationerna mot Syrien inte kan stoppas. Lögner sprids kontinuerligt i media. USA kan plötsligt attackera när Washington behagar. Internationella lagar respekteras inte och FN fungerar inte eftersom djungels lag råder, över hela världen, säger Assad i intervjun.

Assad varnar återigen för hur USA med sina allierade europeiska partners försöker rita en ny karta för Mellanöstern där Syrien är ett centralt geografiskt område. Han kallar Syrien för ett huvudsakligt stridsområde där Ryssland spelar en mycket viktigt roll för att stoppa hegemoniska krafter från att ta kontrollen.

Assad:

"If you talk about the war, it’s becoming now an international war, because that’s how it started. Actually, it wasn’t only about the government in Syria; the government in Syria is independent, we have good relations with Russia, with China, and other countries, and the United States wanted to re-draw the map of the world politically, and maybe militarily, so Syria was one of the main battlefields to re-draw this map, at least in the Middle East.

That’s why when you talk about those interests, this is a fight between these powers: the main power: the United States and their allies supporting the terrorists, and the goal is to have hegemony, and the other power is Russia with its allies, their aim is to fight the terrorism and to restore the international law."

Han förklarar att USA och Väst inte kan acceptera oberoende stater. Assad beskriver att Syrien vid sidan av Nordkorea, Iran och Ryssland (precis som Kina, red anm) alla har ambitioner att stå oberoende och att det starkt ogillas.

Assad:

"Syria is part of the group of countries that are considered as independent: Syria, Iran, North Korea, and now Russia as an independent country. So, the West doesn’t accept any independent position. America doesn’t accept any European independent position. And that’s why you have a problem in Russia with the US, because you wanted to be independent, and they don’t accept you, even if you are a great power or not, you cannot be independent."

Assad förklarar i intervjun att de ledande europeiska länderna är i behov av nya marknader oct att Syrien är en av dessa, men att den syriska ledningen inte tillåter dem att få komma åt Syrien.

För att lyckas med att komma åt Syrien måste omvärlden "opinionsutbildas" genom media så att Assad framstår som en besinningslös diktator som dödar sitt eget folk med giftgas (red anm). 

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor