Enligt ryska uppgifter förmedlade av Vesti News samlar Ukraina stora styrkor på gränsen till Donbass i östra Ukraina innanför den buffertzon som avtalats i Minsk-avtalet.

Patrick Lancaster, eget arbete
Patrick Lancaster, eget arbete

Om detta stämmer eller ej är svårt att avgöra men rapporten från Vesti News tycks stämma överens med uppgifter från OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine (SMM).

Det gör även uppgifter från frilansjournalisten Patrick Lancaster som befinner sig i Donbass som under en längre tid rapporterat om granatattacker mot civila mål från vad som sägs vara Ukrainska styrkor.

Är det en ren styrkedemonstration av politiska skäl eller förbereder Ukrainska styrkor en massiv attack mot Donbass-regionen? Om en attack, kommer den ske under eller efter fotbolls-VM?

Text: Pål Bergström, Palbergstrom.com

Källor och relaterat


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Kanske kommer historien med kriget 20080808 upprepa sig.
  Den gången var det Georgien som uppmuntrat av NATO/USA gav sig på Syd Osetien (?).
  Detta mitt under OS.
  Kanske är det dags igen. Känner inte att Ukrainas ledare skulle vara svårare att övertala
  än Shakasviili var i Georgien.

  Trist, kanske därför som jag inte följer sporten, den drar mycket skit med sig.
  Se gärna filmen war20080808 uruppförandet av den var planerad till Kiev men
  stoppades , handgripligen, av politiska skäl.

  LeifB

 2. Det kanske är som man sade oss på Sth Univ våren 2006 – USA är på dekis och känner sig extremt hotade. Man påtalade vidare att den händelseutveckling som USA genomgått pekar på en rätt snabb kollaps av rent ekonomiskt/sociala skäl.
  Sett i det perspektivet blir deras agerande under Obama och Trump synnerligen förklarligt.
  Det svenska ordet är PANIK!.

 3. Om en inflytelserik rysk kanal går ut med denna typ av uppgift (Ukraina är ju en rysk angelägenyet) kan det mycket väl leda till att en plan inte iscensätts. Man kan välja att avvakta. Samma sak gällde RT:s kommentar om att det inom kort kan ske en ny giftgasattack i Syrien.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här