Sossarna kan göra dig till en uteliggande fattigpensionär

publicerad 6 juni 2018
- av NewsVoice
NewsVoice om din pension i Sverige
NewsVoice om din pension i Sverige - Du riskerar att bli en uteliggande fattigpensionär
NewsVoice om din pension i Sverige – Du riskerar att bli en uteliggande fattigpensionär.

DEBATT OM DIN PENSION. “Att det svenska pensionssystemet har kollapsat verkar inte många ha förstått och det är ett komplicerat system med stora brister för en allt större andel av svenska pensionärer”. Det skriver Jan Norberg som hänvisar till en artikel i Samhällsnytt. NewsVoice kompletterar med citat från debatten 2012 i Newsmill. 

Sammanställning: NewsVoice | #valet2018#svpol

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto“Tveklöst måste man som normal svensk inkomsttagare kunna sätta resultatet av detta katastrofala system i relation till den information som nu allt oftare landar framför näsan på oss alla. Läs denna artikel och grunna på vad som väntar dig när din pensionen ska börja betalas ut”, skriver Norberg och syftar på artikeln: “Pensionsmyndighetens larmrapport: Kvarts miljon svenska pensionärer under fattigdomsgränsen” av Mats Dagerlind.

Han fortsätter:

“Precis som Sverige sticker ut i Norden när det gäller asylinvandring, utmärker sig Sverige också beträffande att ha en exceptionellt hög andel fattigpensionärer. Vissa menar att det finns ett samband.”

Dagerlind förklarar att enligt EU:s statistikorgan Eurostat klarar inte Sverige av att nå upp till mer än en blygsam mittenplacering bland EU:s medlemsländer där många är betydligt mindre rika än Sverige.

Vill du bli en uteliggande fattigpensionär?

Pensionsmyndighetens undersökning visar att antalet fattiga pensionärer minskar i Norden utom i Sverige där fattigdomen tvärtom ökar.

Mats Dagerlind, pressfoto
Mats Dagerlind, pressfoto

“En annan kategori som ökar i Sverige är de hemlösa pensionärerna. Fler och fler äldre svenskar hänvisas till ett liv på gatan och till att sova på parkbänkar och bussar. Situationen för dessa förvärras dessutom av att de blivit en målgrupp för ligor som sysslar med personrån.” – Mats Dagerlind

Dagerlind pekar framför allt ut Socialdemokraterna som roten till det onda. Han påpekar att S varje år satsat miljardbelopp på migration och integration i statsbudgeten och kommer imorgon torsdag tillsammans med Mp, V och C att försöka rösta igenom en amnesti för 9000 afghanska migranter som beräknas kosta minst tre miljarder kronor.

“Hur kan vi bara sitta tysta och se på när våra politiker norpar våra inbetalningar och ger oss tillbaka enbart en skärv av vad vi betalat in till systemet? Det övergår i alla fall mitt förstånd”, skriver Norberg om uppmanar till diskussion i NewsVoice kommentarsfält.

Mats Jangdal som driver Frihetsportalen.se föreslår i sin artikel “Vi måste kunna välja våra egna pensionsvillkor” från 2012 att:

Mats Jangdal - Pressfoto“Med andra ord söker jag en förändring som gör det möjligt för fler att ordna sin försörjning efter pensioneringen på sitt eget sätt, på sina egna villkor, med egna pengar. Jag vill bryta det totala beroendet av offentligt styrd pension. Bryta pensionernas totala koppling till börsen.”

Jan Norberg är inne på samma linje som Mats Jangdal var 2012. Är du snart pensionär eller kanske bara 40 år gammal, ta kontrollen över dina pengar redan nu. Norberg skriver:

“Hjärntvätten att Staten tar hand om oss då vi blir gamla och skröpliga sitter djupt hos de äldre generationerna och tilltron till politiker som någon slags övermänniskor vilka alla vill oss enbart gott är ett synsätt som måste brytas. Politiker måste detroniseras från sina välbetalda taburetter och individerna själva tillåtas att ta ett eget betydligt större ansvar för sina liv, så också den egna ålderdomen.”

Vad tycker du? Diskutera i kommentarsfältet nedan.

Sammanställning: NewsVoice | #valet2018#svpol

Relaterat och källor