BBC: John Cleese kritiserar brittisk press för lögner och trivialisering

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 11 juli 2018
- NewsVoice redaktion
John Cleese och Emily Maitlis - Foto: BBC Newsnight
John Cleese och Emily Maitlis - Foto: BBC Newsnight
John Cleese och Emily Maitlis – Foto: BBC Newsnight

PUBLIC SERVICE. BBC Newsnight fick sig en kalldusch igår när komikern John Cleese ger bottenbetyg för brittisk press och public service. “It’s the lying and the triviality that I object to”, säger Cleese i direktsändning. Han visade ett stapeldiagram över hur allmänheten uppfattar trovärdigheten hos public service i Europa och Storbritannien rankades 33, på sista plats.

John Cleese har annonserat att han är beredd att lämna Storbritannien på grund av att “the lying and triviality” i den brittiska pressen och public service och hans beslutsamhet blev inte bättre av att Storbritannien i en EU-undersökning (European Broadcasting Union) hamnade längst ner på skalan för hur allmänheten uppfattar trovärdigheten hos de olika ländernas press, skriver bla RT.

Source: EBU based on Eurobarometer 88
Source: EBU based on Eurobarometer 88
Public service trust poll EU 2018
Public service trust poll EU 2018

TV-ankaret Emily Maitlis på BBC Newsnight försökte avfärda den dåliga placeringen i enkätundersökningen med att låg trovärdighet inte nödvändigtvis betyder samma sak som icke sant.

Clese säger att han planerar att eventuellt lämna Storbritannien för att flytta till den lilla karibiska ön Nevis.

Läs artikeln i RT för en djupare analys

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag tror inte att Cleese tänker flytta till Nevis, det säger han nog bara på skoj. Man sant är ju att brittisk journalistik generellt är äcklig och förljugen. Detta stämmer som vi alla vet in även på svensk mainstreammedia.

  Kan inte svära på att Anders Lindberg har fel i påståendet “Public Service är inte vänster” och jag bryr mig uppriktigt sagt inte om vilket, för högern är inte ett skit bättre. Diskussionen höger-vänster inom politiken är en distraktion avsedd att rikta människors uppmärksamhet bort från sakfrågorna. Helt klart är dock att journalistiken, som den tar sig uttryck i SVT och SR, är antingen helt falsk eller skruvad.

  För övrigt förtjänar Lindberg att bli utskrattad, han är en av de mest uppenbara och motbjudande lögnarna i hela Sverige. Förr eller senare får man skörda vad man sått.

 • Svenskarna tror på sina dagstidningar och på radio och TV, utsäger de båda stapeldiagrammen, vilket inte förvånar mig. Här är auktoritetstron hög och den svenska fördumningsskolan har lyckats mycket väl i sitt uppsåt att INTE förmedla kunskap och ett rationellt och kritiskt tänkande hos de uppväxande massorna, som ju hela tiden bara blir fler och fler, hitkomna från underutvecklade dysfunktionella länder utanför Europa. Skolans främsta mål är ju sedan studentexamen togs bort 1968, att åstadkomma “jämställdhet”. Alla skolelever skulle ju bli behöriga till att kunna fortsätta att studera vidare på universitet och högskolor.

  Enligt det övre diagrammet hyser 62% av svenskarna tillit till pressen och 36% misstror den. I UK är det tvärtemot: endast 23% tror på den, medan hela 73% misstror pressen.
  Beträffande “Media, som jag uppfattar vara radio och TV, är en hög tilltro en bristvara både för Sveriges del, liksom för UK. Endast 13 respektive 9% tror på media i Sverige respektive UK.
  Å andra sidan ser vi en ovanligt stor misstro i UK på hela 52%, medan i Sverige har endast 20% en låg tillit till radio/TV.
  Resultatet av Sveriges riksdagsval i september kan inte betraktas att bli korrekt, då allt för många inte har fått rätt och riktig omvärldsinformation under de senaste 16-17 åren. Mörkläggning, fake news och rena lögner har kolporterats av naturligtvis inte bara media, inklusive SR/SVT, utan även av politiker och allsköns myndighetspersoner.
  Sorry, men vi svenskar lever numera i en bolsjevik-diktatur, men har oss mest själva att tacka för det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *