FBI: ge dina bilnycklar en foliehatt för att stoppa biltjuvar

3
449
FBI "bagde and gun". Foto: FBI, Wikimedia, PublicDomain
FBI ”bagde and gun”. Foto: FBI, Wikimedia, Public Domain

I takt med att tjuvar och kriminella får allt större tekniska möjligheter att kapa bilar uppmanar experter allmänheten att lägga bilnycklarna i aluminiumfolie under natten.

Nästan alla bilnycklar idag använder trådlösa signaler för att öppna eller låsa en bil. Men den tekniken, som funnits i årtionden, kan utnyttjas av tjuvar. Detta genom att, med rätt sorts utrustning till hands, skicka ut elektromagnetiska signaler som nycklarna kan snappa upp. På så sätt kan man öppna en bil utan att behöva ha någon bilnyckel till hands.

Därför uppmanar experter allmänheten att lägga bilnycklarna i aluminiumfolie under natten för att på så sätt blockera de elektromagnetiska signalerna till nycklarna.

Även om det inte är idealiskt så är det det billigaste sättet. Cyberhotet är så dynamiskt och förändras hela tiden”, säger Holly Hubert, som varit verksam som cybersäkerhetsexpert inom FBI, till Detroit Free Press.

För att säkerställa att aluminiumfolien verkligen blockerar signalerna till och från bilnyckeln kan man prova att försöka öppna sin bil med bilnyckeln i aluminiumfolien. Går bilen inte att öppna kan man sova tryggt över att inga tjuvar kan öppna din bil genom dina bilnycklar.

Text: Nya Dagbladet

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Nycklarna sänder bara radiosignal när man trycker på en knapp, annars är den helt tyst. Således spelar det ingen roll om man har nycklarna i en aluminium eller ligger öppna, det händer inget ändå. Du kan inte aktivera nyckeln på avstånd med några signaler.
  Fullständigt meningslöst råd.

 2. Moderator: Vill du radera min tidigare kommentar och ersätta den med detta i stället:

  Att vira in nyckeln i folie är enbart nödvändigt för den typ av nyckel som automatiskt känner av att du närmar dig bilen, dvs när du kan öppna och starta bilen bara du kommer när den. Har du en fjärrkontroll med knappar som man måste trycka på för att öppna dörrarna är det meningslöst att vira in nyckeln i folie, det går inte att läsa av en sådan nyckel på avstånd utan att samtidigt trycka på öppningsknappen.
  Detta borde klart framgå av artikeln.
  Det går också bra att ha vilken metallbox som helst att förvara den mer avancerade typen av bilnyckel i.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här