Julian Assange kan överlämnas till brittiska myndigheter – Från fängelse till fängelse?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 juli 2018
- Torbjörn Sassersson
Julian Assange. Foto: Ricardo Pati, Cancilleria del Ecuador. Licens: CCBY-SA2.0, Wikimedia Commons
Julian Assange - Foto: Ricardo Pati Cancilleria del Ecuador. Licens: CC BY SA2.0, Wikimedia Commons
Julian Assange – Foto: Ricardo Pati Cancilleria del Ecuador. Licens: CC BY SA2.0, Wikimedia Commons

Enligt källor till RT ska Julian Assange överlämnas av Ecuadors ambassad i London till brittiska myndigheter. Det kan ske inom en vecka, enligt RT:s chefredaktör Margarita Simonyan. Uppgifterna stöds av The Times och Wikileaks.

“My sources tell Assange will be handed over to Britain in the coming weeks or even days”, skrev Simonyan på Twitter, ett tweet som återpostades av WikiLeaks.“Like never before, I wish my sources were wrong”, avslutade Simonyan.

Tidigare i veckan skrev The Times att Ecuador intensivt diskuterar ett överlämnande av Assange, som blivit en börda för Ecuador. Källor nära Assange säger att USA utövar starka påtryckningar mot Ecuadors regering. RT skriver att källor uppger att USA hotar med att blockera ett IMF-lån till Ecuador.

“Sir Alan Duncan, the Foreign Office minister, is said to be spearheading the diplomatic effort. Sources close to Assange said he himself was not aware of the talks but believed that America was putting “significant pressure” on Ecuador, including threatening to block a loan from the International Monetary Fund (IMF) if he continues to stay at the embassy.” – RT

Nu kan vad som helst hända. Antingen överlämnas Assange eller så händer ingenting, kanske beroende på att en överlämning avslöjats av RT och Väst gör allt för att förlöjliga RT (red anm).

“Britain is in high-level talks with Ecuador in an attempt to remove Julian Assange from its London embassy, where he has been sheltering for more than six years.” – The Times

Artikeln i Times kom bara några veckor innan den nya presidenten Lenin Moreno i Ecuador ska besöka Storbritannien. Moreno ska tidigare ha kallat Assange för en “hacker”, ett “ärvt problem” och en “sten i skon”.

Julian Assange har suttit i “fängelse” på Ecuadors ambassad i London sedan 2012.

Läs mer om Julian Assange i NewsVoice

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq