Kina utvecklar ljudlösa lasergevär som kan skjuta nära en kilometer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Lasergevär från Chengdu Hengan Police Equipment Manufacturing Company

South China Morning Post skriver att Kina nu utvecklat fungerande handhållna lasergevär som kan träffa sitt mål på ett avstånd av 800 meter eller längre. Det ljudlösa vapnet får skinnet på offret att bli till kol, det orsakar intensiv smärta och kan antända brännbart material med en osynlig laserstråle. 

Vapnet heter “ZKZM-500 laser assault rifle” och går även under smeknamnet “laser AK-47” eftersom storlek och vikt på vapnet liknar en AK-47. Vapnet klassificeras som icke dödande. Det ska vara ljudlöst. Laserstrålen är dessutom osynlig och vapnet kan skjuta genom glas, uppger den kinesiska tidningen. Självklart är geväret rekylfritt.

Lasergeväret utvecklas vid “Xian Institute of Optics and Precision Mechanics” i provinsen Shaanxi. Litiumbatterierna kan ge 1000 “skott” som är upp till två sekunder långa. Priset landar på 15,000 amerikanska dollar per gevär. Tanken är att vapnet i första hand ska användas av kinesiska specialförband inom polisen.

KZM-500 laser assault rifle. Bild: South China Morning Post
KZM-500 laser assault rifle. Bild: South China Morning Post

Amerikanska medier har tagit upp nyheten, men vissa bedömare där misstänker att vapnet är rent båg.

Bilderna på vapnen i denna artikel kommer från South China Morning Post. De visar två olika modeller av lasergevär som sägs vara tillverkade av företaget “Chengdu Hengan Police Equipment Manufacturing Company” respektive “Xian Institute of Optics and Precision Mechanics”.

Text: NewsVoice

Relaterat och källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: lasergevär
 • Ljudlöst? Laser handlar om hög energi. En laserprojektil skall alltså passera ca 1 km med gas, d v s luftens atmosfär. Med högt energi-innehåll lär detta knappast ske “ljudlöst”, då miljardtals med molekyler skall fås att svänga i samma frekvens, som laserprojektilen. Inte ens en blixt är ljudlös.

  En annan sak är tekniken att hålla samman en laserprojektil så att den sammanhållen träffar målet. Detta ger högst “anslagsenergi”. Antag att x W sänds från en 10mm utskjutningsanordning. Omedelbart kommer gasmolekyler att starta att svänga i frekvensen. Detta gäller inte enbart i riktning mot målet, utan samtidigt i andra riktningar. Alltså ett slags friktion. Efter 1 km kommer laserprojektilen att ha en utbredning på metrar och utgångsenergin ha minskats ned till nivå som knappast är dödande. Någon matematiskt begåvad läsare, som gitter, kan ju redovisa vad som gäller.

  Hela artikeln är en HOAX!

 • @Leif
  Jag vet för det var därför jag skrev ”teoretiskt” och ”jag tror det när jag ser det”. Men de har ju länge arbetat på detta och det är väl inte omöjligt att de förr eller senare får till det rätt. När det gäller att ta fram vapen så är människan både finurlig som företagsam.

 • Aron, sant att dom kan poppa ballonger på avstånd, avstånd på ett par meter. Det är annorlunda än kilometer.

 • Vapnet skjuter således med frekvenser som mänskligt öga normalt inte ser. Men detta är inte detsamma som att vapnet skjuter osynligt, då enkla hjälpmedel torde avslöja.

 • Det finns ju redan små handhållna gröna lasrar som kan poppa ballonger på avstånd. Skalar man upp det lite är det väl inte helt omöjligt att man rent teoretiskt kan steka mänskligt bacon på avstånd. Men jag tror det när jag ser det eller känner hur det bränner till och luktar grillat.

 • Att både USA och Kina utvecklar, eller försöker utveckla, laservapen är känt. USA ligger som så oftast först. Man spendera betydligt mer pengar på utvecklingen. SCMP är välkänd som ett lögnmedia som driver förtalskampanjer mot fastlandskina samtidigt som man ylar högt om att Kina försöker begränsa yttrandefriheten och pressfriheten. Tidningen är rena propagandaministeriet för USA. Att ett handhållet vapen kan åsamka skador på det avståndet strider mot naturlagarna. USA har sådana vapen i bruk, men dom väger flera ton och är monterade på fartyg. Dom är så energikrävande och tunga att fordon helt enkelt inte klarar att bära dom.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *