Kina utvecklar ljudlösa lasergevär som kan skjuta nära en kilometer

publicerad 3 juli 2018
- av NewsVoice
Lasergevär från Chengdu Hengan Police Equipment Manufacturing Company

South China Morning Post skriver att Kina nu utvecklat fungerande handhållna lasergevär som kan träffa sitt mål på ett avstånd av 800 meter eller längre. Det ljudlösa vapnet får skinnet på offret att bli till kol, det orsakar intensiv smärta och kan antända brännbart material med en osynlig laserstråle. 

Vapnet heter “ZKZM-500 laser assault rifle” och går även under smeknamnet “laser AK-47” eftersom storlek och vikt på vapnet liknar en AK-47. Vapnet klassificeras som icke dödande. Det ska vara ljudlöst. Laserstrålen är dessutom osynlig och vapnet kan skjuta genom glas, uppger den kinesiska tidningen. Självklart är geväret rekylfritt.

Lasergeväret utvecklas vid “Xian Institute of Optics and Precision Mechanics” i provinsen Shaanxi. Litiumbatterierna kan ge 1000 “skott” som är upp till två sekunder långa. Priset landar på 15,000 amerikanska dollar per gevär. Tanken är att vapnet i första hand ska användas av kinesiska specialförband inom polisen.

KZM-500 laser assault rifle. Bild: South China Morning Post
KZM-500 laser assault rifle. Bild: South China Morning Post

Amerikanska medier har tagit upp nyheten, men vissa bedömare där misstänker att vapnet är rent båg.

Bilderna på vapnen i denna artikel kommer från South China Morning Post. De visar två olika modeller av lasergevär som sägs vara tillverkade av företaget “Chengdu Hengan Police Equipment Manufacturing Company” respektive “Xian Institute of Optics and Precision Mechanics”.

Text: NewsVoice

Relaterat och källa