Newsvoice.com inte samma sak som Newsvoice.se – Snart krockar vi i Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 juli 2018
- Torbjörn Sassersson
The Real NewsVoice - Montage: Newsvoice.se

Det råder förvirring kring nyhetsappen Newsvoice.com som inte är samma som nyhetskanalen Newsvoice.se. Bakom bolaget Newsvoice som äger Newsvoice.com finns helt andra personer, och USA var ursprungligen marknaden för appen. Nu har det via Instagram kommit fram att Newsvoice.com ska introduceras i Sverige trots uppgiften om att det inte skulle ske.

Det som är problematiskt är att båda två Newsvoice har i princip samma affärsidé respektive publicistisk idé förutom att båda tjänsterna har identiska namn. Appen Newsvoice startades 2017 av Victor Lidholt som tidigare kom från Google, och USA var den primära marknaden för tjänsten. Nyhetskanalen Newsvoice (Newsvoice.se) startades 2011 med Sverige som marknad, men tanken var att kunna expandera ut i världen genom att bli tvåspråkig (svensk/engelsk). Det har ännu inte realiserats.

Åsa Sundberg från “Norrsken House” ett slags kontorskollektiv för uppfinnare och IT-företag i Stockholm, skriver på Instagram den 21 juni 2018:

“Ett spännande möte. Viktor Lidholt lämnade Silicon Valley och Google för Sthlm och Newsvoice – Mot bakgrund av verklighetens polarisering, filterbubblor och fake news grundade Viktor nyhetsappen Newsvoice, som förändrar vårt sätt att ta till oss nyheter – genom att visa nyheter ur olika perspektiv. Tekniken bakom appen skannar och analyserar artiklar på hundratals nyhetssajter, för att ge läsare olika vinklar och förståelse för att en fråga kan uppfattas olika, världen över.
I dag ligger fokus på den amerikanska marknaden som domineras av ett fåtal stora mediekoncerner. Men en Sverigelansering ligger inte långt bort.”

Åsa Sundberg träffade Viktor Lidholt från NewsVoice.com - Skärmdump: Instagram
Åsa Sundberg träffade Viktor Lidholt från NewsVoice.com – Skärmdump: Instagram

Därmed är det sagt att Newsvoice.com planerar att lanseras i Sverige. Newsvoice.com:s grundare Viktor Lidholt skrev emellertid via Linkedin den 4:e april 2017 följande:

“Newsvoice.com riktar sig enbart mot den amerikanska marknaden, och vi kommer inte att marknadsföra sidan i Sverige. Vi har inga planer på att konkurrera med din sida.”

Expansionen kommer sannolikt som ett resultat av att Newsvoice.com i mars 2018 fick 2 miljoner kronor från nya investerare. I april 2017 skrev jag artikeln: “Får NewsVoice.se konkurrens av NewsVoice.com om nyhetsperspektiv?”. Svaret verkar alltså bli “ja”.

Ingen från Newsvoice.com har någon gång tagit direkt kontakt med mig som grundare och redaktör för Newsvoice.se. Det är istället jag som sökt Lidholt via Linkedin och då fått responsen ovan i april 2017. Lidholt skrev då även att deras app eventuellt kan få ett annat namn i Sverige på grund av krocken med Newsvoice.se. Jag besvarade att jag skulle ta in en second opinion om det.

Newsvoice.com säljs in av Viktor Lidholt

Företaget Newsvoice består idag av följande personer:

Montage: Newsvoice.se finns på Crunchbase.com
Montage av tre skärmdumpar från Crunchbase.com – Här redovisas felaktigt att Newsvoice.se dragit in 32K Euro. I själva verket var det Newsvoice.com som fick pengarna. Påståendet har därefter tagits bort från Crunchbase.

Newsvoice.com drog in 32K euro i namnet Newsvoice.se

Situationen blir allt mer märklig när det gäller Newsvoice.com första investeringsrunda som skedde bla via sajten Crunchbase.com där någon lagt upp en sida om Newsvoice.se. Då publicerades foto på mig, länk till NewsVoice.se etc på investerarsidan utan min vetskap. Newsvoice.com drog sedan in motsvarande 320,000 kr via Crunchbase vilket annonserades den 28:e februari. När jag tillsammans med Crunchbase försökte utreda vad som hänt kom det fram att Crunchbase registrerat att Newsvoice.se fått in 32K euro, vilket också är en av de första finansieringarna som Newsvoice.com fick 2017.

Fler journalister som försökt reda ut sammanblandningen:

“En betaversion av Newsvoice har funnits tillgänglig i ett par veckor, men går nu att ladda ned för både Apple och Android, samt att hitta på Newsvoice.com – inte att förväxla med nyhetssajten Newsvoice.se.” – Mikaela Åkerman, Dagens Media, 4 april 2017

Rättelse: I en tidigare version hade Breakit blandat ihop appen Newsvoice med sajten Newsvoice.se. Sting-bolaget Newsvoice är en nyhetsapp och ett community som länkar till högkvalitativa artiklar med olika perspektiv.” – Erik Wisterberg, Breakit, 13 feb 2017

Om NewsVoice läsare och andra är förvirrade över sammanblandningen mellan Newsvoice.com och Newsvoice.se så har vi full förståelse för det. Även vi måste tänka till för att försöka förstå turerna.

Har du idéer om hur företaget bakom Newsvoice.com egentligen planerar strategiskt, kommentera gärna nedan. Vad tycker du att jag som grundare ska göra?

Text: Torbjörn Sassersson, text redigerad 13 juli

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Ingen tvekan om att Viktor Lidholt som 2017 startade Newsvoice.com har stora ambitioner. Först var det bara USA som var marknaden (enligt dem) och därför skulle inte Newsvoice.com krocka med Newsvoice.se (mail), men nu vill Lidholt att hans Newsvoice.com ska ta planeten…

  Aftonbladet (28 juni): Viktor, 43, vill göra världens största nyhetsapp

  “Från Norrby till Silicon Valley – och tillbaka till Sverige, men med världen i kikaren. Viktor Lidholt såg en lucka i medielandskapet och lämnade toppjobbet på Google för att satsa på drömmen: att skapa världens största nyhetsapp.
  – Jag har stora visioner. Jag vill förändra världen, säger appmakaren från Uppsala.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3d6L6/viktor-43-vill-gora-varldens-storsta-nyhetsapp

 • Ingen tvekan om att Viktor Lidholt som 2017 startade Newsvoice.com har stora ambitioner. Först var det bara USA som var marknaden (enligt dem) och därför skulle inte Newsvoice.com krocka med Newsvoice.se (mail), men nu vill Lidholt att hans Newsvoice.com ska ta planeten…

  Aftonbladet (28 juni): Viktor, 43, vill göra världens största nyhetsapp

  “Från Norrby till Silicon Valley – och tillbaka till Sverige, men med världen i kikaren. Viktor Lidholt såg en lucka i medielandskapet och lämnade toppjobbet på Google för att satsa på drömmen: att skapa världens största nyhetsapp.
  – Jag har stora visioner. Jag vill förändra världen, säger appmakaren från Uppsala.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3d6L6/viktor-43-vill-gora-varldens-storsta-nyhetsapp

 • Viktor Lidholt från Newsvoice.com skriver via Linkedin att det var ett missförstånd från Åsa Sundbergs sida att Newsvoice.com ska etablera sig i Sverige.

  Lidholt: “Vi har inga planer alls på att etablera oss i Sverige. ”

  Ok vi får se. Vi får fortsätta bevaka varandras satsningar.

 • Viktor Lidholt från Newsvoice.com skriver via Linkedin att det var ett missförstånd från Åsa Sundbergs sida att Newsvoice.com ska etablera sig i Sverige.

  Lidholt: “Vi har inga planer alls på att etablera oss i Sverige. ”

  Ok vi får se. Vi får fortsätta bevaka varandras satsningar.

 • Sälj och byt namn, ex newschoice.se. Investera pengarna i att utöka och förbättra verksamheten. Ett gyllene tillfälle!

 • Sälj och byt namn, ex newschoice.se. Investera pengarna i att utöka och förbättra verksamheten. Ett gyllene tillfälle!

 • Med tanke på alla de samlade kunskaper jag har om hur den dolda makten fungerar ser jag lanseringen av NewsVoice.com som ett försök för att återvinna människornas förtroende inom mediainformation och samtidigt skapa sig en stark informationskanal i åtminstone en del av världen. Att NewsVoice.se är i ögon på etablissemanget kan vem som helst räkna ut.
  Det politiska och MSM samhälle försöker med alla medel att misskreditera alternativmedia men eftersom NewsVoice.se är en registrerad tidning med en ganska försiktig redaktör så har de inte tillräckligt med medel för att misskreditera NewsVoice.se.

  Granskning Sverige kunde de misskreditera genom så kallade svaga punkter i deras sätt att hantera samhällsfrågor. Likaså även några andra alternativmedia. Det räcker att göra bort sig bara en gång med någon känslig artikel och MSM sätter in klorna i en.

  NewsVoice.se är under luppen och det sättet på vilket är artiklarna misstänkliggjorda i kommentarer och eller de som uttrycker en åsikt visar tydligt att de så kallade Expo vakter har bytt taktik och skepnad. Resultat av detta syns tydligt på kommentarer där den rikedom och utbyte av tankar och livssyn som fans förut på NewsVoice.se har minskat radikalt.

  Att NewsVoice.se är i ögonen på etablissemanget är givet inte minst med tanke på kraftiga reaktioner mot artiklar som avslöjade etablissemangets struktur i början då NewsVoice.se etablerades. I denna försiktighet har även artiklar som handlar om den andliga delen av människan eller om man så vill den hela människan, minskat.

  Viss information utelämnar jag här, men när Rauni Kilde gick vidare skrev jag på uppmaning av Torbjörn en artikel om hennes arbete och livssyn. Artikeln blev aldrig publicerad utan att jag fick veta om jag felade i mitt sätt att skriva. Rauni Kilde är en person som etablissemanget inte såg på med blida ögon. Liknande hände när jag skrev en artikel om att Leva på ljus. Den kom in på NewsVoice.se skriven av någon annan i en populistisk anda.

  Vad jag vill säga med detta är att den bredd som NewsVoice.se hade från början har bytts ut mot försiktighet i ganska stor utsträckning. Detta kan kanske bero på Torbjörns bakgrund i hanteringen med ryktesspridning.

  Nu slutligen till punkten hur man ska hantera NewsVoice.com. Ett sätt är att skaffa sig dyra advokater som ska försvara NewsVoice.se:s ställning i Sverige mot NewsVoice.com.

  Ett annat sätt är att verkligen undersöka vad läsarna vill läsa om och uppmana läsarna att stödja NewsVoice.se ekonomiskt. Bara en miniprenumeration på 20 kronor i månaden och 2 000 stödjande läsare skulle vara en god början.

  Slutligen har jag full förståelse för att Torbjörn gör ett mycket god arbete och min anmärkning på uteblivna artiklar ska ses i perspektivet: ”Skulle NewsVoice.se vara mera populärt om dessa artiklar blev publicerade? Skulle NewsVoice.se vara mera populär om det fanns även den andliga dimensionen med jämna mellanrum i vissa artiklar? Med andlig dimension menar jag bland annat människan eget ansvar för sin hälsa, sinnets påverkan på människan välbefinnande, Epigenetik m.m. Jag vet inte och har inte svaren.
  Jag misstänker också att NewsVioce.se är stark censurerad i sökmotorer. Vissa artiklar som borde ha tusentalsläsare har ibland några hundra läsare.

  Själv håller jag på att dra mig ur mitt engagemang på internet och kommentera olika artiklar m.m. för att jag vill avsätta mera tid att översätta olika videor till svenska.
  Så här sätter jag också punkt. Jag är medveten om att denna kommentar är för lång och den behöver inte vara publicerad. Detta är avsedd för Torbjörn, personligen eller offentligt, spelar ingen roll.

 • Med tanke på alla de samlade kunskaper jag har om hur den dolda makten fungerar ser jag lanseringen av NewsVoice.com som ett försök för att återvinna människornas förtroende inom mediainformation och samtidigt skapa sig en stark informationskanal i åtminstone en del av världen. Att NewsVoice.se är i ögon på etablissemanget kan vem som helst räkna ut.
  Det politiska och MSM samhälle försöker med alla medel att misskreditera alternativmedia men eftersom NewsVoice.se är en registrerad tidning med en ganska försiktig redaktör så har de inte tillräckligt med medel för att misskreditera NewsVoice.se.

  Granskning Sverige kunde de misskreditera genom så kallade svaga punkter i deras sätt att hantera samhällsfrågor. Likaså även några andra alternativmedia. Det räcker att göra bort sig bara en gång med någon känslig artikel och MSM sätter in klorna i en.

  NewsVoice.se är under luppen och det sättet på vilket är artiklarna misstänkliggjorda i kommentarer och eller de som uttrycker en åsikt visar tydligt att de så kallade Expo vakter har bytt taktik och skepnad. Resultat av detta syns tydligt på kommentarer där den rikedom och utbyte av tankar och livssyn som fans förut på NewsVoice.se har minskat radikalt.

  Att NewsVoice.se är i ögonen på etablissemanget är givet inte minst med tanke på kraftiga reaktioner mot artiklar som avslöjade etablissemangets struktur i början då NewsVoice.se etablerades. I denna försiktighet har även artiklar som handlar om den andliga delen av människan eller om man så vill den hela människan, minskat.

  Viss information utelämnar jag här, men när Rauni Kilde gick vidare skrev jag på uppmaning av Torbjörn en artikel om hennes arbete och livssyn. Artikeln blev aldrig publicerad utan att jag fick veta om jag felade i mitt sätt att skriva. Rauni Kilde är en person som etablissemanget inte såg på med blida ögon. Liknande hände när jag skrev en artikel om att Leva på ljus. Den kom in på NewsVoice.se skriven av någon annan i en populistisk anda.

  Vad jag vill säga med detta är att den bredd som NewsVoice.se hade från början har bytts ut mot försiktighet i ganska stor utsträckning. Detta kan kanske bero på Torbjörns bakgrund i hanteringen med ryktesspridning.

  Nu slutligen till punkten hur man ska hantera NewsVoice.com. Ett sätt är att skaffa sig dyra advokater som ska försvara NewsVoice.se:s ställning i Sverige mot NewsVoice.com.

  Ett annat sätt är att verkligen undersöka vad läsarna vill läsa om och uppmana läsarna att stödja NewsVoice.se ekonomiskt. Bara en miniprenumeration på 20 kronor i månaden och 2 000 stödjande läsare skulle vara en god början.

  Slutligen har jag full förståelse för att Torbjörn gör ett mycket god arbete och min anmärkning på uteblivna artiklar ska ses i perspektivet: “Skulle NewsVoice.se vara mera populärt om dessa artiklar blev publicerade? Skulle NewsVoice.se vara mera populär om det fanns även den andliga dimensionen med jämna mellanrum i vissa artiklar? Med andlig dimension menar jag bland annat människan eget ansvar för sin hälsa, sinnets påverkan på människan välbefinnande, Epigenetik m.m. Jag vet inte och har inte svaren.
  Jag misstänker också att NewsVioce.se är stark censurerad i sökmotorer. Vissa artiklar som borde ha tusentalsläsare har ibland några hundra läsare.

  Själv håller jag på att dra mig ur mitt engagemang på internet och kommentera olika artiklar m.m. för att jag vill avsätta mera tid att översätta olika videor till svenska.
  Så här sätter jag också punkt. Jag är medveten om att denna kommentar är för lång och den behöver inte vara publicerad. Detta är avsedd för Torbjörn, personligen eller offentligt, spelar ingen roll.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *