Newsvoice.com inte samma sak som Newsvoice.se – Snart krockar vi i Sverige

publicerad 12 juli 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
The Real NewsVoice - Montage: Newsvoice.se
The Real NewsVoice - Montage: Newsvoice.se
Viktor Lidholt berättar för välden vad som är The Real NewsVoice - Montage av Newsvoice.se som skojar lite med Newsvoice.com som skojar lite med Newsvoice.se

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDet råder förvirring kring nyhetsappen Newsvoice.com som inte är samma som nyhetskanalen Newsvoice.se. Bakom bolaget Newsvoice som äger Newsvoice.com finns helt andra personer, och USA var ursprungligen marknaden för appen. Nu har det via Instagram kommit fram att Newsvoice.com ska introduceras i Sverige trots uppgiften om att det inte skulle ske.

Det som är problematiskt är att båda två Newsvoice har i princip samma affärsidé respektive publicistisk idé förutom att båda tjänsterna har identiska namn. Appen Newsvoice startades 2017 av Victor Lidholt som tidigare kom från Google, och USA var den primära marknaden för tjänsten. Nyhetskanalen Newsvoice (Newsvoice.se) startades 2011 med Sverige som marknad, men tanken var att kunna expandera ut i världen genom att bli tvåspråkig (svensk/engelsk). Det har ännu inte realiserats.

Åsa Sundberg från "Norrsken House" ett slags kontorskollektiv för uppfinnare och IT-företag i Stockholm, skriver på Instagram den 21 juni 2018:

"Ett spännande möte. Viktor Lidholt lämnade Silicon Valley och Google för Sthlm och Newsvoice - Mot bakgrund av verklighetens polarisering, filterbubblor och fake news grundade Viktor nyhetsappen Newsvoice, som förändrar vårt sätt att ta till oss nyheter - genom att visa nyheter ur olika perspektiv. Tekniken bakom appen skannar och analyserar artiklar på hundratals nyhetssajter, för att ge läsare olika vinklar och förståelse för att en fråga kan uppfattas olika, världen över.
I dag ligger fokus på den amerikanska marknaden som domineras av ett fåtal stora mediekoncerner. Men en Sverigelansering ligger inte långt bort."

Åsa Sundberg träffade Viktor Lidholt från NewsVoice.com - Skärmdump: Instagram
Åsa Sundberg träffade Viktor Lidholt från NewsVoice.com - Skärmdump: Instagram

Därmed är det sagt att Newsvoice.com planerar att lanseras i Sverige. Newsvoice.com:s grundare Viktor Lidholt skrev emellertid via Linkedin den 4:e april 2017 följande:

"Newsvoice.com riktar sig enbart mot den amerikanska marknaden, och vi kommer inte att marknadsföra sidan i Sverige. Vi har inga planer på att konkurrera med din sida."

Expansionen kommer sannolikt som ett resultat av att Newsvoice.com i mars 2018 fick 2 miljoner kronor från nya investerare. I april 2017 skrev jag artikeln: "Får NewsVoice.se konkurrens av NewsVoice.com om nyhetsperspektiv?". Svaret verkar alltså bli "ja".

Ingen från Newsvoice.com har någon gång tagit direkt kontakt med mig som grundare och redaktör för Newsvoice.se. Det är istället jag som sökt Lidholt via Linkedin och då fått responsen ovan i april 2017. Lidholt skrev då även att deras app eventuellt kan få ett annat namn i Sverige på grund av krocken med Newsvoice.se. Jag besvarade att jag skulle ta in en second opinion om det.

Newsvoice.com säljs in av Viktor Lidholt

Företaget Newsvoice består idag av följande personer:

Montage: Newsvoice.se finns på Crunchbase.com
Montage av tre skärmdumpar från Crunchbase.com - Här redovisas felaktigt att Newsvoice.se dragit in 32K Euro. I själva verket var det Newsvoice.com som fick pengarna. Påståendet har därefter tagits bort från Crunchbase.

Newsvoice.com drog in 32K euro i namnet Newsvoice.se

Situationen blir allt mer märklig när det gäller Newsvoice.com första investeringsrunda som skedde bla via sajten Crunchbase.com där någon lagt upp en sida om Newsvoice.se. Då publicerades foto på mig, länk till NewsVoice.se etc på investerarsidan utan min vetskap. Newsvoice.com drog sedan in motsvarande 320,000 kr via Crunchbase vilket annonserades den 28:e februari. När jag tillsammans med Crunchbase försökte utreda vad som hänt kom det fram att Crunchbase registrerat att Newsvoice.se fått in 32K euro, vilket också är en av de första finansieringarna som Newsvoice.com fick 2017.

Fler journalister som försökt reda ut sammanblandningen:

"En betaversion av Newsvoice har funnits tillgänglig i ett par veckor, men går nu att ladda ned för både Apple och Android, samt att hitta på Newsvoice.com – inte att förväxla med nyhetssajten Newsvoice.se." - Mikaela Åkerman, Dagens Media, 4 april 2017

"Rättelse: I en tidigare version hade Breakit blandat ihop appen Newsvoice med sajten Newsvoice.se. Sting-bolaget Newsvoice är en nyhetsapp och ett community som länkar till högkvalitativa artiklar med olika perspektiv." - Erik Wisterberg, Breakit, 13 feb 2017

Om NewsVoice läsare och andra är förvirrade över sammanblandningen mellan Newsvoice.com och Newsvoice.se så har vi full förståelse för det. Även vi måste tänka till för att försöka förstå turerna.

Har du idéer om hur företaget bakom Newsvoice.com egentligen planerar strategiskt, kommentera gärna nedan. Vad tycker du att jag som grundare ska göra?

Text: Torbjörn Sassersson, text redigerad 13 juli

Relaterat