Online poker – Skatteregler i Sverige

publicerad 29 juli 2018
- Underhållning @NewsVoice
Online poker- Image provided by Semsolutions.net

Online poker- Image provided by Semsolutions.net

När online poker blev populärt i Sverige ställdes frågan om hur skatteregler skulle beräknas. Den svenska staten var proaktiv och belade spel på nätet med en skatt på 30% kallad ”skatt på kapitalinkomst”. Det prövades i den dåvarande EG-domstolen som slog fast att Sverige bröt mot de internationella konkurrenslagarna i och med den skatten.

Sverige fick välja att:

 • Tillåta skattefria vinster från spel inom EU
 • Införa skatt på samtliga vinster i Sverige

Staten insåg att den lämpliga vägen att gå var att låta alla vinster vara skattebefriade så länge spelet bedrivs innanför EU. Så är det också idag, och kommer så att vara fram till och med den 1 januari 2019 då den nya spellagen träder i kraft i Sverige.

Var kan jag spela utan att betala skatt på vinsterna?

Pokerspel bedrivs i många länder, och många av dem är tillgängliga i Sverige via internet. För att vara helt säker på att man inte ska behöva deklarera sina vinster så gäller det att man väljer en spelportal som har sin licens utfärdad inom den Europeiska Unionen (EU) eller Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet (EES).

Hur vet man det då? Genom att titta längst ner på den sidan du vill spela poker online hos kan du avgöra huruvida de har en licens inom EU/EES eller inte. 888 poker har till exempel en licens från Gibraltar som presenteras tydligt längst ned på deras sida. Om en pokersida visar sin licens på samma tydliga sätt så betyder det att du kan vara säker på att det är ett skattefritt alternativ.

ArcanumSkolan 2024

Vanliga länder som licensierar poker online och andra spel på nätet

Det finns en ganska stor mängd länder som erbjuder licenser för pokerspel på nätet. Här får du en lista på de vanligaste länder som erbjuder en EU spellicens:

 • Malta
 • Cypern
 • Gibraltar
 • Storbritannien
 • Estland
 • Lettland

Det finns också en hel del länder utanför EU/EES som erbjuder pokerspel online. Spelar du hos dem betyder det inte att du får en sämre upplevelse, eller att du får sämre villkor. Det enda det betyder är att du blir skatteskyldig på dina vinster. De vanligaste länder vi ser som erbjuder spel online utanför EU är:

 • Alderney
 • Antigua & Barbuda
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Isle of Man

Om du väljer ett av dessa länder när du vill spela poker på nätet kommer du att behöva deklarera dina vinster. Enligt skatteverket är det dina nettovinster som ska beskattas. Det betyder att du måste beräkna insättningarna du gör, förluster du haft och även rake-backs och eventuella bonusar. Har du då gjort en vinst hos en spelsida så ska du betala skatt. Den ligger på 30 % av vinstsumman och deklareras under Kapitalinkomst. Tänk på att du aldrig kan kvitta en vinst från en spelsida mot en förlust på en annan spelsajt. Varje spelbolag du spelat hos beräknas var för sig. Du kan läsa mer om detta hos skatteverket. (Källa: Skatteverket.se)

Specialregler: Spelbolag inom EU med spel som är licensierade utanför

Det är inte helt ovanligt att man får se en spelsida presentera en licens från Malta. Men när man öppnar spelet i fråga så står det att det är licensierat i Curaçao. Vad betyder det? Ska man betala skatt eller inte då? Juridiken är extrem krånglig när det gäller detta och det finns nog inte en enda jurist som kan svara på detta. Enligt praxis har det dock kommit att bli att man utgår från spelportalens placering, inte själva spelet. I föregående exempel blir alltså spelen skattefria även om just de alltså är licensierade utanför EU.

Vad händer med skatt på poker när den nya spellagen kommer?

Faktum är att allt blir mycket enklare för dig som vill spela poker på nätet. Samtliga spelsidor som vill bedriva spel i Sverige måste då ha en svensk spellicens. Du kommer då inte behöva titta på var de olika sidorna har sin licens utfärdad. Alla bolag som inte ansöker om, eller som inte blir godkända för, en svensk spellicens kommer att bli olagliga att spela på och kommer heller inte att kunna nås på samma enkla sätt som idag.

De fällor som idag kan göra att du helt plötsligt måste deklarera dina inkomster och utgifter på pokerspel kommer därmed att elimineras helt och hållet. Den stora fråga som många ställer sig är dock: Kommer spel på nätet vara fortsatt skattefritt? Svaret på den fråga är ja, vinster på spel kommer även i framtiden vara skattebefriade. Däremot kommer de bolag som bedriver spelen i Sverige att få betala skatt. Det blir en skatt på 18 % av deras vinster som går rakt in i statskassan där de kan göra stor nytta.

Ditt spelande kommer alltså i framtiden innebära att du är med och bidrar till vår välfärd, utan att själv behöva skatta för dina spelvinster.

Text: Extern skribent

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Online poker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *