Polisen utreder Simon Gärdenfors och Anton Magnusson – för videon Rape the baby

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 juli 2018
- Torbjörn Sassersson
Simon Gärdenfors och Anton Magnusson - Rape the baby tonight
Simon Gärdenfors och Anton Magnusson - Rape the baby tonight
Simon Gärdenfors och Anton Magnusson som sjunger “Rape the baby tonight”

Polisen har idag inlett en förundersökning mot komikerna Simon Gärdenfors och Anton Magnusson för rappvideon “Rape the baby” (våldta bebisen) efter att starka reaktioner uppstått hos svenska folket. De enda som försökt släta över videon, som alltså uppmanar till våldtäkt av bebisar, är kulturpersoner inom svenska medier.

Text: Torbjörn Sassersson, texten är uppdaterad kl 13:30, 2 juli

Komikerna var länge tysta om vad varför de producerat videon allt medan 100,000-tals visningar på YouTube och ännu fler på Spotify spridit låten sedan 2015. Först igår meddelar Simon Gärdenfors att videon bara var på skoj och att de båda komikerna är emot pedofili, skriver SVT, som tar parti för komikerna.

Situationen är idag helt annorlunda för komikerna efter att polisen valt att inleda en förundersökning. Det meddelar Bo Norgren som är handläggare vid Nationellt IT-brottscentrum vid Nationella Operativa Avdelningen med kontor i Stockholm.

Denna historia har flera mycket laddade aspekter och frågorna är ännu fler. Hur kunde denna video få existera ända sedan 2015 utan att någon reagerat tidigare? Varför försöker svenska massmedier släta över videon? Varför avbokar inte SVT den ena komikerns närvaro i ett kommande TV-program?

Jonatan Alfvén, privat foto
Jonatan Alfvén, privat foto

En av de som reagerat starkt mot videon och kulturelitens beteende är Jonatan Alfvén. Han har samlat en stor mängd följare på Facebook vilka försökt skapa adekvata reaktioner hos polisen, medierna och allmänheten. Han har en del saker att säga. Det framgår enligt hans erfarenheter av komikerna att de inte alls ställer sig emot pedofili, snarare tvärtom.

Jonatan Alfvén skriver idag på Facebook:

“Simon Gärdenfors och Anton Magnusson (Mr Cool) musikgrupp Specialisterna berättade att de sjungit om att våldta små bebisar för att underlätta för andra män att våldta spädbarn. Skulle de lyckas få se en våldtäkt av ett barn är det värt all tid och arbete de lagt ner på låten. I sin ilska går man även på en familjemedlem till mig och säger åt henne att suga av deras könsorgan.”

Alfvén skriver att hans och andras debattartiklar och insändare som tagit ställning emot komikernas video konsekvent vägrats att tas in av massmedierna.

“Var är alla journalister som ska stå på barnets sida? Internet kokar över, polisanmälningarna haglar. SVT vägrar ta avstånd. Spotify och Facebook tar bort deras material. Stora namninsamlingar görs. Avbokningarna fortsätter samtidigt som utsatta kvinnor berättar om hur dessa texter river upp gamla sår. Folk är ledsna och upprörda och mitt i allt detta frågar jag mig: Varför är inte våra röster värda att ta på allvar?”.

Istället får komikerna gräddfiler in i massmedier där de kan urskulda sig och få tala fritt oemotsagt, naturligtvis alltid under lättsamma och skojiga former.

SVT urskuldar och slätar över

NewsVoice har varit i kontakt med Pia Hellertz som skickade in ett mail till SVT där hon frågar varför SVT planerar att ta in Simon Gärdenfors i studion. Hellertz citerar från texter i sitt mail till SVT från komikernas låtar och hon skriver i sin anmälan:

“SVT och programchef Thomas Hall! Vad sysslar ni med? Är det se här ni inte kan avstånd från. Vad finns det att diskutera!? Samtidigt ska vi betala för det här!? Jag är totalt mållös och på gränsen till uppgiven av era åsikter och ståndpunkter!”

NewsVoice publicerar nedan några utdrag från Simon Gärdenfors låttexter som legat uppe på YouTube bla sedan 2013 på kanalen Rappare i samverkan som ligger bakom sajten Rappareisamverkan.se (Binero.se).

“Jag hatar dig din j*vla h*ra jag ska kniva dig
Slänga din döda kropp över mig så du kan rida mig
Spruta i din döda f*tta
Köra in bladet i din röv och vricka
Så du börjar blöda f*tta”

“Ska köra in sågen i underlivet på dig
Under tiden ska jag skära upp din röv och stoppa in en hundring in i den
Som en symbol för den h*ra du är”

“Ditt jävla l*der, du kan sluta och skrika
För jag har Gud på min sida…”

“Göra dig gravid, göra en abort
Tvinga dig att äta fostret och säga att det är gott”

“Jag har en son, Traumatiserad Efter Åratal Av Övergrepp
Lite långt namn kanske, men det passar honom perfekt
Jag tröstar mina barn, jag ger dem prinsesstårtor
Jag menar, dom är ju trots allt incestoffer”

“Öh, barn är som vuxna
Det enda dom tänker på hela dagarna är att kn*lla
Om det inte är meningen att vi ska kn*lla barn
Varför gör jag då det var varannan dag, höh?
Har du kn*llat ett barn (Ja, det har jag)
Var det gulligt och svagt? (Ja, det var det)
Så ta det lite lugnt, det är bara lite sex
Om det är fel att kn*lla barn så vill jag inte ha rätt
(Men Anton, det ju ett lagbrott)
Huh, då har du nog aldrig sett en riktigt fin barnkropp (Mmh)
Tänk att ha s*x med ett spädbarn, (oh)”

Ref: genius.commoflage-lyrics
Ref: sanderlei.com.br

En Nicki på SVT Kontakt besvarade igår Hellertz mail.

Från: SVT <kontakt@svt.se>
Skickat: den 1 juli 2018 15:36

“Hej Pia, Tack för att du hör av dig. Vi uppskattar ditt engagemang! Thomas Hall, vår programchef på Nöje, säger som sagt att vi tar frågan på stort allvar men är idag inte redo att hasta fram ett beslut om Simons medverkan i augusti. Han vill dock poängtera att låten aldrig har varit aktuell för vår inspelning.

Jag tar vidare din synpunkt.
Bästa hälsningar, Nicki, SVT Kontakt”

I realiteten tar SVT inte alls frågan på allvar. Jonatan Alfvén skriver att Thomas Hall plötsligt gått på semester. Alfvén misstänker att SVT kollegialt beskyddar komikerna. Han skriver:

“Man försöker tysta ner stormen och komma smidigt undan. Det är väldigt anmärkningsvärt. Simon och Anton är dock en gammal kollega. De har båda gjort program i SR/SVT/TV 4. Det är troligtvis därför de skyddas.”

Till och med Alex Schulman urskuldar videon i sin artikel: “Pedofili-låten är vidrig – men måste få finnas”:

Alex Schulman - Foto: Magnus Ragnvid, Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Alex Schulman – Foto: Magnus Ragnvid, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

“Det är så sorgligt. Och eftersom vi lever i de medvetna missförståndens tid, vill jag gärna betona detta: Jag tycker förstås att pedofili är avskyvärt. Jag tycker att låten Anton Magnusson skrivit är dålig.

Det tar mig emot att försvara en sån usel liten sak, men det känns också viktigt. Man måste kunna få vara provocerande och motbjudande utan att det ska få oproportionerliga konsekvenser.

Man måste kunna få framföra smaklösa, ja rent av vidriga texter utan risk att vare sig bli censurerad eller hotad till livet. Man måste kunna säga kontroversiella saker utan att vara rädd för följderna. Det här är viktiga saker i en demokrati. Vi lever i en tid där dreven på de sociala medierna går allt vildare.

En kändis uppmanar sina 10 000 följare att agera mot ett missförhållande. Och sen brakar helvetet loss. Drevet går och allt är mörkt och oförutsägbart. Här finns ingen eftertanke. Här finns inga principer. Här finns bara hat.

NewsVoice kommentar

Insatta säger till NewsVoice att pedofiler är de som straffats hårdast inne på svenska fängelser. Det finns inom kriminella kretsar en hederskod och där står pedofiler längst ner på den moraliska skalan. Frågan är hur interner kommer att bedöma komikerna i händelse av att de får fängelsestraff.

NewsVoice anmälde den 1 juli komikernas video till Näthatsgranskaren. Sajten har ännu inte besvarat anmälan, kanske beroende på att personen bakom Nathatsgranskaren.se är anmäld för djurplågeri.

Text: Torbjörn Sassetsson, NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq