Förmodad trollverkstad bakom nätrobotar som hatade Jimmy Durmaz

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Professor Per Ödling - Foto: Det Goda Samhallet
Professor Per Ödling - Foto: Det Goda Samhallet
Professor Per Ödling – Foto: Det Goda Samhället

NOTERAT. Det existerade ingen näthatstorm i sociala medier mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz efter matchen mot Tyskland, enligt Per Ödling, professor i bredbandskommunikation vid Lunds universitet. Det var snarare en kärleksstorm. 

Jimmy Durmaz - Foto: Евгений Сойкин, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Jimmy Durmaz – Foto: Евгений Сойкин, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Det var i samband med Sveriges match mot Tyskland i fotbolls-VM för två veckor sedan som fotbollsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för hat och rasistiska kommentarer på sajten Instagram. Det ledde till många indignerade kommentarer inom etablissemanget. Det påstådda näthatsdrevet fick stor uppmärksamhet i både sociala och traditionella medier. Det skickades in polisanmälningar och det uppstod spontana manifestationer mot rasism.

Nu berättar Per Ödling att den påstådda hatstormen mot Jimmy Durmaz aldrig existerade. Ödling menar att traditionell medier saknar förmåga att tolka sociala medier och hur kraftfulla botnät kan ge sken av att det finns en opinion för eller emot något.

Per Ödling säger till tidningen Fplus:

“Det senaste vi har gjort är att titta på den så kallade hatstormen mot Jimmy Durmaz. Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas “nyttiga idioter” för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige”.

Ödling vill att journalister ska skaffa sig tillgång till analysverktyg för att kunna urskilja fejkkonton från verkliga personer. Annars finns risken att medier låter sig styras av illasinnade krafter, säger han till DN.

Istället för att granska fakta gick traditionella medier in i en reaktion, skapade fake news som sedan ekade i sociala medier. Frågorna som ännu inte besvarats: Vilka låg bakom den falska opionionsbildningen och för vilka intressen? Ska det utredas?

Tänk om spåren leder till en PR-byrå i Väst som fått uppdrag från en organisation i Sverige att  fejka ett näthat eller ska återigen Ryssland få skulden baserat på lösryckta misstankar? Självklart blir det så.

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Intressant artikel.

  Att nätrobotar ev ligger bakom hatstormen i detta fall är inget unikum. Det har länge spekulerats, och påståtts, att diverse organisationer och länder sysslar med detta. Även politiker har uttryckt oro för att “nättrollfabriker” med säte i bl.a. St Petersburg kan påverka det Svenska valet.

  Att man vill plantera ut denna oro bland folket tror jag mest handlar om att ha “nättrollfabrikerna” att skylla på när man gjort ett “katastrofval”. Och de flesta partier i 7-klövern riskerar just ett katastrofval.

  Vad drar vi vanliga människor för lärdom av detta?

  – Tro på sitt eget förnuft och bry dig inte om diverse “panikdebatter” på diverse olika sociala medier. Avseende just valet är det särskilt viktigt att var och en anstränger sig att göra en egen självständig analys av de olika allternativ som står till buds.

  – Veckorna innan valet kommer alla partier och MSM att spy ut diverse “skandalaffärer” och “skandalhistorier”, troligen kopplade till diverse frontfigurer. Allt i syfte att påverka valet i “sin” riktning. Här gäller det som medborgare att läsa mellan raderna och inse att politikerna vill just manipulera eller vilseleda väljarna. Denna vilseledning tror jag är ett betydligt större hot än diverse “nättrollfabriker”.

  – Varje enskild medborgare måste sträcka på sig och säga till sig själv – “Jag är inte dum, mig lurar man inte”.

  – Sist men inte minst, fråga dig själv vilka frågor som är viktigast. Se hur de olika partierna har agerat under iaf den senaste mandatperioden. Lägg ner några timmar på detta. Det borde det vara värt då det handlar om vår framtid.

  – Blunda för vallöften. Bestäm dig för vilken kurs du vill att skutan Sverige skall styras, och vad som krävs för att denna kurs skall kunna hållas.

  Håller du dig till dessa enkla tips så tror jag att iaf Du kan känna Dig stolt och ha rent samvete för att just Du inte har låtit dig luras av alla manipuleringsförsök.

 • Det är inte alltid en skam att säga att man håller med den tidigare talaren. Han har ju inte bara rätt utan har en bättre kunskap och mer fakta att komma med. Så häftigt med nån som uppenbarar nåt nytt. Ingen har hört om det. Fakta, klarhet och bästa verklighet vill jag säga. Men är alla så rädda att yttra sig??? Inte en enda kommentar till det mest sensationella som sagts!

 • Bra att en professor kan bidra till bättre klarhet om de bakomliggande orsakssambanden. Det här är inte heller något nytt utan har sedan ett par årtionden varit uppe till debatt och protester bland de med kunskap. När den franska bioetiska kommissionen 1999 höll sin konferens i Paris gjorde man det under beteckningen “Science and Racism”. Man indikerade att det fanns statliga institutioner bakom verksamheten. Samma sak framförde EU-kommissionens etikråd i en deklaration 2005. Där skrev man att det borde förbjudas att sprida cyber-rasism genom teknologiska metoder:”The EGE stresses that the following possibilities should be banned” och bland dessa förbud fanns “cyber-racism”. Man tog upp ett vida större ämne och ställde frågan: “To what extent might this technology be misused by the military?”. Det var 12 EU-nationer som ställde sig bakom den deklarationen och i Sverige är det militära FOI som leder den utvecklingen. Det här berördes också av litteraturprofessor Lars Lönnroth i en artikel i SvD där han skrev: “Ifall de tyska rasbiologernas vetenskapligt ohållbara forskning om ’ariernas’ överlägsenhet hade utsatts för hård mediekritik redan på 30-talet, skulle möjligen Hitlers utrotningsläger ha kunnat stoppats i tid. Exemplet visar övertydligt hur viktigt det är att kritisera inta bara vetenskapen som sådan utan också dess möjliga politiska konsekvenser… Mediernas representanter ännu inte förvärvat nog kunskaper och civilkurage för att genomföra sitt granskande uppdrag när det gäller vetenskapliga projekt med vittgående konsekvenser för människans livsvillkor.” Beroende på missledande information och dålig kunskap har allmänheten helt missförstått de bakomliggande orsakerna till många av de viktigaste samhällsproblemen.

 • Vad annars än Ryssland kan vara skyldig?

  Det finns många mer eller mindre kända trollfabriker i Sverige. Sådana som Expo med allierade t ex. Skit grävs fram av “Nya IB”, som ju grundades av bl a socialdemokratiska eliter och skiten används av 3:e part (varför inte även utländska und-tjänster om de betalar tillräckligt bra). Annars skulle jag peka på hemlig enhet kopplad till S-LO, som skurkarna bakom Durmaz-hysterin. Till S-LO är ju även #jagärhär, #refugeewellcome, #näthatsgranskaren (sista med kopplingar in i åklagarväsende resp domstolar) etc kopplade via olika band.

  Men vi skall ge diktaturens kreatur på pälsen 9/9 och återinföra “äkta” demokrati i Sverige igen.

 • Tänk om spåren leder till en PR-byrå i Väst som fått uppdrag från en organisation i Sverige att fejka ett näthat eller ska återigen Ryssland få skulden baserat på lösryckta misstankar? Självklart blir det så.

  Eh va? Den här professorn påstår ju mellan raderna att de är Ryssland.

  Allt är ju rysslands fel suck

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *