Sjukhusfacket vill förbereda för beväpnade vakter på akutmottagningarna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Andreas Fischer ordförande i fackförbundet Sjukhuslakarna Stockholm. Foto: selfie
Andreas Fischer ordförande i fackförbundet Sjukhuslakarna Stockholm. Foto: selfie
Andreas Fischer ordförande i fackförbundet “Sjukhusläkarna Stockholm”. Foto: selfie

Andreas Fischer som är ordförande för fackförbundet “Sjukhusläkarna Stockholm” säger att vid den senaste tidens skjutningar i  Malmö och Lund har individer i rånarluvor sprungit runt utanför akutmottagningarna. 

Enligt en studie som inom kort ska publiceras har var tredje läkare känt sig hotad på arbetsplatsen av en patient, och var fjärde läkare säger att de har hotats av en patients anhörig, skriver SVT.

“Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod”, säger fackordföranden Andreas Fischer till SVT Nyheter Stockholm.

Läkarförbundets arbetsmiljenkäter visar att hot och våld eskalerat med 50% åren 2010-2015. Under 2016 och 2017 uppgav 25% av alla medlemmar att de utsatts för hot och våld. Efter det pekar våldstendenserna uppåt, enligt Andreas Fischer.

“Senast i onsdags skedde ett mordförsök vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det säger ju ganska mycket om hur säkerheten är på akutmottagningarna – mordförsök på våra medlemmars arbetsplatser är en allvarlig indikator…”, säger Fischer.

Fischer säger till SVT att 70% av förbundets medlemmar uppger att de saknar utbildning i hur vårdpersonal ska hantera hot och våld. Utbildning behövs och det räcker inte med vackra ord och vallöften. Det behövs agerande, säger Fischer, som efterlyser nationella insatser.

Vårdinrättningarnas öppna tid är förbi, menar Fischer som vill se inpasseringskontrollsystem på sjukhusen. Han syftar på problemet med att man i Malmö och Lund sett personer i rånarluvor springa omkring utanför akutmottagningarna i samband med att skjutna personer fått akutvård.

“Vad de har för agenda och eventuella vapen vet man ju inte men vi måste kunna säkerställa att dessa personer inte kan komma in. Det kräver att man övar säkerhetsorganisationen på sjukhusen och att man har ett skalskydd…”, säger Fischer till SVT.

Text/re-write: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq