Sjukhusfacket vill förbereda för beväpnade vakter på akutmottagningarna

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 2 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Andreas Fischer ordförande i fackförbundet Sjukhuslakarna Stockholm. Foto: selfie
Andreas Fischer ordförande i fackförbundet Sjukhuslakarna Stockholm. Foto: selfie
Andreas Fischer ordförande i fackförbundet “Sjukhusläkarna Stockholm”. Foto: selfie

Andreas Fischer som är ordförande för fackförbundet “Sjukhusläkarna Stockholm” säger att vid den senaste tidens skjutningar i  Malmö och Lund har individer i rånarluvor sprungit runt utanför akutmottagningarna. 

Enligt en studie som inom kort ska publiceras har var tredje läkare känt sig hotad på arbetsplatsen av en patient, och var fjärde läkare säger att de har hotats av en patients anhörig, skriver SVT.

“Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod”, säger fackordföranden Andreas Fischer till SVT Nyheter Stockholm.

Läkarförbundets arbetsmiljenkäter visar att hot och våld eskalerat med 50% åren 2010-2015. Under 2016 och 2017 uppgav 25% av alla medlemmar att de utsatts för hot och våld. Efter det pekar våldstendenserna uppåt, enligt Andreas Fischer.

“Senast i onsdags skedde ett mordförsök vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det säger ju ganska mycket om hur säkerheten är på akutmottagningarna – mordförsök på våra medlemmars arbetsplatser är en allvarlig indikator…”, säger Fischer.

Fischer säger till SVT att 70% av förbundets medlemmar uppger att de saknar utbildning i hur vårdpersonal ska hantera hot och våld. Utbildning behövs och det räcker inte med vackra ord och vallöften. Det behövs agerande, säger Fischer, som efterlyser nationella insatser.

Vårdinrättningarnas öppna tid är förbi, menar Fischer som vill se inpasseringskontrollsystem på sjukhusen. Han syftar på problemet med att man i Malmö och Lund sett personer i rånarluvor springa omkring utanför akutmottagningarna i samband med att skjutna personer fått akutvård.

“Vad de har för agenda och eventuella vapen vet man ju inte men vi måste kunna säkerställa att dessa personer inte kan komma in. Det kräver att man övar säkerhetsorganisationen på sjukhusen och att man har ett skalskydd…”, säger Fischer till SVT.

Text/re-write: NewsVoice

Källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • robert@ En utmärkt vinkling av ämnet rörande behov av sjukhusvakter.

  Håller med andra kommentatorer om att vi lär få se fler (beväpnade) vakter överallt där människor vistas för att vänja allmänheten vid en kommande ytterst repressiv polis-/militärstat. Staten börjar nu alltmer vända sig emot sina egna invånare.

  Frågan är när de kommer att börja tillämpa democide som kommer i kölvattnet av ett totalitärt styre. Se bara på de avrättningar som utfördes i Stalins Sovjet, Maos Kina eller Pol Pots Kambodja för att nämna några av de största syndarna. Totalitära regimer har under 1900-1987 dödat 138 miljoner människor varav kommunistiska regimer bär ansvar för 110 miljoner avrättningar i jämförelse med de 14,4 miljoner människor som dödats i internationella krig. Å andra sidan kanske det inte är så stor skillnad mellan förövarnas ideologi i kommunistiska regimer och de som bär ansvar för internationella krig.

  Källa på siffror: sid 161 i Stephen R Hicks bok “Postmodernismens förklaring. Skepticism och socialism från Rousseau till Foucault.

 • @ robert 11 Jul, 2018 at 02:30,

  Intressant och bra jämförelse. Det gäller att fokusera på rätt saker, vilket många inte gör. Däremot behöver det ena inte förta det andra. Men sett till hur man skall prioritera så är ditt resonemang bra.

 • Om Andreas Fischer som är ordförande för fackförbundet ”Sjukhusläkarna Stockholm” säger att individer i rånarluvor sprungit runt utanför akutmottagningarna kanske det bara är skuggor av något betydligt allvarligare. Varje dag, år efter år, dödas 3 personer på sjukhusen utan orsak. Vid ett läkarsymposium i Uppsala meddelades att deras kognitiva funktioner inte klarade av stressen de utsattes för medan socialstyrelsens Lennart Rindner 2005 förklarade i en Metroartikel att 1000 personer varje år dör helt i onödan inom sjukvården. Sedan den artikeln publicerades har det avlidit 13.000 barn, vuxna, åldringar av män och kvinnor utan att en enda av dem har fått någon glorifierande minnesartikel där man beskrivit deras lidande och död.
  Bengt Arnetz vid Socialstyrelsen som också medverkade i artikeln upplyste om att det i USA avled 180.000 personer helt i onödan – d v s genom slarv, fylla, stress eller annan oaktsamhet, som att man inte bryr sig. Förutom dessa 1000 per år avlider 5000 av medicinförgiftningar, d v s överförskrivningar av läkare som patienter inte tål.
  All illegal narkotika inräknat heroin dödar 300 personer. I England är medicinförgiftningar nu 3:e dödsorsak och i USA avlider ca en halv miljon människor per år i onödan p.g.a. mediciners verkan. Här finns ett ämne som kommer rädda liv om media granskar medicinpreparatens verkningar och läkarnas verksamhet. För att göra en jmf med terrorism har den dödat 5 till 10 personer sedan 2000 medan läkarslarv och liknande dödat 18.000 människor. Dessa offer som aldrig fått en minnesruna, inte hedrats, där inte maka, make eller mor och far fått någon ersättning och där socialstyrelsen mest av allt gömmer undan händelserna bland sina bokföringssiffror.

 • Bra att ändå en del ser med klara ögon om varför! Orsaken till att vissa inte klarar av saker. Det är väl då militären skall skjuta, dom där uniformerade vakterna med rött kors på sina axlar, med rätt att döda. Eller utvisa dom!! skriker en del, men dom flesta har fötts här, som med mamma & pappa. Bristen på erfarenhet är väl att dom aldrig varit utomlands. Dom har sina rötter och har fastnat. Ser svenskheten, det som väl alltid måste vara sånt, samma som det var, varför skall nåt förändras, det blir väl sämre. Eller hotar nån att ta tjejerna ifrån dig??? Eller är det jobbet??? eller kan det vara fel idévärld. Nej, knappast nåt av det. Vi lever med ett förljuget politiskt system, som inte längre kan stå på egna ben…och egentligen alla borde ge konstgjort andning istället för att skylla på andra. Har ingen lärt sig? Fast det är ju inte lätt när de flesta fått sina förstånd skadeskjutna… Det är vad allt handlar om… dubbelseendet förvillar. Men ändå är det dom där… de 10% som äger allt och har 9 röster där du bara har 1.

 • @Jan Rosbäck

  Ja det är ju det som är den sorgliga poängen. Den här fackordförandens önskan/profetia angående beväpnade vakter på akuten går ju att applicera på hela samhällsutvecklingen. Ordensbröder ur en mängd olika samhällsfunktioner har gemensamt slagit på trumman för polisstaten. MSN matar oss med den ökande grova brottsligheten och risken för nya ”terrorattentat”. Sen poppar det upp någon marionett som redogör behovet av ökad kamerabevakning, beväpnade vakter, ökade anslag till polisen, tyngre beväpning till insatsstyrkorna, militär på våra gator (och det var väl därför de återupplivade ”försvaret” till viss del) och fan och hans gamla moster. Allt detta är olika små toner i ovan nämnda lilla undergångssymfoni.

  Sen är väl Internet i sig ett utmärkt medel för att ta reda på just vilka som behöver åka till dessa omskolning- eller avlivnings-läger (vilken funktion de nu än bestämmer de ska ha). Tycker man att idén om avlivning är för långsökt är man inte medveten om att Staten är den genom tiderna största mördaren av dem alla. Det som t.ex. hände i Ryssland 1917 kan hända överallt och då syftar jag mer på slakten än den s.k ”revolutionen”. För till syvende och sist så handlar det om vad de som styr bestämmer sig för att göra. Tänker man på allt djävla tjat om en överbefolkad planet så ligger vi nog lite risigt till ur den synvinkeln, då det är vi som ingår i överskottet.

  Sen räcker det att de uppvaknade uppnår en kritiskt massa så kommer fårskocken leka följa John. Grejen är att de som har förmåga att väcka andra brukar råka ut för mördare, ta livet av sig eller så får de cancer. Men lite spännande är det ändå allt. Ungefär som en illa regisserad B-films thriller/skräckfilm skriven av en debil regissör.

 • @Aron
  Jodå, det var några rejäla mentala käftsmällar i slutet av 1990-talet som ändå hade den effekten att de fick mej att vakna till. Det som sker nu är att det är anonyma tangentbordsterrorister i statens tjänst som i längden provocerar fram en riktig konfrontation. Folk som då ger sej ut och fredligt demonstrerar mot systemet lär blir attackerade av provokatörer. För att hålla mej till ämnet på artikeln så lär vakter på akutmottagningar på sjukhusen bli de systemlojala som kommer att rapportera, vittna och i förlängningen omhänderta oppositionella för vidare befordran till lägerkomplex. Många vaktbolag har eller kommer att få samma rättigheter som polisen har idag för strategiskt ”samhällsskydd”. Detta bör och får inte bli strider på gatunivå som makten så innerligt önskar. Här gäller enbart att jobba uppifrån och ner och inte ge sej. Ett nytt internationellt juridiskt system har redan sett dagens ljus i form av ITNJ med adressen https://itnj.org/ Besök den och skriv under, det är inte denna generation som ligger i farozonen utan nästa. ITNJ har redan många vittnesmål och video upplagda på nätet.

 • @Öystein Rönne

  Jag misstänker att nationalism än en gång kommer få bära skulden för vad fan de nu än tänker hitta på. För varje reaktion följer en motreaktion. Med tanke på såväl svenska- som EU-politikers förda politik under senare år i t.ex. ”migrationsfrågan” var det ju förutsägbart att folkliga nationalistiska strömningar skulle följa. Kanske inte bara förutsägbart utan nog även önskvärt. Om du tittar på nuvarande svensk nivå strax innan valet så lämnar ju övriga partier nästan walkover till SD. Titta på t.ex. afghanöverenskommelsen, där bara sexhungriga tanter och hjärntvättade kommunister tror att afghanerna är barn, och alla andra konstiga uttalanden som även övriga partier har gjort. Det är ju nästan som de vill att SD ska vinna.

  Framför oss ligger en ekonomisk kris och väntar. När Sossarna tillträdde sa Andersson ”att ladorna var tomma” och sen helt plötsligt så ”går det bra för Sverige”. Ren magi, som om pojken med guldbyxorna hade varit och tömt sina fickor i de tomma ladorna. Att det går så ”bra” för Sverige beror endast på Riksbankens minusränta. Men minusräntan varar inte för evigt. När de bestämmer sig för att höja räntan kommer det skapa en dominoeffekt av ökande arbetslöshet och en möjlig krasch av den uppblåsta bostadsmarknaden. Sen ligger väl även staten som de flesta kommuner rätt risigt till redan nu, trots att det då ”går så bra för Sverige”. Det kommer inte vara så roligt för den som sitter vid makten när vår egen Greklandskris brakar loss.

  Tittar man sen på världsekonomin för övrigt så är den minst lika osund som den svenska. Det skulle väl vara ett guldläge för globalisterna om de, för deras egna ekonomiska tillkortakommanden, kunde lägga skulden på nationalism.

  @Jan Rosbäck

  Skillnaden mellan en militärdiktatur och vår egen repressiva representativa ”demokrati” är väl antalet synliga vapen på våra gator och torg. Ett par artificiella ”terrorattentat” till så kommer det nog vara svårt att se skillnaden. Oavsett styrelseskick så är herdarna de samma och styrelseskicket kan snabbt ändras om fårskocken visar sig vara svårvallad. Men jag har läst dina papper angående skattemålet, som du länkade till på en författarinnas blogg, så jag vet att du vet att samhället inte riktigt fungerar enligt Samhällskunskap-B. 🙂

 • @Aron
  Håller med om detaljplanen som du lagt ut för beskådande här och det är ju utvecklingen från ett civiliserat samhälle till en militärdiktatur du beskriver. Dagens pk-fascistpolitik går ut på att makten gömmer sej bakom minoriteters rätt för att på så sätt styra majoriteten. Så det viktigaste blir att helt enkelt peka ut manipulatörerna. Det verkar också som om till exempel SKV och KFM använder sej av en perverterad gerillakrigföring genom att slumpmässigt flytta skatte- och andra mål mellan olika kontor. Fördröjningstaktik, påhittade mål och fantasifulla upptaxeringar är deras vapen. Det gäller alltså att medborgare själva engagerar sej såsom här på Newsvoice så har dom ingen chans, och vi blir flera för varje dag.

 • Härligt att läsa alla friska och insiktsfulla kommentarer i denna tråd. Det inger mig visst hopp. Jag vill särskilt lyfta fram Aron´s kommentarer som jag ser som särskilt kloka, vilket gör att jag själv inte behöver skriva något i denna tråd. Allt jag skulle ha skrivit är redan skrivit.

  Dock vill jag ändå tillägga: Alla medborgare, missa nu inte chansen än en gång att styra upp skutan Svea på rätt kurs.

  De insiktsfulla förstår vad jag menar, alla andra kan somna om. Ni kommer att vakna när inbördeskriget drar igång. Ta också chansen redan nu att avgöra vilken sida ni vill stödja och varför.

 • Men allt det här kan nog härledas till svenskarnas motvilja mot NATO. Efter en längre tids blodigt helvete kommer svensken att omfamna en NATO-intervention. Där NATO går in och ”räddar oss” genom att fixa de problem de själva har skapat. När allting är över kommer även vi att ha ett antal NATO-baser, precis som i det forna Jugoslavien. Man skall inte stirra sig blind på alla motstridiga uppgifter till varför något hände. Det räcker med att se till slutresultatet som oftast brukar visa just varför något hände. Sverige är väl strategiskt viktigt inför det önskade kriget emot Ryssland och då kan inte en liten klick svenskar få stå i vägen. Det som talar emot detta scenario är att samma sak sker i Tyskland och då har ju ändå det landet redan varit ockuperat i över sjuttio år. Men tänker man i dessa banor får kaoset ändå en perverterad logik.

 • @Stig Olsson @Erik Wiklund

  Det här är ju något liknande som när kommunisten Castro tömde sina fängelser och skeppade över internerna till Miami där de skapade kaos. Släpper man bara på ett år in ca 160 000 st människor, varav en stor del är oidentifierbara, så är det detta resultat man får. Lägger man sen till den totala oviljan/handlingsförlamningen att utvisa de som har begått grova brott visar det även att resultatet är det önskvärda.

  Förstörelsen av Sverige är en väldirigerad liten undergångssymfoni där de simultant avvecklade både försvaret och polisen på en och samma gång men med olika metoder. De kunde ju inte lägga ned polisen helt, för det hade blivit för uppenbart, så de satte myndighetscancern Eliasson på att erodera myndigheten inifrån. Nu fräter han sönder MSB och jag vet inte om vi ska vara tacksamma eller förskräckta.

  De som håller i trådarna vill verkligen ha ”krisen” eller ”kriget” och det är svårt att få igång en homogen befolkning som är mentalt bedövad av 200 års fred. Vi är mitt inne i en destabiliseringsfas och när alla pjäser är uppställda kommer vi säkert få lite hjälp att sätta igång en dominoeffekt som sen får ett eget liv. Det tog ca 20 år att sätta igång inbördeskriget i det forna Jugoslavien och man kan fråga sig var vi befinner oss på den tidsskalan. Kan man inte se allt detta som utspelas framför ens egna ögon är man en av de mentalt bedövade.

  Sen kan jag personligen tycka att det är orättvist att straffa en befolkning som gör precis allting den blir ålagd att göra. Visst gnälls det lite och nog knyts en och annan hand i fickan så att knogarna vitnar, men sen gör ändå svensken det den har blivit tillsagd att göra. Om allt det här är för att få tyst på gnället är det onekligen lite overkill då de hade räckt med en tillsägelse, som det troligtvis också hade gnällts om. Men ändå åtföljts som en duktig liten slav.

 • Sverige har haft “oturen” att, genom statskuppen mot vår ärade Olof Palme och Anna Lindh, ha tagits över av illojala psykopater som kombinerat krigsiver mot suveräna stater i strivd med FN:s regler, med massinvandring från länder med stora sekt- och vålds-problem, med en borgerlig politik som skapat den ojämlikhet som vetenskapen vet ökar mordfrekvensen, samt släppt ut asylsökare som fått avslag i vårt samhälle utan försörjning, när de borde ha motats ut ur vårt land, eller skickats hem då asylskäl saknades.

  Svenska folket har helt enkelt haft “otur” när de röstat fram de här psykopaterna som skapat problemen som nu alla gnäller på.

 • Kan bli bra med beväpnade vakter vid akutmottagningar. Då kan de inblandade fångas upp och deporteras direkt till de länder som de talar i språk. Pass eller inget, det är ju språket de talar som avgör vart de ska utvisas. Om det är någonting Sverige kan göra för dem är att bygga fängelse i den standard som utvisningslandet har.
  Se nu till att få bort skiten en gång för alla. Vi har ett land, det är inte meningen att det ska skitas ner av (människor) som inte gjort ett förbannat handtag här. Förmodligen är det den globala “skitelit” som vill totalförstöra Sverige vars globala läge är attraktivt. De vill jämna Sverige med marken för att sedan bygga sitt nya högkvater här. Det är väl det enda land som skulle tillåta det.

 • Finns nog bara en lösning på eländet. Alla nu aktuella brottslingar skall omgående utvisas, betala gärna en enkel flygbiljett åt dem. Detta kan bli aktuellt efter valet om det parti som mer en miljon väljare sympatiserar med får bestämma. För att undvika missförstånd jag tänker inte på det parti som under nutid dyrkade Lenin och Stalin.

 • – Ja, detta är märkligt, att svenskarna, som alltid har varit ett fredligt folk, nu på relativt kort tid, har blivit så våldsamma ? För varje dag kan man läsa i massmedia att svenskar tar till vapen och vill döda, skada och hota varandra, t.o.m. på sjukhusen. Det måste vara ett stort frågetecken för det sovande svenska folket, som inte har fått någon förklaring till varför svenskarna har blivit så våldsamma – för det är helt tyst från både politiker och massmedia !?!?

 • Lösningen, om man nu vill ha en sådan, borde självklart vara att utvisa alla som kommit in i landet illegalt. Gör man sedan samma sak varje gång en invandrad med uppehållstillstånd begår brott så minskar trycket på hela landet, på alla nivåer.
  Det finns förhoppningsvis ingen som längre tror att armband och varm korv löser problemen. Bemöt buset med samma mynt de är vana med sedan tusentals år i sina egna länders kulturer, som de t o m försöker återskapa i väst, så får vi också automatiskt ett mindre tryck av detta obehagliga våld som sprider sig snabbare än ett förkylningsvirus över riket.

 • Ja, ropen ska skalla “skyddsvakter åt alla”. Hade de inte avvecklat försvaret kunde vi haft små gröna män med vapen överallt på våra gator och torg. Men som tur är har vi fått den skyddande talisman pamfletten “Om krisen eller kriget kommer”. Krisen har redan varit här under en längre period och nu behöver vi bara invänta kriget. Tjing för första parkett. Bring out the popcorn…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *