The Independent sprider sig i Mellanöstern – Saudisk underrättelsetjänst i bakgrunden

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 juli 2018
- Torbjörn Sassersson
Independent new sites

Independent new sites

Den brittiska dagstidningen The Independent kommer att ges ut på fyra nya språk i ett samarbete med Mellanösterns största publicist Saudi Research and Marketing Group. Artiklar från brittiska utgåvan ska översättas till språken arabiska, “indiska” (Urdu), turkiska och persiska. Därutöver ska de nya redaktionerna producera eget material, skriver The Independent.

Independent finns enbart på webben sedan mars 2016 efter att tidningens pappersutgåva blivit olönsam. De nya satsningarna utlovas hålla samma kvalitet som den brittiska utgåvan.

“Four new websites will offer the highest-quality, free-thinking, independent news, insight and analysis on global affairs and local events. All editorial practices and output will conform to the world-renowned standards, code of conduct and established ethos of The Independent.”

Saudi Research and Marketing Group (SRMG) är ett saudiskt företag registrerat i Riyadh. SRMG producerar publikationer och trycksaker. SMRG betraktas som Mellanösterns största mediaimperium styrt från Saudi. En av de tidiga större aktieägarna i bolaget är Kamal Adham, tidigare högsta chef på den saudiska underrättelsetjänsten. Företaget grundades 1963 och fick sitt första brittiska kontor i London 1978.  SRMG anses vara nära associerat till den saudiska kungen Salman bin Abdulaziz.

NewsVoice kommentar

Från att Independent hållit sig relativt oberoende och kunnat bjuda på fria perspektiv har tidningen de senaste åren utvecklats i samma riktning som The Telegraph och The Guardian, tidningar som blivit allt mer politiskt korrekta och därför allt mer ointressanta.

Läs mer: Respekterad journalist på ”The Telegraph” hoppar av – Tidningen bryts ner

Tidningarna innehåller självklart fortfarande kvalitativ läsning för den som vill hålla sig underrättad om vad som sker internationellt, men eftersom tidningarna blivit sina egna filterbubblor måste artiklarna i tex brittiska Independent läsas med kritiska glasögon som filtrerar bort propaganda, policytext och narrativ som marknadsför geopolitiska intressen.

Att tro att de nya publikationerna i Mellanöstern kommer att följa något annat berättande än det som Saudi önskar, är naturligtvis ytterst naiv.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq