Trump, Nordkoreafiaskot och amerikanska prioriteringar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Bild från CNN.com: Kim Jung Il och Donald Trump. Montage av CNN med bilder från Getty Images och Shutterstock.com
Bild från CNN.com: Kim Jung Il och Donald Trump. Montage av CNN med bilder från Getty Images och Shutterstock.com

DEBATT. Presidenten som gillar att avslöja så “fake news” är själv expert på att skapa dylikt. Trump påstår att han “vann” igen när han vill få det amerikanska folket och världen att tro att tack vare honom Nordkorea lovat att nedlägga sina kärnvapen.Hittills har inga försök i den vägen påbörjats vad världen vet. Det skriver en debattör som vill vara anonym.

Men Trump är inte så godtrogen som många tror. Han medger ej att han blev lurad men står för lögnen att hans möte med Nordkoreas ledare var en succé han själv orkestrerat från början till slut. Det är ju väldigt intelligent av honom att göra. Han har många års erfarenhet med att väva eleganta lögner runt bittra sanningar i affärer.

Att medge att Nordkoreamötet var en fars vore visserligen ärligt, men dumt att göra. Att ändra lite på detaljer, även göra en helomvändning när politiska vindar tvingar honom till det är dock tillåtet ibland, som till exempel att ej längre åtskilja barn från föräldrar vid illegal invandring. Det fanns inget sätt att skönmåla den tabben även om försök gjordes. En helomvändning blev nödvändig där. Nu är han hjälten som har hjärta, en fin skönmålning nödvändig för att lugna ner hans folks upprördhet.


Enligt det amerikanska folkets uppfattning är mycket tillåtet och förlåtet om nationens ledare hävdar att det är nödvändigt för landet. Till exempel bombningar i fjärran länder kan ursäktas med att det gynnar USA:s säkerhet, trygghet från invasion av fiender. Ingen annan orsak behövs om bara det är bäst för landet, men när det kommer till familjen, en nästan helig enhet i USA, får ej våld utövas! Då blir amerikaner väldigt upprörda.


När barn tas ifrån sina föräldrar är det särskilt grymt. Det har världen vetat länge om amerikaner, det är det värsta våld de kan tänka sig.

Men för en president for nationen som leder världen att öppet bekänna att han blivit grundlurad av ärkefiendelandet Koreas unga diktator får aldrig ske. Så mycket ansikte får ej förloras, särskilt inte för en man vars renommé hänger på att han alltid vinner i sina förhandlingar.

Läs mer: The Atlantic: Trump Can’t Afford to Admit His Failures With North Korea


Det är ganska tyst i nyheterna nu om Nordkoreas nedmontering av sina kärnvapen och inga har ännu tagit ner. Alla väntar och det kommer troligen att ta ett tag till innan det går upp för världen att inga vapen kommer att nedmonteras.


 

Man kan fråga sig hur lögnen om mötets framgång skall finputsas då? Inget att oroa sig för. Den scenariot finns på plats, en ny fin lögn att rullas ut när politiska vindar trycker på. USA:s ledande showman är redo för det med, ingen tvekan om det.

Skall vi slå om att Nordkorea blir beskyllt för “bad faith” i så fall?  Igen, inget att oroa sig för. Killarna i Vegas har skissat på de vaden ända sedan mötet hölls, även gällande pengar.

Text: anonym debattör


Så här kan du stötta Newsvoice