Bayers aktie dök efter att Monsanto fått miljardböter – Roundup ger cancer

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 16 augusti 2018
- NewsVoice redaktion
Montage: "Planet Bayer"
Montage: "Planet Bayer"
Montage: “Planet Bayer”

Kemijätten Monsanto, numera ägd av Bayer, har fått kravet av en domstol i Kalifornien att utbetala över 2,6 miljarder kronor i skadestånd till en döende man som fått cancer av Monsantos bekämpningsmedel Roundup.

Monsanto dömdes att betala 289 miljoner dollar (2,65 miljarder kr) för att bolagets bekämpningsmedel Roundup ska ha orsakat blodcancer som drabbat DeWayne Johnson. Mannen kom i kontakt med Roundup under flera år, skriver The Guardian.

Domstolen i Kalifornien uppger att ansvariga på Monsanto varit medvetna om riskerna med Roundup, men ändå låtit bli att informera allmänheten om att Roundup innehåller komponenter som är cancerogena.


Domen är prejudicerande vilket innebär att andra personer som förgiftats av Roundup kan få skadestånd.


Bayer dök på börsen

Effekten av nederlaget för Monsanto ledde till att ägarföretaget Bayer föll på börsen. Aktien sjönk med hela 10% i värde efter att domen offentliggjordes, skriver Reuters.

Monsanto ska överklaga domen.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Monsanto to Pay $275 Million for Children’s Brain Damage

  • A Washington court recently awarded 13 adults and children $275 million for neurological damage caused by PCBs produced by Monsanto; in total there are 200 students, parents and teachers filing suit for physical damage.
  • Before Monsanto voluntarily stopped using them in 1977, there were an estimated 1.5 billion pounds of PCBs produced and used; exposure has also been linked to diabetes, liver toxicity, cancer and deficits in neurological and immune system function.
  • The herbicide Roundup is Monsanto’s flagship product, the active ingredient in which is glyphosate. The industrial chemical changes the soil microbiome by killing beneficial bacteria and promoting soil pathogens.
  • The altered soil microbiome negatively impacts the nutrient value of crops. Glyphosate in plants can alter the human gut microbiome, and increases in use are well correlated with an increase in breast cancer, pancreatic cancer, kidney cancer, thyroid cancer, liver cancer, bladder cancer and myeloid leukemia.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/11/03/monsanto-to-pay-275-million-for-brain-damage.aspx

 • Fragment är ofta det som behandlas. Orwell sa en gång att utan kunskap om det förflutna kan vi inte förstå framtiden och det passar bra in på de farmakologiska företagen. Ca 1980 ställde den se svenske läkaren Olle Hanson upp för japanska offren gör mdicinförgiftningar som förorsakades av Ciba-Geigy och de fick dra in dessa preparat internationellt. Han bildade en grupp läkare med avsikt att granska sjukdomsframkallande effekter av mediciner. Därefter blev han sjuk. Dog i cancer på Karolinska den 30 maj 1985 men hann med att skriva boken Ciba-Geigy Innifrän innan han dog av den orsaken förutom att han förorsakat dem miljardförluster.

  [Det är inte tillåtet att från samma IP:nr skriva flera kommentarer med olika användarnamn och olika varierande falska e-postadresser]

 • På bifogade länk kan ni lyssna till de fördjupade sammanhangen omkring Monsanto & skadeståndet! Mannen som insjuknade hanterade återkommande och omfattande besprutning runt omkring en skola. – Vilket också leder till frågan om hur barnen kan påverkas…

  Ta er tid att lyssna till hur extremt Monsanto agerar av en som är ytterligt väl insatt i problematiken sedan många år – GMO-aktivisten Jeffrey M Smith:

  https://healingfromgmos.com/monsanto-live-update/

  På länken går det även att köpa materialet jag hänvisar till i mitt förra inlägg.

 • Jag fann precis en mycket intressant seminarieserie rörande GMOs & Roundup!

  Vi behöver absolut vara väl insatta i dessa konsekvenser!!

  Jag har lyssnat på några av intervjuerna, och de är ypperligt informativa. – Om den nu inte kan lyssnas på fritt, så anmäl er ändå – eftersom den verkar komma i repris – eller köp den:

  https://healingfromgmos.com/

 • Mycket glädjande.Äntligen ett steg i rätt riktning.Sverige borde också sluta sälja Roundup eller åtminstone inte använda det på allmänna platser eeller i jordbruk.

 • Andersson 16 Aug, 2018 at 21:00

  Att psykopat-företaget Bayer tvingas betala skadestånd till människor i USA är glädjande. Hoppas att de konkar.

  • Kan du presentera dina argument varför? Skadan är orsakad av Montesanto borde inte Montesantos tidigare ägare ha ett ansvar för att de sålt ett kriminellt företag?

 • Fox Business (August 23, 2018): Monsanto slammed with 8,000 lawsuits after Roundup cancer verdict

  “Bayer, the new owner of the agrochemical company Monsanto, said Thursday that the number of U.S. lawsuits against the Roundup maker has risen to about 8,000 from 5,200 after the company was ordered to pay $289 million in damages to a school groundskeeper for not warning him about the potential cancer risks of using the spray.”

  https://www.foxbusiness.com/features/monsanto-slammed-with-8000-lawsuits-after-roundup-cancer-verdict

 • Bayer är tyskt och köpte amerikanska Monsanto och nu skall Bayer betala skadestånd till USA. Skadestånd är USAs nya industri. Förstår inte hur européer kan vara så dumma att de gör affärer med USA. När är det dags att vakna upp och börja avveckla dessa vansinniga affärer? Låt USA vara i fred, håll er borta från USA och håll USA borta från Europa, det är bäst för alla.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *