Bayers aktie dök efter att Monsanto fått miljardböter – Roundup ger cancer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 augusti 2018
- NewsVoice redaktion
Montage: "Planet Bayer"
Montage: "Planet Bayer"
Montage: “Planet Bayer”

Kemijätten Monsanto, numera ägd av Bayer, har fått kravet av en domstol i Kalifornien att utbetala över 2,6 miljarder kronor i skadestånd till en döende man som fått cancer av Monsantos bekämpningsmedel Roundup.

Monsanto dömdes att betala 289 miljoner dollar (2,65 miljarder kr) för att bolagets bekämpningsmedel Roundup ska ha orsakat blodcancer som drabbat DeWayne Johnson. Mannen kom i kontakt med Roundup under flera år, skriver The Guardian.

Domstolen i Kalifornien uppger att ansvariga på Monsanto varit medvetna om riskerna med Roundup, men ändå låtit bli att informera allmänheten om att Roundup innehåller komponenter som är cancerogena.


Domen är prejudicerande vilket innebär att andra personer som förgiftats av Roundup kan få skadestånd.


Bayer dök på börsen

Effekten av nederlaget för Monsanto ledde till att ägarföretaget Bayer föll på börsen. Aktien sjönk med hela 10% i värde efter att domen offentliggjordes, skriver Reuters.

Monsanto ska överklaga domen.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq