Coimbra-protokollet: Höga doser av D-vitamin används mot kroniska sjukdomar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 augusti 2018
- NewsVoice redaktion
Coimbra-protokollet handlar om höga doser av D-vitamin. Foto: AdobeStock.com
Coimbra-protokollet handlar om höga doser av D-vitamin. Foto: AdobeStock.com
Coimbra-protokollet handlar om höga doser av D-vitamin. Foto: AdobeStock.com

Läkaren Geir Flatabø besökte i somras Brasilien för att lära sig mer om Coimbra-protokollet som är en behandling som består av mycket höga doser av D-vitamin. Vid flera kroniska och autoimmuna sjukdomar har man funnit att patienter lider av D-vitaminbrist.

D-vitamin visar sig ha viktiga och nödvändiga egenskaper när det gäller immunförsvaret. D-vitaminreceptorer kallas för VDR. Vid sjukdom som till exempel tuberkulos blir dessa receptorer blockerade och de hämmar då immunförsvaret, förklarar Flatabø. Han menar att det icke är orimligt att tänka sig att om man tillför mer D-vitamin finns chansen att denna blockering kan övervinnas, samtidigt som läkemedel som dämpar immunförsvaret avlägsnas eftersom de blir onödiga.

Cicero Coimbra - Pressfoto
Cicero Coimbra – Pressfoto

Cícero Coimbra är läkare och professor med en doktorsgrad i neurologi vid Federal University of São Paulo i Brasilien. Sedan 2002 har han utvecklat ett kliniskt behandlingsprotokoll för automimmuna sjukdomar där högdosering av D-vitamin är i centrum.

D-vitamin kan ha gifteffekter vid stora mängder därför måste alltid behandlingen genomföras av en kvalificerad läkare, påpekar Flatabø.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med TV Helse


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: D-vitamin
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *