Facebook (USA) tar ner Sydamerikas nyhetskanal TeleSUR igen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 augusti 2018
- NewsVoice redaktion
Montage av NewsVoice baserat bla på foto av Nicolas Maduro (foto: Tasnim News Agency, CC BY 4.0, Wikimedia Commons)
Montage av NewsVoice baserat bla på foto av Nicolas Maduro

Den sydamerikanska nyhetskanalen “TeleSUR English” stationerad i Venezuela fick sin sida på Facebook nedtagen igen. Kanalen uppger att den inte brutit mot någon regel. Det var andra gången. Newsweek rapporterade i januari 2018 om att kanalen den gången togs ned från Facebook i 24 timmar.

TeleSUR meddelade idag på sin hemsida:

“TeleSUR English’s page has been removed from Facebook for the second time this year without any specific reason being provided. It should be noted that the first time this occurred back in January 2018, Facebook did NOT provide any explanation in spite of our best efforts to understand their rationale.

This is an alarming development in light of the recent shutting down of pages that don’t fit a mainstream narrative.”

Facebook-sidans adress är: Facebook.com/telesurenglish/. När NewsVoice testar adressen fungerar den fortfarande inte. Facebook meddelar torrt: “Den här sidan är inte tillgänglig”.

Newsweek skriver att när sidan togs ned av Facebook i januari 2018 meddelade Facebooks team att nedtagningen var ett misstag och de bad om ursäkt. Newsweek sammanfattar:

“The Facebook page for teleSUR English, a leftist online news site oriented to English-speaking audiences launched in 2014 by teleSUR, a public Latin American multimedia news company, appeared to have been deleted on Tuesday night. By Wednesday morning, teleSUR English’s Facebook page was up and running again.

In a statement attributed to a Facebook spokesperson, the company says teleSUR English’s page was “was temporarily unavailable due to an internal mistake.” … “We apologize for any inconvenience this may have caused,” the statement concludes.”

RT citerar journalisten Max Blumenthal som undrar om det är ett sammanträffande att TeleSUR:s sida tas ned efter att Facebook startat ett samarbete med Digital Forensic Lab en avknoppning från Atlantic Council, en neoliberal tankesmedja som arbetar med att sprida en västerländsk världsåskådning i världen.

Blumenthal skriver på Twitter:

“Facebook has just deleted the page of @telesurenglish. A network source tells me FB justified eliminating the page on the vague basis of “violation of terms.” The NATO-backed @DFRLab is currently assisting FB’s purge. This is deeply disturbing.”

Text: NewsVoice

Relaterat

  • TeleSUR Play
  • Wikipedia: “Telesur (TV channel) Telesur (stylised as teleSUR) is a multi-state funded, Latin American terrestrial and satellite television network headquartered in Caracas, Venezuela. It is sponsored primarily by the government of Venezuela, but also by Cuba, Nicaragua, Uruguay, and Bolivia.”

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq