Läkemedelsindustrin är beroende av ditt förtroende – Babylon av Mike Blixt: Kapitel 29

publicerad 5 augusti 2018
- Mike Blixt
Läkare och sjukhusekonom diskuterar - Crestock.com
Läkare och sjukhusekonom diskuterar - Crestock.com
Läkare och sjukhusekonom diskuterar – Bild: Crestock.com

Samtidsanalytikern Mike Blixt sammanfattar läkemedelsindustrins marknad, hur bolagen tjänar pengar och hur industrin styr läkarutbildningen. Akilleshälen är allmänhetens förtroende för läkemedlen och försäljarna, dvs landstingsläkarna. Texten är hämtad ur boken Babylon.

Läkemedelsindustrins totala omsättning är drygt en triljon dollar per år. Det är en etta följt av 18 nollor. USA och Kanada står tillsammans för drygt 50% av denna omsättning även om de två länderna endast motsvarar 7% av jordens befolkning.

70% av amerikanerna tar minst ett receptbelagd läkemedel och över 50% av amerikanerna tar två receptbelagda läkemedel. 20% av amerikanerna tar minst fem receptbelagda läkemedel. Priset för receptbelagda läkemedel stiger i snitt med 12% varje år och det läkemedel med störst vinstmarginal är i skrivande stund Xanax och ligger på 570,000%.

100 tabletter kostar 138 dollar att köpa och tillverkningskostnaden för dessa är 0,024 dollar. Under 2016 utvecklades över 7 000 läkemedel runt om i världen. 1813 var nya cancerläkemedel och 1329 var mediciner mot neurologiska störningar.

Över 100,000 personer dör varje år av konstaterade fall av felmedicinering i USA. Det finns flertalet rapporter i ämnet och flera av dem menar på att siffran snarare bör närma sig en miljon. Mörkertalet är alltså väldigt stort.

Tittar vi i Sverige skrivs det ut cirka två miljoner antidepressiva och lugnande läkemedel varje år. 6,5 miljoner personer tog ut minst ett läkemedel år 2016. Detta motsvarar cirka 66% av befolkningen.

Läkarstudenter utsätts för läkemedelsbolagens lobbyister

Läkemedelsbolagen är djupt involverade i utbildningen av läkare. De är delvis med och utbildar de läkare som sedan indirekt ska fungera som deras säljare. En ny amerikansk studie som studerade 280 000 läkares utskrivna recept, kom fram till att genom att bjuda läkarstudenter på lunch vid 4-5 gånger under läkarutbildningen så ökade sannolikheten att de skulle skriva ut läkemedel från detta läkemedelsbolag med över fem gånger.

Detta sker även i Sverige löpande. Läkemedelsbolagen vet naturligtvis om detta och spenderar med glädje pengar på luncher och olika event eftersom de vet att de tjänar in dessa pengar med råge inom kort då läkarstudenterna är färdigutbildade.

Polärisering

Om man öppet kritiserar läkemedelsindustrin eller yrkeskåren läkare, blir man stämplad som kättare. Så har det alltid varit, men i takt med att sjukvårdssystemet havererar blir människor allt mer medvetna och ifrågasätter stora delar av detta system.

Idag kan vi se två läger. På ena sidan har vi forskningsorienterad människor som menar på att alla sjukdomar och symptom bör tas bort med hjälp av läkemedel. På den andra sidan har vi människor som menar att läkemedelsindustrin inte på något vis bidrar till en friskare människa och förespråkar därför naturläkemedel och motion i olika former. Det sistnämnda lägret är det läger som alltid blivit uthängda som kättare och foliehattar, men som nu växer fort tack vare internet.

En mer kritisk och kunnig allmänhet hotar profiten

Läkemedelsindustrin själva kommer naturligtvis att spendera miljarder för att försöka behålla den rådande ordningen, men sett över en längre tid kommer det inte fungera. Människor blir allt för medvetna och därför allt svårare att lura.

Läkemedelsindustrin bygger på att medborgarna har förtroende för dem och för läkarkåren.


I skrivande stund litar cirka 50% av den svenska befolkningen på läkare enligt en rad olika undersökningar. En siffra som sjunkit fort de senaste åren och siffran kommer att fortsätta sjunka till bottennivåer.


Tack vare denna förtroendekris kommer en helt ny våg av “alternativa” företag att lanseras, vilka kommer att göra sitt yttersta för att exponera läkemedelsindustrin girighet, vilket leder till att läkemedelsbolagen ska skydda sig med ny information som paketeras som forskning. Och så kommer de olika lägren att kasta information på varandra. År ut och år in.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *